Obligatie Gimv 2019: analyse

Investeringsmaatschappij Gimv biedt een nieuwe obligatie aan voor particuliere beleggers. De obligatie biedt 2,875% bruto of 1,726% netto en heeft een looptijd van 7 jaar.

De uitgifte is relatief klein. Ze is beperkt tot maximaal 125 miljoen euro. Dit heeft wellicht als gevolg dat verhandelbaarheid voor de eindvervaldag moeilijk zal zijn.

De inschrijfperiode voor deze obligatie bedraagt wellicht slechts één dag (vrijdag 21 juni), dus moet je er snel bij zijn mocht je deze willen aankopen. Wil je tijdig op de hoogte zijn van onze analyses , volg dan onze blog door je hiernaast op deze pagina in te schrijven. De komende weken zijn er immers nog obligatie uitgiftes te verwachten.

Gimv – het bedrijf

Gimv is een naam die goed gekend is bij iedere Belgische aandelenbelegger.

Gimv NV is een Europese investeringsmaatschappij met bijna 40 jaar ervaring in private equity en heeft als doel het stimuleren en versnellen van de groei van ambitieuze en innovatieve bedrijven.

Als beursgenoteerde onderneming op Euronext Brussel beheert Gimv vandaag een investeringsportefeuille van 1,1 miljard euro en dit via participaties in ongeveer 50 portefeuillebedrijven die samen een omzet van meer dan 2,75 miljard euro realiseren en circa 14 000 professionals tewerkstellen.

Gimv – financieel

Een investeringsmaatschappij kan je niet op dezelfde manier beoordelen als gelijk welk ander bedrijf.  Financiële ratio’s zoals de schuldgraad zijn minder relevant. Gimv heeft ook geen financiële rating waar we kunnen op terugvallen.

Het bedrijf lijkt echter financieel gezond op basis van de cijfers die beschikbaar zijn.

Kenmerken van de obligatie

Je krijgt 2,875% bruto of 1,726% netto voor de obligatie. De uitgifteprijs is 101,875% wat in de huidige tijden van lage rentes eigenlijk niet te rechtvaardigen valt.

De coupures bedragen 1.000 euro, maar het minimum inschrijf bedrag is 10.000 euro. Niet direct voor de kleine belegger die zijn geld wat wil spreiden.

KBC bank geeft de obligatie een risico score van 4 op een schaal van 7, aanbevolen voor dynamische beleggers. Belfius geeft de obligatie het risico profiel “comfort”. Het is wat vreemd dat beide banken het risico anders lijken in te schatten.

Analyse van de obligatie

Het wordt stilaan een slechte gewoonte: ook deze obligatie is structureel achtergesteld. En dat is een groot probleem.

Achtergestelde obligaties zijn op geen enkele manier gegarandeerd en kunnen waardeloos worden als het bedrijf in moeilijkheden komt. Als eigenaar van dergelijke obligatie kom je immers helemaal achteraan de rij van schuldenaren van zowel het bedrijf als van alle dochterbedrijven bij een faling. Weinig kans dat er iets overblijft voor jou.

Trouwens, wie de bankencrisis van 2008 heeft meegemaakt, herinnert zich nog misschien nog dat heel wat achtergestelde obligaties toen amper nog aan 20% van hun nominale waarde noteerden, vaak nog minder. Iets waar de risico averse obligatiebelegger nachtmerries van kreeg.

Wie denkt dat Gimv gezond is en dus niet in de problemen kan komen, dient volgende paragraaf uit de prospectus eens te lezen: De portefeuille van de Emittent bestaat uit investeringen die over het algemeen illiquide zijn. De realisatie van meerwaarden op haar investeringen is onzeker. Indien een dergelijk risico zich voordoet, kan dit een wezenlijk nadelig effect hebben op het vermogen van de Emittent om zijn verplichtingen met betrekking tot de Obligaties na te komen.

Het risico op een achtergestelde obligatie is dus bijna even groot alsof je een aandeel van het bedrijf zou kopen. Iets wat in dit geval ook effectief mogelijk is. Met een dividend rendement van 4,68% op het aandeel wordt je daar veel beter vergoed voor het risico.

Persoonlijk ben ik van mening dat achtergestelde obligaties niet thuis horen in de portefeuille van een goede huisvader/moeder. Het risico is gewoonweg veel te groot t.o.v. de vergoeding die je voor dit risico krijgt.

Gecombineerd met de minimum instap van 10.000 euro, moet je toch al een goed gespreide obligatieportefeuille hebben van 200.000 euro opdat deze obligatie een aanvaardbaar risico zou zijn (in de veronderstelling van max. 5% van je vermogen per obligatie).

Praktische details

ISIN code: BE0002657386

De eindvervaldatum: 5 juli 2026

De inschrijvingperiode start op 21 juni 2019 en zal hoogst waarschijnlijk op die dag al afgesloten worden.

(© Carl De Ridder – @Robokat_MK)

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.