Belastingaangifte 2019: hoe RV op dividenden terugvorderen?

Sinds 2018 is de eerste schijf van 640 euro aan dividenden uit aandelen vrijgesteld van roerende voorheffing. Dat kan je maximaal 192 euro voordeel opleveren. Spijtig genoeg gebeurt deze vrijstelling niet aan de bron en moet je deze zelf aanvragen via je belastingaangifte.

We bekijken samen hoe je dit concreet doet.

Vrijstelling roerende voorheffing op dividenden

De vrijstelling geldt dus op de eerste schijf van 640 euro aan dividenden uit aandelen, zowel van Belgische als buitenlandse bedrijven. Dividenden van aandelenfondsen, ETF’s, obligaties enz. komen niet in aanmerking. Holdings en gereglementeerde vastgoedgenootschappen (GVV) dan weer wel.

Je bank heeft in 2018 wel systematisch 30% R.V. afgehouden op al je dividenden, zonder met die vrijstelling rekening te houden. Om van die vrijstelling te genieten, moet je het vrijgestelde bedrag via je belastingaangifte terugvorderen.

Ook dividenden van erkende coöperatieve vennootschappen worden in deze vrijstelling “geïntegreerd”. Ze zijn dus niet meer vrijgesteld aan de bron, zoals vroeger en je moet ze dus wel degelijk meenemen in deze oefening.

Aangifte personenbelasting 2019

Voorbereiding

Als eerste stap, moet je alle uitgekeerde dividenden van 2018 uit aandelen in kaart brengen. Tot nu toe heeft geen enkele van mijn banken mij spontaan een overzicht bezorgd van alle uitgekeerde dividenden en ik vrees dat dit ook niet meer zal gebeuren. Je moet dus meestal zelf aan de slag.

Via de details in je rekeningafschriften, zal je bij iedere dividenduitkering te weten komen hoe groot het dividend was en welk bedrag aan R.V. je betaald hebt. Een hele klus voor wie dit niet systematisch in de loop van het jaar heeft bijgehouden (we hadden je vorig jaar gewaarschuwd!).

Je kan die rekeningafschriften meteen ook in een afzonderlijk mapje bijhouden, als bewijsmateriaal voor de fiscus.

Berekenen

Je telt alle dividenden samen. Komt je uit op een bedrag hoger dan of gelijk aan het maximum van 640 euro euro, dan is het makkelijk. Je geeft op je belastingaangifte een bedrag van 192 euro aan, wat overeenkomt met het maximum bedrag van 640 euro x 30% R.V. (*)

Kom je op een bedrag van minder dan 640 euro dan bereken je het bedrag aan R.V. = totaaldividend x 30% R.V. (*).

(*) we gaan er van uit dat de roerende voorheffing op de meeste aandelen 30% bedraagt. Er zijn een aantal zeldzame uitzonderingen en dan moet je uiteraard je berekening hier op aanpassen. Wie slim is, vult zijn 640 euro eerst op met dividenden van aandelen waar wel 30% R.V. van toepassing is.

Aangifte

Zo ziet het aangifteformulier voor 2019, vak VII er uit:

Je vult het R.V. bedrag (met een maximum van 192 euro) in bij code 1437-18 of 2437-85 (vak VII, A. 1. b). Dus een beetje opletten, want bij alle andere codes in dit vak vul je het bedrag aan dividenden in, terwijl je hier het bedrag aan afgehouden R.V. in moet vullen.

Ontvang je geen belastingbrief maar een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA)? Dan zal je dit voorstel moeten aanvullen met dezelfde codes als hierboven en terugsturen. Of via Tax-On-Web een volledige aangifte doen.

Gezien vele gepensioneerden wel enkele coöperatieve aandelen hebben, is hiermee meteen de administratieve vereenvoudiging de deur uit.

© Carl De Ridder (@RoboKat_MK)

 

19 Comments

 1. De bank houdt inderdaad 30% af. Dit wilt dus zeggen dat we 70% van het totale dividend in de afschriften zien? We moeten dit bedrag dus eerst herleiden naar 100% en daar dan 30% op berekenen?
  Volgens mij toont binck bank 70% in de afschriften, Medirect 100%.
  Correct?

  Like

   1. Wat verstaat de fiscus onder ‘gemeenschap’? De effectenrekening staat wel op mijn naam.
    Maar mijn vrouw en ik zijn wel gehuwd.

    Like

   2. Of de fiscus daar een eigen idee van heeft, weet ik niet. Normaal gelden de regels die van toepassing zijn op al je eigendommen. Misschien weten andere lezers of er specifieke regels zijn voor rekeningen op één naam?

    Like

 2. Laat me jullie eerst veel succes wensen met de nieuwe site.
  Voor de Belgische aandelen heb ik het begrepen, dat staat ook netjes op mijn uittreksels van MD welke roerende voorheffing er ingehouden is, daar geen probleem.
  Ik heb ook enkele trackers van Ishares (lazy portfolio), die komen niet in aanmerking om tot de 640 euro te komen. Dat heb ik ook begrepen.
  Ik heb ook dividend uitkerende Amerikaanse aandelen op de NYSE en bij Degiro, dat is me niet zo duidelijk, er worden wel dividendbelasting afgehouden maar ik denk voor de Amerikaanse staat. Moeten die nog aangegeven worden zoals bv Flossbach von storch en er 30 % op betaald worden, en daarna bijgeteld voor de aftrek ?
  Ook heb ik nog aandelen die dividend uitkeren op de Londonse beurs , zij houden niets af , hoe zit het daar mee ?
  Alvast bedankt voor jullie reactie

  Like

  1. Buitelandse brokers en RV is een complex gegeven, met vele nuances die ik niet in deze reactie kan behandelen. Maar in essentie moet je alle buitenlandse dividenden waarop geen RV is afgehouden zelf aangeven in je belastingbrief, in hetzelfde vak als hierboven, maar onder A.2. “verplicht aan te geven inkomsten”. Je wordt daarop vervolgens belast.

   Je kan die aandelen ook laten meetellen voor je 640 euro vrijstelling. Op die manier moet je die dan terug niet onder A.2. aangeven en gezien je geen RV betaald hebt ook niet onder A.1. Als je begrijpt wat ik bedoel.

   Ik heb getwijfeld om dit aspect mee te nemen in het artikel, maar dat zou wellicht teveel verwarring scheppen voor de meeste mensen die niet in dit geval zitten.

   Like

 3. Ok, een deel heb ik begrepen, buitenlandse aandelen waarop geen RV betaald is moet ik optellen en zelf aangeven, en dat zal dan tegen 30 % zijn neem ik aan. Als ik dat bedrag op mijn brief gezet heb en ik wil ze laten meetellen voor de 640 euro , hoe doe ik dat dan ? daar ben ik niet mee, welk vakje gebruik ik daar voor ?

  Like

  1. Je vermeldt die nergens. Enerzijds zou je die moeten aangeven en vervolgens terug aftrekken, een nuloperatie. Je moet dat goed documenteren voor jezelf, zodat je kan aantonen dat je die aandelen hebt meegenomen in de 640 euro. En je moet dan wel degelijk de effectief afgehouden rv samentellen die dan minder dan 192 euro zal bedragen.

   Like

 4. Ik vind nergens wat te doen met fondsen van Cargminac, Ethna en FVS. De dividenden moeten in A.2 aangegeven worden. Kan deze RV teruggevorderd worden? Of komen zij niet in aanmerking omdat het hier beleggingsfondsen betreft?

  Like

 5. Tiens, ik dacht ooit gelezen te hebben (op MK ?) dat je de dividenden van FVS niet moest aangeven in je belastingsaangifte (Cargminac en Ethna wel natuurlijk)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.