HET MOMENTUM IS BELANGRIJK

Met onze GOGIscore en GOGI Invers zoeken wij naar het momentum om fondsen en trackers aan te kopen.

Vooral op momenten dat onze GOGI lang op STOP blijft staan, krijgen wij soms harde kritiek. Het momentum blijkt moeilijk te bepalen en het is de moeite niet waard.

Elk moment is een goed moment want men zegt dat je geld verliest met wachten. Ons systeem spoort immers niet met de distributie waar de winkel moet blijven rinkelen en waar men weinig of geen aandacht heeft voor jouw rendement.

Men blijft het maar herhalen en de kranten drukken het elke dag. Zo raak jij overtuigt en blijft de “commerce” draaien. Een bekende fondsbeheerder vroeg me ooit of hij bij een STOP zijn hele salesteam (8 personen) technisch werkloos moest stellen: aldus maar blijven pushen en verkopen.

Vooral als dat STOP-signaal lang aanhoudt raakt bij velen het geduld op. De laatste twee jaar gaf onze GOGI (duidelijk te zien in de GOGIgraf) dat de meeste fondsen zwaar in overdrive waren. Probeer dan maar eens geduldig af te wachten aan de zijlijn als je overal de “virtuele” winsten ziet verschijnen.

Om sommige forums sta ik zelf geblokkeerd omdat ik iets schreef over dat momentum. Aan de universiteiten wordt er gedoceerd dat men niet moet kijken naar dat momentum zodat de professor, die dat forum beheert, mij gewoon blokkeerde. Strookt niet met zijn lessen….

Op dit moment ben ik de NIW’s van 16/06/2022 aan het toevoegen aan mijn databestand.

En wat zie ik ?

Ik geef hier 2 voorbeelden van erg bekende fondsen:

Carmignac Investissement noteert op 16 juni 2022 een NIW van €1.396. Als ik een lagere notering wil vinden, dan moet ik teruggaan tot 01 juli 2020 om daar een NIW te vinden van €1.383. Er waren topnoteringen van zowat €1.800…

Fundsmith: van dat fonds noteer ik nu een NIW van €45,58. Pas op 1 maart 2020 vind ik een NIW van €45,74. Topnoteringen tot ongeveer €50,-…

Dat betekent :

Dat aankopen van deze fondsen tijdens de “STOP-periode” je momenteel in de rode cijfers duwen. Waarom moest je kopen om geen geld te verliezen ?

Als je nu aankoopt krijg je ook een hoger rendement dan hetgeen je kan realiseren met die aankopen in die duurdere periode.

Omdat die hogere rendementen blijven spelen kan dat op termijn met de kracht van de samengestelde intrest een aanzienlijke meerwinst opleveren;

Kan je echt het geduld niet opbrengen om te wachten op de sporadische “SPREAD-momenten” van de GOGI Invers, koop dan enkel gespreid als het fonds een SPREAD krijgt van de GOGIscore omdat het fonds dan niet over zijn toeren gaat. Men schakelt alzo de “overpricing” uit en krijgt daardoor een beter rendement.

Slechts 2 ?

Omdat het veel werk vraagt om een massa van die voorbeelden op te snorren en omdat je aan zo’n lange lijst toch niks hebt, heb ik er hier maar 2.

Ik kan je wel bevestigen dat er vele fondsen en trackers zijn die hier als voorbeeld kunnen opgevoerd worden.

Is dit misschien één van de redenen dat men de historieken van fondsen en trackers zo angstvallig verborgen houdt ?

De update van de GOGIscore mag je waarschijnlijk woensdag of donderdag verwachten.

Categorieën: Tags: ,

6 Comments

 1. Goedemorgen, Op de morningstar website pagina :https://www.morningstar.nl/nl/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000O9HI&tab=11 vind ik over Fundsmith een artikel dat me toch wat verontrust. Wat is er aan de hand?

  eerste alinea: It has been revealed that Fundsmith was issued a Section 166 notice by the Financial Conduct Authority in the first quarter of 2022. Fundsmith is not allowed to provide much by way of detail while the process is ongoing, but it does expect to come out with a “clean bill of health.”

  uit vierde alinea: It is somewhat natural for Fundsmith to receive additional regulatory scrutiny given its status as the largest UK-domiciled fund, though a Section 166 order does come as a slight surprise.

  Like

  1. Ook een aantal artikels gevonden op het internet, maar vermits niemand wil zeggen waar het juist over gaat, weten wij het natuurlijk ook niet.
   Volgens de regulator gaat het om een onderzoek en is er nog zelfs geen verdenking. Men onderzoekt of alles in orde is…
   Zie jouw woorden: “its status” = hoge bomen vangen veel wind. Waardoor ik niet wil zeggen dat ik hem de absolutie geef zonder biecht.

   Like

 2. Daartegenover staat dat voor het Fundsmith fonds er denkelijk ( gebaseerd op GOGI grafiek van 5 juni 2020 en de koershistoriek ervoor) er geen GOGI-Invers = spread is geweest, in de periode vanaf 2012 tot juni 2022 , terwijl de koersen zeer sterk gestegen is in die periode. Dus het wachten op GOGI-Invers was hier niet aangewezen.
  Dus wachten op GOGI-Invers zal niet voor alle periodes en alle fondsen positief uitvallen.
  Zal het voor de meeste periodes en fondsen positief uitvallen? Dit lijkt mij niet gemakkelijk om te bewijzen.

  Like

  1. Dat specifiek fonds is eigenlijk een slecht voorbeeld want te jong. Mijn grafiek start met amper 36 noteringen en ik heb er normaal 120 nodig: die hoge rendementen die je eerst krijgt, zijn dus eigenlijk momentopnames. 36 is iets meer dan 1 jaar.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.