Over vreemde valuta en hedging

Het is al zo moeilijk om zich een beeld te vormen van een evolutie als daar een variabele mee gemoeid is. Als we dan over twee variabelen (evolutie en valutanotering) praten, dan zijn er heel wat die heel het overzicht kwijt zijn. Je hoort dan de gekste verklaringen. Als we dan één van die variabelen proberen te blokkeren (hedging) dan vang ik gezegden op als “verzekering” en “veiligheid”. Zelfs van personen die zich laten doorgaan als onderlegd of professioneel…

Het is ook niet altijd gemakkelijk om te vergelijken want je moet al fondsen vinden in alle varianten om ze te kunnen vergelijken. Niet overal bieden ze die aan.

Wat is daar nu allemaal van aan ?

Ik heb al een aantal malen geschreven dat mijn screenings de fondsen met de billen bloot zet. Mijn screening moet alzo zeker kunnen helpen om in die wazige omgeving het beeld op scherp te kunnen krijgen.

Vanuit Europees perspectief dien je je beleggingen altijd te beoordelen in EUR. Die munt gaat immers jouw koopkracht hier bepalen.

Zelfs als je dan om de een of andere reden langere tijd een rekening in USD wil of moet aanhouden, is het zelfs dan best om de EUR in de gaten te houden.

Ik ga er vanuit dat je opzet niet is om regelrecht te speculeren op een stijging of daling van bijvoorbeeld de USD. Dat zou immers bijna de enigste reden zijn waarom de pariteit tussen onze EUR en de USD belangrijk is.

Anders koop je aandelen(fondsen) of (goud of…) die of dat genoteerd wordt in USD maar waarvan de waarde voor jou belangrijk is in EUR.

Bij het aankopen van fondsen op middellange of op lange termijn maakt de notering van de valuta dan niets uit.

Ik geef hier 2 voorbeelden om dat aan te tonen. In mijn databestand zitten nog wel een aantal voorbeelden (ook van andere munten) waarbij we steeds tot dfezelfde conclusie komen. Een schitterend voorbeeld daar van zijn de Skagen-fondsen: of je die nu koopt in EUR, in USD, in GBP of NOK of zelfs nog een andere munt, je uiteindelijk resultaat gaat amper een verschil opleveren.

Columbia Threadneedle Global Focus:

Als je in de kolom Curr << EUR>> leest dan noteert het fonds in euro. Staat er EUR** dan noteert het in een andere munt, hier de USD. Die waarderingen zijn dag per dag omgerekend naar EUR,

Blackrock Global Allocation:

Zoals je kan merken in beide vergelijkingen is het resultaat op middellange en lange termijn quasi identiek. Maakt alzo niet uit welke notering je onderschrijft?

Ik heb deze twee fondsen niet uitgeselecteerd om mijn stelling te bewijzen: het waren de eerste twee die ik tegen kwam in mijn bestand. Ik herinner mij (vaag) dat ik ooit zo’n soortgelijke vergelijking publiceerde met 5 fondsen.

Kan je echter een fonds kopen in EUR dan dien je niet te twijfelen. Het bespaart je wisselkosten en veel rekenwerk. Sommige fondsen kan je echter alleen in EUR kopen met een eurohedging en dan kies ik toch voor de USD-notering. Dat toon ik aan in volgende vergelijking.

Fondsen met eurohedging:

Een aantal beleggers zijn bang van vreemde munten en die praat men dan een eurohedging aan. Ten onrechte is “veiligheid” daarbij een verkoopsargument. Ik heb al menige discussie gehad met verkopers van fondsen: meestal weten ze het zelf niet !

Columbia Threadneedle Global Focus:

Blackrock Global Allocation:

In beide gevallen krijg je een duidelijk zicht op de mindere prestatie, of noem het de kostprijs van de hedging. Die kostprijs zadelt je elk jaar op met een verlies van een volle percent tot soms bijna 5% van je resultaat. Mijn vraag is: voor welke reden zou je die kost betalen als je weet dat de valuta geen verschil maakt ?

Beter kiezen voor een andere munt en éénmalig de wisselkosten betalen die meestal ongeveer 0,5% bedraagt.

Voor meer veiligheid zei men ?

Diegenen die zeggen of diegenen die denken dat het zorgt voor veiligheid, moeten eens nauwkeurig naar de volgende cijfers kijken.

Columbia Threadneedle Global Focus:

Blackrock Global Allocation:

Als je dit niet wist, dan heb je nu iets fundamenteel bijgeleerd.

Met de grafieken die men je overal voorschotelt, kan je deze vaststellingen niet maken. Ik had toch al gezegd dat mijn screeningcijfers een fonds met de billen bloot zet.

Categorieën: Tags: ,

2 Comments

  1. Kan het zijn dat de 2 middelste tabellen geen link bevatten om ze te vergroten ?
    Zo is het moeilijk leesbaar…
    Alvast bedankt !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.