Proficiat aan de starters

Je voelt je misschien als starter of als leek in beleggingen nog wat onzeker en onwennig, maar in de studie van Ralph Koijen blijkt dat die (grote) groep starters in beleggingen veel meer impact hebben op de beurskoersen, dan ze wel denken.

Als Ralph Koijen tot zo’n besluit komt, dan zal hij wel weten waarover hij spreekt/schrijft want deze Nederlandse econoom is hoogleraar aan de universiteiten van New York, Chicago en Londen. Kort samengevat komt het erop neer dat professionele partijen eerder posities verschuiven, terwijl de kleine belegger nieuw geld in de markt brengt of eraan onttrekt. Vele kleintjes veroorzaken ook zo grote effecten.

Daarom ook dat de VEB (en daar bedoel ik niet mee het Vlaamse EnergieBedrijf) maar de Vereniging van EffectenBezitters uit Nederland hem aan het woord laat. Deze vereniging behartigt de belangen van de beleggers, klaagt mistoestanden aan en dwingt compensaties af als de beleggers benadeeld worden (bv bij Fortis, World Online, Imtech…)

Ik zou vergelijkingen kunnen maken met gebeurtenissen in het verleden maar dan zullen er weer opmerkingen komen die stellen dat een crisis nooit identiek is aan een vorige crisis…

Ik blijf alzo bij het heden:

Momenteel staan er miljarden op spaar- en andere rekeningen te staan. Ze brengen daar niks op, integendeel zelfs, ze verliezen nog waarde want hoe je het draait of keert, de prijsverhogingen (inflatie) komt er aan. Ook kapitalen van aflopende obligaties zoeken een oplossing want nieuwe obligaties zijn niet aantrekkelijk genoeg, als ze al iets opbrengen. Vermits ik geen beleggingen verkoop, ga ik hier dan niet schrijven dat je snel moet gaan beleggen zoals de verkopers van beleggingen overal doen. Zij verdienen aan jou en spreken meer voor hun inkomen dan voor jouw rendement.

Dat maakt dat het water (de cash) tegen de dijken klotst. Nieuwe aankopen stuwen de prijzen van de aandelen (en fondsen en trackers) en de kleinste correcties worden aangegrepen om nog bij te kopen zodat de prijzen best prijzig blijven.

Ik voel me dikwijls als een roeper in de woestijn (zelfs met mijn screenings in de hand) want al wat je koopt stijgt in waarde en vele startende beleggers wanen zich beursgoeroe of beleggingsexpert. Risico’s worden weggelachen.

In de tabel hiernaast kan je zelf vaststellen hoe dat komt. Ik heb uit mijn bestand gewoon de 25 felste stijgers DTD (van 16/10/2020 tot 16/10/2021) eens bij mekaar gefilterd en dan zie je dat die 25 op één jaar tijd een meerwaarde realiseren van meer dan 50%. En je gaat toch niet vertellen dat Sofina (om er maar één uit te pikken) een erg risicovol aandeel is en dan dien je bij dat vermelde cijfer nog een dividend bij te tellen dat er hier niet inbegrepen zit.

Als ik ergens gestart zou zijn rond februari -maart 2020 dan zouden er waarschijnlijk voorbeelden zijn met een meerwaarde van meer dan 100%. Een verdubbeling op iets meer dan een jaar tijd. In het verleden hebben we dat ooit nog gezien…

Kom ik dan vertellen, met de cijfers in de hand en de GOGIscore die een STOP aangeeft, dat alles duur is, dan luistert er niemand en wordt je nog tegengesproken door de verkopers die de commissielonen zien binnenstromen en dat momentum liever niet willen zien stoppen.

Risico’s onbestaande?

Nochtans staan de kranten er elke dag vol van: dure gasprijzen, tekorten van grondstoffen (hout en blauwe verf), producenten van chips die niet kunnen volgen, enz enz… Laat ons Corona niet meer vernoemen. De digitale economie (een “winnaarseconomie” volgens een boek van Koen De Leus) wordt zo sterk en zo richtingbepalend dat ze een gevaar vormt voor diegenen die niet bij die winnaars zijn. Eén voorbeeldje: stel je voor dat Bol.com voor winstoptimalisatie zou kiezen voor een andere distributeur dan Post.nl, dan spreken we binnen enkele weken misschien niet meer over dat bedrijf en zijn massa (weinig) betaalde zelfstandige koeriers. Zo kan je nog tal van voorbeelden vinden waarbij één beslissing een cascade aan faillissementen kan veroorzaken. Komt er toch een bedrijfje dat ze interessant vinden, dan wordt dat gewoon opgekocht. Wie gaat die “grote” bedrijven tegen houden als ze met één pennentrek (één handtekening) een grotere winstmarge kunnen bekomen?

En ik publiceer dan twee maal per maand de GOGIscore met al die STOPs. Als de resultaten van mijn eigen effectenrekening niet zo schitterend waren door die GOGI op te volgen, dan was ik het al lang moe geworden.

Tot ik vandaag (22/10/2021) lees dat die VEB (NL) de volgende waarschuwing lanceert:

Zo hoor je het ook eens vanuit een andere hoek en kom niet vertellen dat je niet gewaarschuwd was...

Ach, volgens de meeste verkopers is dat momentum niet te bepalen ?

Categorieën:

22 Comments

 1. Ik stel me de vraag of er nog wel grote correcties gaan komen ? En als er dan een correctie komt van 10% of zelfs 20% is dat ook niet de moeite als je kijkt hoe snel die gaten terug worden dicht gereden. De mensen beginnen de inflatie te voelen, zien hun geld verdampen, wat moet men doen met het geld ?? De slimme jongens zijn ons altijd voor, die zitten intussen in inflatiegelinkte obligaties en dergelijke maar daar zijn we ook weer te laat voor. Ik blijft sowieso maandelijks voor kleine bedragen mijn trackertjes aankopen maar zou zo graag het grote geld aan het werk zetten in plaats van te zien verdampen. Mij lijkt het de hoogste tijd om een top fondsen/aandelen lijst op te maken en bij enige correctie met stappen erin te springen.

  Like

   1. Vandaar mijn conclusie:
    Mij lijkt het de hoogste tijd om een top fondsen/aandelen lijst op te maken en bij enige correctie met stappen erin te springen.

    Like

   2. Zo’n lijst hoef je niet elke dag opnieuw te maken. Nog maar een paar dagen geleden is de screening 2021 10 01 verschenen.

    Like

 2. Als ik me niet vergis heeft het Rusland fonds v paribas een Gogi p gekregen. En dit is volgens mij nog geen jaar geleden… wie toen was ingestap zal het zich niet beklaagd hebben

  Like

 3. Bestaan er trouwens nog goede fondsen die in alles beleggen ? Een fonds dat zijn vermogen belegd in zowel aandelen, obligaties, goud, grondstoffen, enz. Eigenlijk het grote huiswerk voor ons maakt.

  Like

 4. FVS heb je dan ook nog drie soorten.
  Defensief, groei, gebalanceerd.

  Maar dan kom je weer bij de mixer fondsen terecht en die worden ook niet meer aangeraden wegens minder presterend. Dus de grote jongens weten het zelf ook niet.

  Like

 5. We komen in een periode van “there is no alternative”, buiten aandelen. Zelfs online banken verlagen de rentes op spaarrekeningen …(medirect),… Wachten aan de zijlijn voorlopig en hopen dat de inflatie zal dalen tot aanvaardbare niveaus ? Moeilijke periode als belegger… Alvast bedankt voor jullie bijdragen !

  Like

  1. We komen in een periode van “there is no alternative”, buiten aandelen
   Ik dacht dat we daar al een hele tijd inzaten en nog steeds blijven zitten ook.
   Ik krijg dagelijks meldingen van” aandeel x heeft een recordkoers bereikt. Microsoft, Apple, AMD, enz enz, koerstijgingen van tegen de 50% op een jaar tijd weeral. Tesla op een jaar +136% erbij.
   Vooral pijnlijk voor dat spaargeld dat verloren gaat aan inflatie.

   P.S : hoelang is men hier al aan het verkondigen dat alles veel te duur stond en een correctie dichtbij was ?

   Like

   1. Ik wil toch wel even de puntjes op de i zetten.
    Wij stellen al meer dan een jaar dat heel wat fondsen in overdrive presteren, maar hebben nooit geschreven dat er een correctie of crash stond aan te komen. Een paar minuten geleden heb ik hier nog geschreven dat er twee mogelijkheden zijn als een ballon fiks opgeblazen wordt. Ofwel knapt ie, ofwel loopt ie langzaam leeg. Ik gaf aan dat dat laatste schijnbaar aan de orde was.
    Ik zou ook durven stellen om niet te paniekeren. De voorbije maanden was er weinig inflatie: dat “geldverlies” dien je dus niet te overdrijven. Bovendien heb ik hier ooit al bewijzen geleverd die aantonen dat een periode van twee jaar kon overbrugd worden door te wachten op een beter instapmoment;

    Like

 6. Het blijft velen toch verbazen hoe die beurzen blijven stijgen. Vooral wanneer je dan US bekijkt. Ik heb nog steeds geen spijt van mijn maandelijkse aankopen alleen spijt dat ik geen grotere bedragen heb genomen.

  Like

  1. Er zijn op dit moment een massa spaarders/beleggers die heel tevreden zijn over hun beleggingen.
   De eerstvolgende correctie of crash zal bij velen de ogen doen opengaan. In het verleden nog meegemaakt.
   Als je op dit ogenblik tegen iemand, die belegt in crypto en een rendement haalt van meer dan 30%, zegt dat hij/zij dient op te passen, dan predik je in de woestijn…

   Like

  2. Vergeet ook niet dat vele Amerikanen beleggen op de beurs om een deftig pensioen op te bouwen via hun 401k of Roth IRA. Daarom stijgen de beurzen feller dan hier….

   Like

 7. @Marc je zou voor minder, hoe het geld hier beheerd wordt…. Dan lijkt me dat logisch. Ik beleg zelf 60% van mijn vermogen in de beurs. Heb ook nog een zeer lange termijn te gaan. Dus dat lijkt me geen probleem te zijn

  Like

 8. Het ongeduld is nog groter als 65 plusser. Als je misschien nog lange tijd moet wachten op een gunstig instapmoment en dat een aanbevolen beleggingstermijn van 10 jaar moet voor ogen houden, zijn en weinig alternatieven dan je geld maar te laten verdampen.

  Like

  1. Als “collega” kan ik je begrijpen. Het is echter voor ons ook veel risicovoller om in te stappen en dan korte termijn later in een crash terecht te komen en alzo zo’n derde van onze inleg te verspelen.
   Normaal zou je op dat moment al iets of wat portefeuille dienen opgebouwd te hebben…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.