GOGI P: Invesco Greater China

Voor het fonds Invesco Greater China LU0048846135 geeft de GOGI P een SPREAD en aan de hand van dit artikel zal je waarschijnlijk kunnen beslissen of je al of niet een aankooporder gaat ingeven voor dit fonds. Tegelijkertijd hopen wij dat je gaat begrijpen waarom wij het woord SPREAD gebruiken en niet BUY of GO.

We bespreken hier maar één fonds, maar heel wat zaken die hier onder de loep worden genomen , gelden ook voor andere fondsen die “in China” beleggen. Zelfs als Invesco alzo jouw interesse niet kan wekken, kunnen we toch aanraden om verder te lezen.

De voordelen:

Als je praat over China, dan denk je onmiddellijk aan interessante rendementen. Hierboven een aantal fondsen met de Med1L120 van meer dan 15% (cijfers op 1 08 2021). Bovendien is China een economische wereldmacht die op het punt staat de Verenigde Staten bij te benen of zelfs te verslaan; vandaar dat spierballengerol tussen die twee landen. Heel wat beleggers vinden dan ook dat ze die wereldmacht niet kunnen negeren en er ook een deel van in hun portefeuille dienen op te nemen.

Als je in de kolom GOGI P gaat kijken, dan krijgt dit fonds nu een SPREAD. Qua notering geeft dit aan dat dit fonds op een dieptepunt is beland en zo misschien koopwaardig. De eigenlijke trigger om aan dit artikel te beginnen.

De nadelen:

Als je in China wil beleggen, dan beleg je in 1 land en dat vinden wij altijd vrij risicovol. Als er iets gebeurd in dat land, dan heeft de fondsbeheerder geen uitwijkmogelijkheid en dan ga je alzo in de klappen delen. Zelfs in een zo enorm groot land als China en zeker in een land als China dat centraal bestuurd wordt en waar alles moet wijken voor de belangen van China (lees: de Communistische Partij). Wij “Westerlingen” begrijpen niet altijd de volledige omvang en de consequenties van die structuur. Vermits de rechtbanken in China aangestuurd worden door de Partij heeft het opstarten van een procedure tegen China geen enkele zin.

Voor heel wat beleggers is er ook een tweede nadeel: bekijk maar eens de kolom Risk in de tabel. Als je weet dat een wereldwijd gespreide tracker het cijfer 90 achter zijn naam krijgt, dan hoef ik je hier niet uit te leggen, dat deze fondsen niet geschikt zijn voor beleggers met een defensief beleggersprofiel = zowat 75% (3 op 4) van de beleggers.

Maar er is meer en daar lees je misschien gewoon over…

Een vaststelling:

China laat niet toe dat buitenlandse investeerders aandelen kopen van Chinese bedrijven. Vermits er een enorme vraag is naar zulke aandelen en dat die Chinese bedrijven ook wel merken dat ze zo aan bergen cash kunnen geraken, zal het je zeker niet verwonderen dat de financiële wereld daar een oplossing voor gevonden heeft.

Als je onder de motorkap van dat fonds gaat kijken, dan vind je daar in vele gevallen het woordje ADR. Dat heeft niks te maken met het bord dat je soms ziet op de vrachtwagen die voor jou in de file staat. Dat bord geeft immers aan dat die vrachtwagen gevaarlijke producten vervoerd. Als die vrachtwagen leeg is, wordt dat bord dicht geklapt en dan hoeft de bestuurder zich niet te houden aan de strenge regelgeving (verboden tunnels en wegen…)

Wat is een ADR in de beleggingswereld?

ADR ’s (American depositary receipts) worden uitgegeven door Amerikaanse depositobanken en vertegenwoordigen elk een of meer aandelen van een buitenlands aandeel of een een fractie van een aandeel. Wanneer u een ADR bezit, heeft u het recht om het buitenlandse eigen vermogen te verkrijgen dat het vertegenwoordigt, hoewel de meeste Amerikaanse beleggers het gemakkelijker vinden om de ADR te bezitten.

Soms noemt men deze mogelijkheid ook een VIE-structuur. Heeft niets met levensverzekeringen te maken (alhoewel ik daar onmiddellijk op terug kom) maar is hier de afkorting van Variable Intrest Entity. Ik vermoed (maar ben daar geen specialist in) dat dat woordje “American” enkel en alleen het verschil maakt.

Vermits je alzo geen aandelen bezit maar “rechten op” en wetende dat de Chinese rechtbanken niet zo onpartijdig (dat mag je hier bijna letterlijk nemen) zijn zoals hier bij ons, rijst er bij heel wat beleggers twijfel over de waarde van een ADR of een product met VIE-structuur. Ik las al artikels (zelfs hier op onze site) over fake-bezittingen of nep.

Als je de beslissingen van Voorzitter Xi de laatste weken gezien of gelezen hebt om mensen die oa aan de hand van die producten multi-miljardair zijn geworden en dachten dat ze sterk genoeg stonden om commentaar te leveren op de Communistische Partij, dan kan ik hun twijfels wel begrijpen.

Via dat buitenlands kapitaal worden die ondernemingen zo sterk dat ze een gevaar gaan vormen voor de partijbelangen en dan gaat de Partij reguleren. Online-bijscholing werd al aangepakt, de gaming-industrie wordt al genoemd.

Terug naar verzekeringsbeleggingen Tak23: de makelaars gaan het niet graag horen, maar beleggingsverzekeringen hebben ongeveer een zelfde structuur als die “VIE-producten”. Je koopt op die manier ook “rechten op”. Je krijgt immers ook eenheden (entity) toegewezen en geen aandelen. Met onze rechtbanken, die wel los staan van de politiek of het partijbelang, tekent dat natuurlijk wel een totaal ander plaatje… maar het verschil is aanwezig.

.

De trend:

Voor diegenen die toch niet twijfelen en niet bang zijn van ADR of VIE-structuren, rest dan nog de vraag of het nu de moment is om in te stappen in een fonds met een SPREAD van de GOGI P ? Een dieptepunt is één ding, maar zijn we al dicht bij de bodem of gaan we verder omlaag?

Daarvoor geef ik je hiernaast de trendlijnen. Ook in de interpretatie van die lijnen ben ik weer geen specialist.

Ik vrees echter dat de trendlijnen meer dan duidelijk zijn, zelfs als je geen “trendspecialist” of ervaren gebruiker bent.

De specialisten mogen me echter altijd aanvullen of zelfs tegenspreken.

Categorieën:

6 Comments

 1. Hartelijk dank Marc, zeer interessant. Bij laatste grafiek, geen legende: stippelijn is L120 neem ik aan puntjeslijn L60?

  Ga sowieso deze fondsen verder volgen.

  Like

  1. Die laatste grafiek is iets helemaal anders. De hoofdlijn geeft de evolutie van de groei van het fonds.
   De stippellijnen zijn de trendlijnen: de ene het zwevend gemiddelde van 150 data en de andere van 50. Naargelang die mekaar kruisen trekken de gebruikers daar conclusies uit. Hier is (volgens mij als onervaren gebruiker) de trend naar beneden nog niet ten einde.

   Like

 2. De trendlijnen waarvan sprake lijken mij een 50 en 200 daags gemiddelde. Het ogenblik dat de dalende gemiddelden doorkruist worden door een stijgende koers lijken mij een moment om de GOGI en de politieke rust nader tegen het licht te houden. Op korte termijn zie ik de koers nog niet omhoog schieten.

  Like

  1. Het is wel degelijk 50 en 150. Ik maak die grafiek immers zelf.
   Maar, vermits ik voor de zaterdagen en de zondagen geen notering heb, zou daar misschien de reden kunnen zitten voor die twijfel. Met de tijdslijn zou je immers ongeveer op 200 kunnen komen….

   Like

 3. Ik had al tijdje fonds van JP MOrgan op watchlist staan. Maar ik denk dat hun prestaties te goed zijn om een spread te hebben. JPM-China A-Share Opport.Fd.A(acc)EUR/ LU1255011097

  Like

  1. Dit fonds zit ook al lang in ons bestand. Maar de GOGIscore geeft een STOP en alzo zeker ook de GOGI P.
   Opmerkelijk: ik vind in de top-posities het woordje ADR niet hier…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.