Een vraag van een lezer: Overlijden vader

Wij ontvingen de volgende vraag:

Mijn vader is overleden. Mijn vader had bij verschillende financiële instellingen een effectenrekening. Telkens voor lage bedragen. 15K zoiets en verschillende producten. Nooit één product . Hierbij een opsomming van de financiële instellingen. Bincbank, Bolero, KBC, Crelan, BNP, Bpost, Argenta … Nu vragen wij ons af wat wij best doen. Wij begrijpen zijn bedoelingen niet en we kennen de producten ook niet. Er zijn 4 erfgenamen. 1 mijn moeder (50%) en de 3 kinderen elk 16,67%. Graag zou ik enkele tips van u vernemen. De meeste banken raden aan om een effectenrekening te openen. Maar zoveel banken zien we niet zitten. Elke bank heeft nu al ettelijke dossierkosten. Waarop moeten we letten? waarnaar moeten we kijken? Wat is er mogelijk interessant? Ik las wel al op websites dat er 3 data mogelijk zijn om de waarde aan tegen, maar dat banken kosten aanrekenen indien je een andere waarde wenst te weten verschillend van de overlijdensdatum… Sorry voor de vele aspecten dat erbij komen kijken maar ik denk dat ik bij u neutrale informatie kan krijgen. 

Vooreerst kunnen wij en mogen wij geen gepersonaliseerde adviezen geven. Ik wil deze vraag toch wel beantwoorden en dat om 2 redenen. Ten eerste vermoed ik dat deze lezer niet de enige is die in zo’n situatie terecht komt. Ten tweede wil ik onze lezers een waarschuwing meegeven zodat ze er kunnen voor zorgen dat hun kinderen (erfgenamen) niet in dezelfde papierwinkel en rompslomp terecht komen.

Als ik dit zo lees dan denk ik dat de overledene wel degelijk enige knowhow had opgebouwd in beleggingen. Jammer dat hij zijn kennis en expertise niet heeft overgedragen aan één of meerdere kinderen. Het kan zijn dat hij er te lang mee heeft gewacht en dan de kans niet meer heeft gehad. De dood komt immers als een dief in de nacht en meestal veel te vroeg: mij moet je het niet uitleggen want ik ben ook veel te vroeg mijn eerste vrouw verloren. Ook nooit gedacht.

De verdeling lijkt onze lezer toch al wel gemaakt te hebben, maar… Veel zal afhangen van de opmaak van de effectenrekeningen (de eigenaar(s)) en ook van het al of niet bestaan van een testament of huwelijkscontract. Worden de kinderen volle eigenaar van hun “vadersdeel” of krijgt de mama het vruchtgebruik van die kapitalen ?

Zet verder de kopiemachine al maar klaar en zorg dat je voldoende papier hebt. Al die instellingen gaan een reeks documenten vragen en zolang je die niet overhandigd hebt, gaat er geen uitbetaling of overdracht volgen. Alle kinderen gaan moeten meewerken want ik weet uit ervaring dat men wacht op de allerlaatste…

Als je echt niet op de hoogte bent, zoals ik vermoed uit je schrijven, dan zou ik je de raad geven om een vertrouwenspersoon uit te kiezen. Ga bij een van die grootbanken om hulp vragen want de kans is klein dat je bij een zelfstandig kantoor (Crelan, BPost of Argenta iemand vindt met voldoende ervaring (uitzonderingen niet te na gesproken) en dat kan de procedure hopeloos vertragen). Bij Bolero, Binckbank,… ga je alles per telefoon of per email dienen af te handelen en dat lijkt me vrij onpersoonlijk.

Lijkt een overdracht (waarschijnlijk van gedeeltes) te ingewikkeld, laat het dan maar uitbetalen. Gedeeltes, want een volledige uitbetaling naar één centrale rekening zal waarschijnlijk geweigerd worden. Iedere erfgenaam dient zijn deel te krijgen want anders komt daar nog een pak papier bij: allemaal volmachten? Hopelijk wonen er geen kinderen in het buitenland en zijn er nog contacten tussen de kinderen onderling.

Ik zou de raad nog willen meegeven om NIET NU AL te beslissen wat er met al die sommen dient te gebeuren: het lijkt me zinvol om eerst deze procedure af te werken en dan pas te beslissen wat de volgende stap is. Vermits er meerdere kinderen zijn, zullen die stappen immers niet allemaal in dezelfde richting gaan.

Ik wil afsluiten met te vermelden dat ik met je meevoel en ik wens je veel succes met deze processie van Echternach.

Moesten er lezers zijn die nuttige adviezen kunnen verstrekken, dan kunnen die altijd reageren. Dank bij voorbaat. Maak het echter niet ingewikkelder dan het al is. Dit is geen oproep om jouw persoonlijke diensten aan te bieden.

Categorieën:

5 Comments

 1. Zus en ik hadden dezelfde vragen toen onze vader plots overleed 3 jaar geleden.
  Wat ik geleerd heb is dat de banken wachten op instructies van de kinderen en de overblijvende ouder om iets te doen.
  Het eerste wat je nodig hebt is een “attest van erfopvolging”, tenzij er een testament is, dan kan je volgens mij enkel terecht bij de notaris.
  Wij hebben vervolgens op de meeste plaatsen de effectenrekening in 2 gesplitst: helft voor moeder en helft op naam van zus en mij waarbij we afgesproken hebben om de tegoeden niet aan te spreken zo lang moeder leeft.
  Sommige kleinere effectenrekeningen hebben we helemaal geliquideerd (helft moeder) en de helft van de tegoeden bij medirect gezet (op naam van zus en mij) met dezelfde afspraak (ter beschikking van moeder indien nodig)
  in de voorbije jaren transfereerden we alle effecten bij één bank soms naar een andere (grotere) om de effectenrekeningen te verminderen.
  Op momenten als deze leer je de banken ook kennen. Bij KBC ging het heel snel nadat ze het attest erfopvolging en de instructies hadden. Bij Medirect moest je gemiddeld 4 a 6 weken wachten op het antwoord na elke correspondentie.
  Niet elke bank heeft de mogelijkheid om het vruchtgebruik van een effectenrekening (dividenden) automatisch af te leiden naar een rekening van de overblijvende ouder.
  Bij Argenta moet je heel goed oppassen. Toen de rekeningen gedeblokkeerd werden, waren de bedragen verschillend van het moment van blokkering. Argenta had zelf het pensioen van mijn vader er tijdens de blokkering van afgehaald (voor het geval de overheid dit ging terugvorderen) en nadien op een andere rekening teruggestort. Onbegrijpelijk.
  Maar zoals Marc zegt, hoef je op dit moment nog niks te doen (enkel binnen 4 maanden de successie invullen en die staat los van de verdeling die jullie uitwerken).

  Sterkte en ik hoop dat jullie als kinderen goed overeenkomen, dan is veel mogelijk.

  Like

  1. Om pensioenen te kunnen ontvangen van hun klanten, moeten de banken akkoord zijn om geen pensioen uit te betalen aan mensen die overleden zijn. Waarschijnlijk wou Argenta het zekere voor het onzekere nemen en hebben zij geen enkel risico willen nemen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Wacht geduldig de stand van de effectenrekeningen op het moment van overlijden af. Elke bank zal je die bezorgen
  Informeer hoeveel successierechten in totaal zullen moeten betaald worden.
  Mag ik eerlijk zijn!! Om de minste problemen te hebben , als de successie berekend is voor de wettelijke erfgenamen Alle effecten in al die banken verkopen!!!!! Als alles achter de rug is , gewoon de vrijgekomen kapitalen verdelen op wettelijke wijze aan de wettelijke erfgenamen. Dan zijn alle problemen van de baan en doet ieder erfgenaam er mee wat hij wil. Dit zorgt voor de minste problemen!!!!!!
  Hopend u hiermee te hebben geholpen.

  Like

   1. Als er maar één erfgenaam is, kan je andere opties overwegen.
    Met meerdere, zoals hier, wordt het al snel een onoverzichtelijk kluwen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.