Wat zou jij doen ? Beslissing

Onderaan dit artikel heb ik er mijn beslissing toegevoegd.

Vandaag draai ik de rollen om. In plaats van advies proberen te geven, vraag ik vandaag advies aan jou. Alhoewel het hier om een persoonlijk contract gaat, zijn er heel wat mensen die dezer dagen dezelfde vraag moeten beantwoorden. Jouw reactie kan alzo heel interessant zijn voor velen.

Eerst enige historiek:

Begin 1994 bood de verzekeringsmaatschappij Royale Belge (ondertussen opgeslorpt door Axa verzekeringsmaatschappij) twee soorten verzekeringsbonnen (TAK21) aan. De eerste en meest verkochte gaf 6,85% met een einddatum na 8 jaar. De andere gaf, zoals je hier ziet, 4,75% levenslang (plus winstdeelname). Heel wat beleggers gingen er toen nog vanuit dat de rente spoedig weer hoger zou gaan en negatieve intrest moest toen nog uitgevonden worden. Ik denk dat ze ook bij Royale Belge nog in die richting dachten.

Ik kreeg de taak als productie-inspecteur dit product aan een volle zaal makelaars te promoten. Ik weet nog dat mijn collega, die juist voor mij, die bon van 6,85% kwam verdedigen, na de vergadering razend kwaad was op mij, omdat ik deze Classic als “beter” bestempelde. Ik ga je alle details besparen want er waren meer argumenten, maar vooral de liquiditeit van het product deed me voor dit soort bonnen kiezen.

In het leven moet je ook altijd wat geluk hebben, want niet alles draait uit zoals je het wenst.

Maar ik kan je nu wel vertellen dat ik deze bon(s) nog steeds in mijn bezit heb en er al jaren lang plezier aan heb beleefd. De totale waarde van dit contract is ondertussen aangegroeid tot meer dan €9.000,- Ik heb zelfs een klant die intekende voor een veel groter bedrag en mij nog steeds elk jaar een dankwoordje toestuurt voor het advies dat ik hem toen gaf. Eens de restaurants weer open gaan, heeft hij me een etentje beloofd.

Voorstel van AXA maart 2021:

Om kunnen te voldoen aan de nieuwe Solventie-II-richtlijnen van 2016 dient de verzekeraar voldoende reserves op te bouwen en zijn ze deze contracten liever kwijt dan rijk.

Axa biedt dan ook het voorstel aan om op 30 juni 2021 de totale waarde uit te betalen, verhoogd met een uitstappremie van 30% op de gemiddelde waarde van 2020. Ik bespaar je al de daaropvolgende argumenten die dienen aan te tonen dat je op dit moment waarschijnlijk nooit op een winstdeelname van 30% zult moeten rekenen. Met de huidige lage rente zal iedereen dat wel begrijpen en hoeft daar geen tekening bij.

Wat zou jij doen als je dit voorstel kreeg ?

Mag ik je vragen om jouw beslissing wel te omkaderen zodat alle lezers er enig nut aan hebben. Of er iets van kunnen leren om misschien zelf hun eigen beslissing te nemen als ze hetzelfde voorstel kregen van Axa. Het waarom in je antwoord is alzo van meer belang dan de beslissing zelve.

Weet dat je beslissing kan afhangen van de leeftijd van de verzekeringsnemer. Dit contract loopt al zo’n 25 jaar, dus je gaat geen tieners meer vinden die zulk contract in portefeuille hebben.

Voor mezelf: ik ben 65plusser…

Vergis je ook niet: het gaat hier over Tak21 en niet over Tak23. De verzekeraar mag hier geen risico’s lopen of ze ook niet doorschuiven.

Houden of afkopen ?

– – – – ° ° ° ° – – – –

16 04 2021

Als je al de antwoorden leest, dan merk je dat bijna iedereen ander keuzes maakt of andere prioriteiten legt. DE oplossing is er dus niet of voor iedereen anders.

Voor mezelf heb ik besloten niet op het aanbod van Axa in te gaan en dit contract te laten verder lopen met een garantie van 4,75% per jaar.

Naast mijn effectenrekening vind ik het belangrijk een cashbuffer te hebben die vrij liquide is en zonder risico. Zoek maar eens een alternatief dat erg liquide is, zonder enig risico en daarenboven nog elk jaar 4,75% netto genereert.

Het moet mogelijk zijn die 4,75% te kloppen. Daar moet je dan echter zoveel risico voor aanvaarden en loop je de kans dat je bij een crisis beter niet opvraagt.

Laat Axa zijn best maar doen voor mijn contract(je).

Categorieën:

4 Comments

 1. Groot gelijk Marc. Ik zou net hetzelfde doen.Bekijk het als een stuk van uw stabiel gedeelte van uw portefeuille.Termijnrekeningen of obligatiefondsen brengen stukken minder op.
  Grtjs

  Like

 2. Alles hangt af van jouw leeftijd. heb je ingetekend toen je 30 was (nu ongeveer 57 jaar) of heb je ingetekend toen je 35 was (nu 72). Kom je rond met je pensioen? Wil je nog reizen? Heb je nabestaanden? Heb je nog andere inkomsten? veel vragen dus waarvan je antwoord zal van afhangen.

  Like

 3. Voor AXA zijn deze polissen een zeer slechte zaak waar ze vanaf willen……..
  Wat als deze tak21 wordt doorverkocht aan een buitenlandse instelling ;zoals bij First ( voor de niet fiscale dossiers)?Wat gebeurt dan met de 100000 euro Belgische staatswaarborg en met de huidige veiligheid van de kredietwaardige verzekering maatschappij AXA ( AA-stable credit rating) ?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.