De beste Belgische pensioenspaarfondsen 2020

In kranten en op tal van websites vind je lijstjes terug met de beste pensioenspaarfondsen. Die lijstjes zijn meestal samengesteld op basis van geannualiseerde rendementen. Die geannualiseerde rendementen zijn echter een momentopname. die totaal kan verschillen afhankelijk van hoe de beurzen het op dat ogenblik doen. Een kleine correctie kan al heel andere cijfers opleveren en de volgorde in zo’n lijstje totaal veranderen.

Onze aanpak is totaal anders. We bekijken immers niet één momentopname, maar bestuderen het gedrag van het fonds in detail op basis van honderden verschillende momentopnames. Hierdoor is onze beoordeling niet afhankelijk van het toevallige ogenblik waarop we die maken.

De methodiek

We onderwerpen de fondsen aan een grondige screening en daarvoor gebruiken we de screening cijfers die collega Al Fonds voor ons gemaakt heeft.

Ben je nieuw op MijnPortefeuille en begrijp je niet hoe dit screening systeem werkt? Wij bekijken niet enkel geannualiseerde rendementen op 3, 5 of 10 jaar zoals je die elders ook aantreft. Wij bekijken ook diezelfde cijfers van vorige maand, vorig jaar en het jaar daarvoor.  We berekenen honderden periodes met een start- en einddatum in het verleden. Zo komen we tot cijfers die representatief zijn voor “de gemiddelde belegger”.

Je moet vooral onthouden dat dit systeem cijfers produceert erg stabiel zijn en dus niet fel wijzigen wanneer er de beurzen in een rally zitten of omgkeerd wanneer er een correctie op de beurzen voorvalt. We zijn ervan overtuigd dat die cijfers een veel beter idee geven van de echte lange termijn prestaties van een fonds dan de cijfers die je op andere websites terug vindt. Onze cijfers verschillen dan ook sterk van die andere cijfers.

Beste pensioenspaarfondsen: De criteria

Een goed pensioenspaarfonds moet voldoen aan een aantal strenge criteria:

 • het rendement op lange termijn moet bovengemiddeld zijn, met een minimum van 6% op jaarbasis.
 • een goede verhouding tussen rendement en risico wat zich vertaalt in een bovengemiddelde MPQ score
 • regelmatige goede prestaties over een lange periode primeren over recente uitstekende prestaties

We zoeken dus niet noodzakelijk fondsen die in goede tijden uitzonderlijke prestaties neerzetten, maar ook in minder goede tijden in staat zijn om zijn winst zoveel mogelijk vast te houden.  Dit is van groot belang want als je net rond je pensioenleeftijd met een beurscrash te maken krijgt, wil je dat dit zo weinig mogelijk gevolgen heeft voor je jarenlange spaarinspanning.

De beste dynamische pensioenspaarfondsen

De harde cijfers kan je terugvinden in de screening in dit artikel. We hanteren de cijfers op periodes van 5 jaar en we bestuderen het rendement van een éénmalige belegging.

We tonen geen tabel maar wel een grafiek. Die geeft immers een veel beter inzicht hoe de pensioenfondsen zich gedragen in alle omstandigheden. Klik om te vergroten.

De fondsen van BNP Paribas worden ook verdeeld onder andere namen, zoals Axa, Crelan, Fintro en Nagelmackers. We nemen deze niet op in de tabel om het overzichtelijk te houden.

Hoe moet je deze grafiek interpreteren?

Eerst en vooral zijn er de grijze balken, die overeenkomen het rendement tijdens uitzonderlijk goede beurstijden over een periode van 5 jaar (BULL5). Slechts 10% van de pensioenspaarders hebben dergelijke rendementen gehaald op een beperkt deel van hun inleg, dus moet je daar niet teveel naar kijken.

De blauwe balken geven het jaarlijks (negatief) rendement tijdens moeilijke beurstijden  (BEAR5) over een periode van 5 jaar. Ook dit zijn rendementen die behaald werden door slechts 10% van de pensioenspaarders voor een beperkt deel van hun inleg.

De oranje balken geven weer welk jaarlijks rendement een gemiddelde belegger (de mediaan of MED5) in het fonds behaalde over een willekeurige periode van 5 jaar in het verleden. Ongeveer 50% haalden iets betere rendementen, 50% haalden iets slechtere rendementen.

Omdat je eigenlijk jaarlijks aan pensioensparen doet, gaat iedere jaarlijkse instap een eigen rendement halen op zich. De mediaan geeft dus een heel goed idee hoe al die bedragen tezamen gemiddeld renderen in de voorbije jaren.

Je bankier probeert je te overtuigen van de kwaliteiten van zijn pensioenspaarfonds door te zwaaien met geannualiseerde rendementen die tegenwoordig eerder aanleunen tegen de grijze balken of BULL5 waarde. Deze hebben over lange termijn echter weinig waarde en geven een totaal verkeerd beeld van het werkelijke lange termijn rendement van het fonds. Over de prestaties die de gemiddelde belegger haalt zal je bankier nooit spreken, want dat komt hem niet altijd goed uit.

 

Hoe onderscheid je goede van minder goede fondsen?

Wat we niet weergeven in de grafiek is de MPQ waarde van het fonds, je vindt die wel in de screening cijfers. De MPQ is de verhouding tussen het rendement en het risico van het fonds. Je wil immers wel goede rendementen, maar niet ten kosten van te grote risico’s. Naarmate je dichter bij de pensioen komt, wordt dit alsmaar belangrijker. 

In grafiek hierboven zijn de fondsen gesorteerd volgens de MPQ met de beste fondsen bovenaan.  We hebben de fondsen in de grafiek vervolgens in blokken ingedeeld: groen, oranje en rood:

Groen: deze fondsen bieden een uitstekende verhouding tussen rendement en risico. Als je op minder dan 5 jaar van je pensioen staat of indien je een voorzichtige belegger bent, dan zijn deze fondsen het meest aanbevolen.

Oranje: deze fondsen bieden goede rendementen maar met een hoger risico. Indien je een dynamische belegger bent en op meer dan 5 jaar van je pensioen afstaat, dan zijn dit de fondsen die je zeker mag overwegen.

Rood: deze fondsen hebben een combinatie van lage rendementen en hoog risico. Daar wil je uiteraard van wegblijven.

De beste defensieve pensioenspaarfondsen

Dynamische pensioenspaarfondsen kunnen het lastig hebben tijdens moeilijke beurstijden. Tijdens een crash mag je zelfs tijdelijke verliezen van -30% of meer verwachten.

Om dat probleem op te vangen, zijn de fondsbeheerders een aantal jaar geleden gestart met zgn. defensieve pensioenspaarfondsen. Deze fondsen streven om sterke schommelingen te vermijden, eventueel ten koste van een lager rendement. In vaktermen heet dit dan fondsen met een lage volatiliteit.

Naar analogie van hierboven, geven we de grafiek van de prestaties op periodes van 5 jaar.

Tegenwoordig lijken de rendementen en het risico van deze fondsen elkaar weinig te ontlopen. In tegenstelling tot vorige jaren is het dus moeilijk om een voorkeur uit te drukken.

De invloed van instapkosten

De meeste fondsen rekenen een instapkost van 2% tot 3%. Het Argenta pensioenspaarfonds rekent geen kosten aan. Maar welke invloed heeft dit nu op de resultaten van hierboven?

Pensioensparen is gelukkig iets voor de lange termijn. Wie op zijn 22 start, kan maar liefst 45 jaar lang pensioensparen. Die 3% instapkost kan je dus over pakweg 30 tot 40 jaar afschrijven.  Als je dat uitrekent, dan komt dit bijvoorbeeld over een periode van 30 jaar op een min-rendement van 0,1% op jaarbasis.

De invloed van instapkosten is dus verwaarloosbaar en heeft geen invloed op de cijfers die je in dit artikel leest. Je beslissing om voor één of ander fonds te kiezen, moet je er zeker niet van laten afhangen.

Slot

Wanneer ga je in een dynamisch pensioenspaarfonds beleggen? En wanneer schakel je best om naar een defensief fonds? En wat is de rol van pensioenspaarverzekeringen in dit alles?

We bespreken dit alles in het artikel rond een strategie voor pensioensparen.

Carl De Ridder (@RoboKat_MK)

9 Comments

 1. Dag,

  Goed arikel! M;i. best ook lopende kosten (TER) ter sprake brengen want die zijn jaarlijks en niet overal gelijk

  Like

  1. Die opmerkingen over de TER worden enkel gebruikt door personen die beleggingsfondsen in een slecht daglicht willen stellen. Als ze weten over wat ze praten dan liegen ze pertinent, maar meestal leveren ze daarmee het bewijs dat ze eigenlijk niet op de hoogte zijn en echt niet zo’n specialist zoals ze zich soms willen voordoen.

   Like

 2. Stel dat er in een jaar tijd geen enkel goed moment in om de betaling te doen voor je pensioenspaarfonds? Ga je dan best maandelijks een stuk betalen? Je kan nl wachten tot je fonds op een “go” krijgt voor pensioensparen maar het kan ook zijn dat dit niet komt. Of moet je er van uitgaan dat er ieder jaar wel een “moment’ is? Hebben jullie grafieken of cijfers die aanwijzen dat er normaal gezien ieder jaar wel een instap moment kan zijn? Eigenlijk kun je dit ook verder bekijken dan pensioensparen alleen. Bij beleggen in fondsen wacht ik dan tot een “moment” maar dan moet je al met grotere bedragen beginnen want je hebt lang ook de kant staan wachten…

  Like

  1. We passen GOGI niet toe op pensioenspaarfondsen precies om de reden die je vernoemt. Omdat we hier spreken over termijnen van tientallen jaren, zou het ook weinig verschil maken. Ofwel spaar je maandelijks, ofwel bij het begin van het jaar.

   Like

 3. Spaar je dan best in het begin van het jaar of maandelijks? Zijn er daar cijfers van?
  Blijkbaar in de 2 op de 3 jaren best in het begin ipv op het einde omdat de kans groter is dat de beurs op het einde van het jaar hoger staat. En jaar intrest begint ook al eerder op te lopen.
  Maar als je maandelijks stort en de beurs daalt ferm kun je natuurlijk ook nog iets extra betalen.

  Like

  1. In een gespecialiseerde krant lees ik vandaag 19/12 dat de voorbije 30 jaar de pensioenspaarfondsen in driekwart van de gevallen hoger afsloten dan ze dat jaar begonnen. Maar er zijn ook uitzonderingen.
   Het lijkt er dus op dat je best het volledige bedrag telkens al in januari stort. Het juiste moment is alleen te bepalen met een glazen bol.
   Voor Tak21 -verzekeringsfondsen is het zeker januari omdat de stortingen daar (momenteel een beetje) intrest opbrengen vanaf de storting.

   Like

 4. Goede morgen, het balanced fund van BNP doet het al jaren vrij goed als je het rendement tov het risico neemt. Is het echter op dit moment nog interessant gelet op de lage rente in een fonds dat vrij veel obligaties bevat?

  Like

  1. Ik meen daar in het algemeen te kunnen op antwoorden: als er geen fiscale voordelen zouden zijn aan pensioensparen, dan zou ik het waarschijnlijk aan mij laten voorbij gaan.

   Als ik mijn ervaring in de financiële wereld laat meespreken: er is één heel groot voordeel aan pensioensparen = je kan er niet aan voor de pensioenleeftijd. Voor heel wat spaarders is dat de reden dat ik hen zou aanzetten om aan pensioensparen te doen. Velen vinden namelijk altijd wel een reden om dat geld op te maken. Op de pensioendatum telt het rendement immers niet meer as such; het enigste dat dan telt, is: hoeveel heb ik ?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.