Waar onze modelportefeuilles aankopen ?

Ik ontving de vraag waar men onze modelportefeuilles kan aankopen ?

Vroeger, maar da’s echt verleden tijd, kon men met één opdracht alle fondsen aankopen met één (beperkt) bedrag. Men kon bijsparen met een minimum van €100,- en bovendien: men betaalde geen instapkosten.

Bij die broker zijn er op korte termijn twee totaal verschillende directies gekomen en gegaan en bij onze laatste contacten werd er gezegd dat ze van plan zijn een totaal andere strategie (???) te gaan volgen.

Naar aanleiding van die contacten heeft mijn collega zelfs een artikel geschreven over de manieren waarop je het behoud en of de wijzing en zelfs stopzetting van die lopende contracten kan aanpakken. Hier. Andere bazen, andere wetten. Einde verhaal.

En dan nu ?

Bij de keuze van de fondsen hebben wij wel uitgekeken of al die fondsen in België aangeboden worden. Meestal zijn ze ook verkrijgbaar bij de gekende online brokers: in alfabetische volgorde Binckbank, Keytrade Bank en MeDirect Bank. Ook als je bij andere banken klant bent, kan je daar soms online orders indienen.

Wij, als onafhankelijk en objectieve raadgever, willen geen onderscheid maken. Wij worden door niemand betaald of vergoed en zijn daar ook niet op zoek naar inkomsten. Zo kunnen we je blijvend gedegen advies blijven geven.

Vermits de pakketvorm op dit moment niet meer bestaat, dien je ze nu fonds per fonds aan te kopen. Als je een instapkost dient te betalen, raden wij je aan om geen orders in te dienen voor al te kleine bedragen. Een order van €50,- met een instapkost van €10,- is echt niet voordelig. Bij de ene zijn er in uitzonderlijke gevallen instapkosten, bij andere vallen de instapkosten weg als je orders indient voor een bepaald minimumbedrag.

Vermits die voorwaarden nog al eens durven wijzigen (zeker bij de start van een nieuw jaar) ga ik me daarin niet verder verdiepen. Zoals smaken en beoordelingen al eens kunnen verschillen, hebben ze allemaal hun fans. Over smaken en kleuren discuteert men niet.

De fondsen van onze modelportefeuilles ga je meestal wel overal vinden. Maar sommige andere fondsen vind je bij de ene wel en bij de andere dan weer niet. Vandaar dat vele beleggers meerdere effectenrekeningen hebben (denk ook aan de fiscus). De ene vindt het programma dan weer handiger bij die ene en nog een andere vindt er zijn weg niet in.

Ga voor meer info eens snuisteren op hun website.

Voor verduidelijkingen mag je ons steeds contacteren.

Categorieën:

16 Comments

 1. Ik zocht DWS Invest Dynamic Opportunities (DE0009848077 in jullie bestand) maar vind dit bij mijn broker onder LU1868537090. Zijn dit gelijkaardige fondsen?

  Like

  1. Dat zijn twee identieke fondsen. Om dit fonds in heel Europa te kunnen aanbieden, heeft men dit in Lux geregistreerd onder Sicav-vorm.
   Vermits de laatste nog maar een korte historiek heeft, volgen wij ze allebei. In heel wat van onze tabellen zal je enkel de DE-vorm vinden omdat we met de korte historiek de andere niet kunnen screenen.

   Like

 2. Kunnen jullie dan – voor het verdelen van de samengestelde portefeuilles – geen overeenkomst maken/afsluiten met een verzekeraar? Private Insurer (geconnecteerd door P&V Verzekeringen en Vivium), Athora (het vroegere Generali Belgium), Allianz, Integrale, om jullie modelportefeuilles, daardoor te laten verdelen? Integrale deed dat bijvoorbeeld ook al voor wat betreft de Balanced portefeuille van Test-aankoop? Zijn er geen onderhandelingen meer mogelijk met Rabobank.be?

  Like

  1. Wij waarschuwen al lang voor verzekeringsproducten TAK23 omdat je daar nog eens een massa kosten dient te betalen om de verzekeraars rijk te maken.
   Ik kan begrijpen dat het interessant lijkt om zo’n portefeuille in pakket aan te kopen.
   Maar ik zou zeggen: lees mijn artikel dat morgen online komt: je zal dan zien dat je al de tijd hebt om de fondsen van jouw keuze te kopen en dat je daarvoor maar een paar orders per jaar moet ingeven.

   Like

 3. ivm de model portefeuilles: ik vond bij keytrade makkelijk de fondsen van flossbach en robeco terug. wat mis ik van kennis om ook de andere fondsen terug te vinden?

  Like

  1. Da’s één van de problemen. Ik heb 4 brokers zodat ik steeds de gewenst fondsen wel ergens vindt.
   De fiscus kan mij niets verwijten, want ik had al 4 brokers in tempero non suspecto.

   Like

 4. Kunnen zowel bij Keytrade, MeDirect als Binck Bank fondsen, ETF’s als aandelen gekocht worden ?
  Zijn ze vergelijkbaar qua kosten?

  Like

  1. Het is voor ons moeilijk om die kosten naast mekaar op te lijsten en te vergelijken. Wij zouden dan elke dag moeten gaan kijken of het nog wel correct is en nog niet veranderd. In een krant is dat anders: die houdt men gewoonlijk niet bij en een oude krant telt ook niet meer bij een discussie: je kan moeilijk stellen bij zo’n discussie dat er vorig jaar in de krant stond dat de kosten zoveel xxx waren en nu anders.
   Let ook op: de kosten kunnen erg variëren naargelang het bedrag dat je wenst te besteden.

   Maar zoals ik reeds bij andere kosten heb geschreven (bij trackers bijvoorbeeld) betekenen kosten niet alles. Bij Binckbank en als ik mij niet vergis ook bij Keytrade, kan men orders ingeven met een limiet en die limiet kan 30 dagen geldig blijven. Dat kan heel handig zijn bij aankopen van aandelen en of trackers. Bij MeDirect Bank kan dat niet en moet je die limiet elke dag vernieuwen en da’s erg enerverend.

   Like

 5. Ik heb eens de tarieven vergeleken tussen Bolero, Keytrade en Medirect voor aankopen op de beurzen van Amsterdam en Frankfurt en verwerkt in een tabel.

  Ik merk nu dat ik hier geen tabel kan invoegen, daarom de volgende omschrijving.

  Voor bedragen tot 2500€ is Bolero de goedkoopste (7,5 €)
  Tussen 2500€ en 15000€: Medirect (Amsterdam)
  Tussen 2500€ en 25000€: Medirect (Frankfurt)
  Bedragen die hoger liggen dan de laatste limieten: Keytrade.

  Eigenaardig is dat bij Bolero het soms goedkoper is om de aankoop te splitsen. Bijvoorbeeld bij een aankoop van 12000€ op AMS: best te splitsen: een verrichting van 9900€ en en van 2100€.
  Voor grote bedragen kunnen de verschillen aanzienlijk zijn; bijvoorbeeld een verrichting van 92000€: goedkoopste: Keytrade (49,9€); de duurste: Medirect (184€).

  Like

 6. Hallo Marc,

  ik heb geprobeerd om het Gr. World Comgest fund (IE00BYYLQ314) van de MP Smart Dynamic te vinden via Keytrade, MeDirect, Saxo (Binck), Bolero and Lynx maar geen succes.

  Kan jij mij helpen waar die wel te koop is?

  Dank bij voorbaat!

  Gert.

  Like

 7. Hallo Marc,

  ik zoek ook waar ik LU1868537090 kan aankopen, maar vind het niet bij MeDirect of ergens anders. Wat ik wel vind bij MeDirect is LU1054321358 ook DWS Dynamic Opportunities.

  Is dat hetzelfde of een volwaardig alternatief van de DWS die in de Smar Flex portefeuille zit?

  Met vriendelijke groet,

  Gert.

  Like

   1. Een identieke isincode moet een identiek fonds geven. De valuta kan soms wel anders zijn omdat die op sommige plaatsen (ook bij ons) omgerekend wordt.
    Soms eisen distributeurs de alleenverkoop op. Een andere gaat dan een andere versie met een andere isincode verkopen. Verschillen kunnen zitten in acc of inc, hedged of non-hedged, andere beheerskosten enz…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.