Swing price

Neen, we hebben geen prijs gewonnen, maar we willen je waarschuwen voor een vrij onbekend gegeven dat je veel geld kan kosten.

Wie dient er op te letten ?

A  Spaarders/beleggers die op de één of andere manier met een stoploss werken en van plan zijn om bij een volgende correctie  gevoelige onderdelen van hun portefeuille snel te liquideren om het risico te verkleinen.

B  Diegenen die om de één of andere reden fondsen of trackers aankopen zonder te (proberen te) wachten op een gunstig aankoopmoment en onze GOGISCORE maar niks vinden.  Of diegenen die hun oor te luisteren leggen bij iemand die zijn kassa wil horen rinkelen en daar wijs gemaakt worden dat elk moment een goed aankoopmoment is.

Wat is het probleem ?

Tijdens de crisis van 2008 hebben verschillende fondsmanagers ondervonden hoe moeilijk het is in “haperende marktomstandigheden” voldoende liquiditeit ter beschikking te krijgen om afkopen uit te betalen. Een vergelijking met “een run on the bank” is misschien wat overdreven, maar toch. Ze werden verplicht om “goede onderdelen” ver onder de prijs te verkopen omdat de toxische waarden gewoon onverkoopbaar waren. Zo ontstonden er nog meer verliezen en werd alles besmet.

Let’s SWING:

In vrijwel totale stilte werd er door de FSMA een KB uitgebracht op 22/04/2020 dat de fondsenuitgevers de kans gaf (zonder aanpassing van de statuten) bij problemen bij aankoop of verkoop van aandelen of obligaties de NIW met een bepaald percentage te verhogen of te verlagen. Het idee achter deze maatregel is dat de “zittenblijvers” geen nadelen mogen ondervinden van de paniekreacties die leiden tot deze problemen. Deze inkomsten komen ten goede van het fonds en niet van de fondsbeheerders of uitgevers (alhoewel, als men sommige aangepaste statuten leest).  Voor die extra kosten die kunnen aangerekend worden, gebruikt men de term “Swing price“.

De maatregel liep af op 31/07/202, maar ondertussen zijn heel wat fondsenhuizen (of banken) aan het werk om de statuten van de fondsen aan te passen zodat deze mogelijkheden blijvend zijn.

Had je die term al gehoord ?

Men kan het ook hebben over “Anti-dilution levy“: extra kosten voor in- of uittreders.

Ook kan de mogelijkheid voorzien worden om orders te spreiden in de tijd. Je kan misschien stellen dat dit geen kosten met zich mee brengt. Echter, als men jouw verkooporder in een sterk dalende markt met één of twee,… dagen uitstelt, dan kan de NIW, waaraan jouw order wordt afgerekend,  ondertussen een pak lager noteren.

Dat velen daar niet van bewust zijn, concluderen wij uit het feit dat we soms een massale instroom zien bij fondsen die op hun “all time highest” noteren of soms na een spectaculaire hausse zoals in 2019. Waarschijnlijk vandaar dat KB in april 2020…

Niet alleen verkooporders !

Je zou kunnen denken dat een SPREAD van GOGI zo extra gevaar met zich meebrengt als iedereen tegelijk begint aan te kopen. Daar meen ik dat de psyche van de mens ons daartegen gaat beschermen. Bij paniekberichten in de media zijn er immers weinigen die de moed hebben om aankooporders in te geven. Bovendien gaan de fondsenhuizen die orders graag zien komen als alle defensieve angsthazen alles overboord gooien. Ook reageert onze GOGIscore vrij snel bij een correctie : dat heeft ons al laten schrijven dat onze GOGI niet het ultieme diepste punt aangeeft. Uitkijken naar dat laagste punt, houdt dus wel enig gevaar in.

Swing price onbekend ?

Nieuw is de tool en de naam zeker niet. Bij de fondsen met registratie in Luxemburg (Isin LU………..) bestaat die mogelijkheid al zo’n 15 jaar.

In ben een aantal minuten gaan surfen op het internet en vond zonder veel problemen dat bijna iedereen er mee aan de slag was of nog volop bezig is:

 

Ik ben na een paar minuten gestopt met zoeken. Dit zijn alzo maar een beperkt aantal voorbeelden.

Afsluiter:

Diegenen die denken dat ze met trackers ( ETF ) dit fenomeen kunnen omzeilen, dienen zich er van bewust te zijn dat ze op de beurs een tegenpartij moeten vinden die bereid is om hun “limietprijs” te betalen. Een te hoge limiet en je order wordt niet uitgevoerd. 

Ook in de verzekeringen bestaat er iets dergelijks: velen kopen heden ten dage TAK21-verzekeringen met een uiterst lage gegarandeerde opbrengst.  Hopen op veel winstdeelname als de rente weer gaat stijgen, zal waarschijnlijk een hoop blijven.  Het contract afkopen om er eentje in de plaats te kopen met een hogere garantie kan afgestraft worden met de MAV: Market adjusted value en plots blijkt die gegarandeerde rente niet meer gegarandeerd…

Een verwittigd belegger is er ook altijd twee waard…

Categorieën:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.