7 Belgische holdings

Na mijn vorig artikel heb ik nu op aanvraag van vele lezers  7 Belgische holdings in mijn databestand opgenomen en door de screening gedraaid.

Alhoewel een holding op ’t eerste zicht lijkt op een fonds,  zijn er blijkbaar heel wat verschillen en zou alzo een vergelijking niet helemaal opgaan. Misschien een vergelijking van holdings wel ?

In elk geval geeft de screening een goed beeld van de historiek van de holdings en zullen er waarschijnlijk wel degelijk beoordelingen kunnen gemaakt worden met al deze cijfers.  Wel opletten: ik heb totaal geen rekening gehouden met de uitbetaalde dividenden en laat dat nu een van de sterke punten zijn waarom een aantal beleggers opteren voor een holding.

Zoals gezegd zijn holdings mijn ding niet.  Misschien kan er een specialist meer duiding geven bij deze cijfers en uitleggen waarom ze al of niet bruikbaar zijn om beoordelingen te maken.  Dan horen wij het graag: hou je zeker niet in als je er een iets uitgebreider artikeltje wil over plegen.

Hier de cijfers:

met toevoeging van de BEL20 en de BEL20 gross alsook de iShares MSCI World Acc en Inn.

Er steekt er eentje met kop en schouders boven uit.  Maar geeft die ook de mooiste dividenden ?

Je kan hier wel duidelijk zien welke beheerder de meeste risico’s neemt en daar blijkbaar niet altijd voor beloond wordt.

Er zijn er die hun groei stabiel kunnen houden en er zijn er die op dit moment blijkbaar enige problemen hebben.

In de toekomstige GOGIscores ga je deze “ondernemingen” ook terugvinden. Nu is het in de fondsenwereld (en al zeker als je Belg bent) belangrijk om op het goede moment in te stappen. Daar deze holdings soms fikse dividenden uitbetalen, kan dat een reden zijn om ze aan te kopen en te wachten op meerwaarde.  Maar zoals je weet, zijn er in de beleggingswereld geen zekerheden. Ik ben gaan kijken naar de “oude” scores en dan zie je dat de hoogrenderende een STOP krijgen en de andere een NOresult. Maar of die GOGIscore toepasbaar is voor deze holdings, daar ben ik nog niet uit. In de grafieken kan je misschien wel zien, wanneer er “koopmomenten” waren en zelf narekenen of ze inderdaad bruikbaar waren.

Bij de allereerste zie ik al zeker weinig “dieptepunten”. Wachten op een SPREAD van GOGI Invers gaat veel geduld vragen…

Hier de grafieken:

Brederode

Sofina

AvH

Bois Sauvage

GIMV

GBL

Quest for Growth

Wat zeggen de “holdingspecialisten” ?

Categorieën:

17 Comments

 1. Het belangrijkste vind ik “hier ligt wel iemand wakker van de resultaten” en de onkostennota zal zeker niet hoger liggen dan bij fondsen

  Like

 2. Weet iemand of het correct is dat je zowel 30 procent roerende voorheffing als 15 procent buitenlandse roerende voorheffing betaalt op dividend van het Belgische aandeel Brederode?
  Kan je ook de buitenlandse roerende voorheffing terugvorderen via belastingaangifte?

  Like

  1. Ik ben geen specialist in holdings maar ik vraag mij wel af waarom je bij een Belgische holding buitenlandse RV zou dienen te betalen. Heb je iets horen waaien dat dat om de een of andere reden zou moeten ?
   Op de dividenden zal je wel RV dienen te betalen, dacht ik. Maar die kan tot een bepaald bedrag terug gevorderd worden als ik mij niet vergis.

   Like

   1. Brederode is een Luxemburgse holding als ik me iet vergis.

    Verder wil ik jullie langs deze weg bedanken voor de vele verduidelijkingen en tijd die jullie steken in deze website. Ikzelf ben meer verdiept in aandelen maar dankzij jullie probeer ik een deel van mijn portefeuille aan te vullen met de betere fondsen.

    Like

   2. Ik heb de vraag gesteld aan Medirect waarom ze zowel buitenlandse als Belgische RV hebben afgehouden, nog geen antwoord gekregen.

    Like

 3. Brederode is sinds 2015 een luxemburgse holding geworden,met hoofdzetel in luxemburg. Vandaar….
  Dus eerst 15% eraf in luxemburg,daarna 30% nog eens voor Belgie.
  De belgische roerende voorheffing (30%) kun je terugvorderen via je belastingsaangifte tot een bedrag van 240 euro per persoon.(als je gehuwd bent kun je dus tot 480 euro recupereren)

  Like

 4. Volgens artikel in de Tijd op 11 maart 2021 : “ Hoewel Brederode al een tijdje zijn zetel heeft in Luxemburg, betalen beleggers enkel Belgische roerende voorheffing. Bijgevolg noteert Brederode tegen een nettodividendrendement van 0,9 procent.”

  Like

 5. Is het weer van dat? Op de website eens de persberichten en jaarverslagen nazien,als het gaat om een capital repayment(kapitaalsvermindering) of een dividend.Bij een capital repayment is er GEEN luxemburgse heffing! Brokers maken er een zooitje van waarbij de ene wel 15% aanrekent en de andere niet. Dit soepje deed zich al voor in 2016 en 2018 met Brederode .

  Like

   1. Ter info: medirect blijft bij haar standpunt en weigert Luxemburgse RV terug te betalen. Wat kan ik doen? Financiële ombudsman contacteren?
    Bij welke broker bent u cliënt?

    Like

 6. Bij verkoop van mix en obligatie- fondsen was in het verleden bij ME mogelijk een onterechte meerwaarde belasting van 30 % te betalen . Fondsen waar de meerwaarde wordt belast aan de hand van de TIS-methode wordt correct belast. Echter bij toepassing van Asset Test zou de meerwaarde belasting wel eens te hoog kunnen zijn. Erger zelfs, wie een fonds heeft waarop de TIS-methode en de asset test niet worden toegepast, zal roerende voorheffing betalen op de volledige meerwaarde……
  Volgens mijn oude info hierover zou Binck en Keytrade deze TIS methodes reeds toepassen?
  Voor het nog wat ingewikkelder te maken bestaat er nog een gunstiger berekening nl. TISbe.
  Heeft iemand meer recente info over de huidige berekeningen van ME ( en andere bookers ) bij verkoop van fondsen ?

  Like

  1. Voor de brokers die hier regelmatig genoemd worden, is dat al lang opgelost.
   MijnPortefeuille mag gerust claimen dat zij (alhoewel toen nog onder een andere naam) MD onder druk hebben gezet om dat op de juiste manier af te wikkelen.

   Like

 7. Ondertussen is al rechtgezet bij medirect. Zoals Filip terecht opmerkte, enkel afhouding van Belgische RV bij Brederode.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.