Kopen of afwachten begin juli ’20

Ik zie dat ik mezelf niet alleen de vraag stel “moet ik nu aankopen of bijkopen ?”, maar dat ook een aantal lezers van onze site met diezelfde vraag worstelen.

De beurzen doen het blijkbaar meer dan schitterend.  Het resultaat van de instroom van heel wat cash dat aan de zijlijn stond te wachten op een correctie. Meer dan één analist waarschuwt echter dat de grote Coronaschok nog moet volgen als er zich een ontslag- en faillissementengolf aankondigt tijdens het najaar. Ik lees vandaag in de krant dat sommige strategen een zomercorrectie niet uitsluiten. Geloof jij zelf dat zo’n wereldwijde pandemie met een lockdown tot gevolg geen sporen gaat nalaten ?

Grafieken van de GOGIscore tonen volgens mij vrij duidelijk wat er gebeurt, maar het is onmogelijk om zo’n 900 grafieken te maken en te publiceren. Toch een eerste grafiek die overduidelijk aantoont dat de behaalde rendementen op dit moment erg pover tot zelfs negatief zijn. Beter nog even wachten ?

By the way: Voor diegenen die nog twijfelen aan de GOGIscore: als je vorig jaar rond deze periode dit fonds aankocht met een GOGIscore die toen STOP aangaf, dan heb je vandaag een verlies van 24,1 %. Kocht je 3 maanden geleden met een SPREAD voor GOGI Invers dan heb je nu al een winst van 18,28%.


Ik ga niet ontkennen dat de eerste grafiek gekozen is omdat die meer dan duidelijk is. Maar als je een fonds neemt waarvan velen stellen dat dit een kwaliteitsfonds is, dan kan je niet ontkennen dat je daar ook een dalende trend ontwaart.

Bovendien tonen die kwaliteitsfondsen (ook de degelijke trackers) dat ze in overdrive presteren of toch zo goed als. Op zo’n moment instappen, is met vuur spelen. Dat hebben we tot en met februari van dit jaar kunnen zien.

Vorig jaar zette MeDirect dit fonds in de schijnwerpers. Onze GOGIscore gaf een STOP.  Toch gekocht vandaag een winst van 5,64%.  Heb je gewacht op een Spread (drie maanden geleden was het zo ver) dan heb je nu al 14,9%.  Geloof jij de verkopers nog die verkondigen dat je zeker niet moet wachten ? 

Maar hoe probeer ik dan te tonen wat ik wil zeggen ?

Ik heb natuurlijk de volgende cijfers: de mediaan van de laatste 120 jaarresultaten (met telkens een tussenperiode van een halve maand), de mediaan van de laatste 60 jaarresultaten en sinds kort ook die van de laatste 36 in mijn zoektocht naar signalen.

Ik herinner mij echter nog de les natuurkunde over de luchtdruk: de stand van de barometer is niet zozeer van belang om te zien welk weertype eraan komt, maar vooral de beweging van die barometer: stijgt die of daalt ie ?

Daarom ben ik telkens die medianen gaan opslaan om ze naast mekaar te kunnen plaatsen om de trend proberen te ontdekken.

Als het cijfer van de L120 vrijwel identiek is met dat van de L60 en zelfs dat van de L36 dan houdt het fonds zijn prestaties stabiel.

Als je de cijfers gaat bestuderen dan ga je zien dat in de meeste gevallen de L60 heel wat lager is dan de L120 en dat de L36 soms nog veel lager uitkomt. Ik moet je niet uitleggen dat de prestaties die volgen in een neerwaartse spiraal zitten. Als je dan belegt in zo’n fonds of tracker die amper wat oplevert en je loopt dan nog de kans op een correctie, is het dan niet aan te raden om nog even de kat uit de boom te kijken ?

De toekomst voorspellen is natuurlijk altijd heel moeilijk en gevaarlijk. De aanbieders van fondsen gaan natuurlijk blijven stellen dat je het momentum niet kan bepalen want zij moeten resultaten halen (lees verkopen) en zij kunnen aan hun manager niet gaan vertellen dat het nu dé moment niet is. Volg je een handleiding of een boek om te beleggen? Stel je dan altijd de vraag of de auteur een belegger is of eerder een aanbieder van beleggingen: een onderliggende agenda is altijd mogelijk.

Hier voor jou mijn cijfers van 1 07 2020 !

Het zijn er heel veel zodat ik je aanraad om die fondsen of trackers te bekijken die jou kunnen bekoren.

Denk er echter aan dat je voor deze cijfers te bekijken de “sleutel” zal nodig hebben.

Hoe geraak je aan die sleutel ?  Je schrijft volledig gratis en zonder enige verplichting in op onze Nieuwsbrief. Mijn collega doet dan zijn uiterste best om je binnen de week die code toe te sturen.

 

Ik verneem echter graag wat jij uit deze cijfers kan distilleren ?

Ben ik op de goede weg of is het allemaal nutteloos geweest ?

 

Categorieën:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.