Is het kopen van de Nasdaq nu nog eigenlijk beleggen of wordt het stilaan speculeren?
De Nasdaq Composite is een index en aankopen kan je zoiets niet tenzij… je dit doet via een ETF of een tracker.
De voordelen van het beleggen in zo’n “Exchange Trade Fund” bestaan er vaak in dat je gespreid belegt en alzo de risico’s vermindert. In één van de meest lucratieve trackers is dat nu juist niet het geval zodat de nodige oplettendheid absoluut vereist is. Toch noteren er in deze index ruim meer dan 2000 bedrijven.
Een vaak genoemde tracker om in de Nasdaq-index te beleggen is de iShares Nasdaq 100 met als Isincode IE00B53SZB19. Bij trackers wordt er vaak niet met de Isincode gewerkt, maar met een “ticker”: als ik me niet vergis, is die hier CNDX.
Waarom uiterst lucratief ?
Wel oordeel zelf: op 1 juni 2020 was de iShares Nasdaq 100 één van de weinige indextrackers die voor 2020 (YTD) reeds een positief rendement kon tonen: +10,64%. Al de anderen hebben de Coronacrisis nog niet verteerd. Er zijn er zelfs die de bankencrisis van 2008 nog niet verteerd hebben.
Wie eind 2016 dit fonds kocht, zag zijn inleg dit jaar, op minder dan 4 jaar tijd, al verdubbelen.
Wie begin 2011 (NIW op dat moment €88,52) inschreef op de tracker ziet zijn inleg op 1 juni 2020 (NIW op die datum €482,63) meer dan 5 maal groter worden.
Waarom beleggen of speculeren dan ?
Alle eieren in dezelfde mand:
De 5 sterkhouders van de index (Alphabet, Amazon, Apple, Facebook en Microsoft) opereren allemaal in dezelfde sector: samen 38% van de index. Een probleem bij één onderneming zal repercussies hebben op de anderen.
Een gemeenschappelijk probleem zou kunnen zijn dat ze in de meeste landen wel zaken doen, maar geen winsten aangeven en alzo ook geen belastingen betalen. Een issue waar veel regeringen mee worstelen die zoeken naar inkomsten. Ook over het naleven van de privacyregels is het laatste woord nog niet gezegd. De onenigheid tussen Twitter en Trump zou wel eens het vuur aan de lont kunnen steken.
Is men het verleden al vergeten ?
De ETF bestaat nog niet lang genoeg, maar de index zelve noteerde begin 2000 boven de 5.000 punten. De internetbubble (of de dotcombubble) deed die waardering vallen naar 1.100 punten in oktober 2002: een verlies van zo maar eventjes 80%.
Ook toen waren er hoog genoteerde ondernemingen die hun eerste euro of beter eerste US dollar nog moesten zien te verdienen. Nu noteert Nikola Corp voor een waarde op die beurs van 29 miljard met totaal geen omzet. Dat zou betekenen dat deze firma meer waard is dan bijvoorbeeld Ford Motors en vergelijkbaar met de waarde van KBC en toch is het een firma die nog niets verkocht heeft. Het product dat ze maken (semi electrische vrachtwagens), is nog in het ontwikkelingsstadium en pas IN 2021 zou er een eerste exemplaar klaar zijn. Fata morgana of wishful thinking ?
Zoom Video, een firma die in de belangstelling kwam tijdens de Coronacrisis had begin dit jaar een beurswaarde van 19 miljard. Vandaag komen we aan een beurswaarde van 58 miljard. Zeepbel ?
Er moeten toch al enige knipperlichten gaan branden ?
Nu kopen ?
Een blik op een GOGIgrafiek is duidelijk:
Overdrive en alzo overal STOP.
Geen spek voor de bek van een defensieve “buy and hold-belegger”.
Voor dynamische beleggers die de zaken van nabij opvolgen en daytraders is dat iets anders.
Het zal toch niet zijn door mijn artikel van gistermiddag dat de Amerikaanse beurzen zo’n klap kregen ?
LikeLike
Kunnen we uit uw GOGI tabellen bij benadering afleiden hoeveel procent een fonds dat een STOP score heeft, ongeveer moet zakken om een SPREAD status te krijgen ?
LikeLike
Omdat die percentages meer verwarring zaaien dan ze tonen, zijn wij er vrij vroeg mee gestopt.
Beleggen is geen exacte wetenschap: een cijfer of een percentage zou daarmee misleidend kunnen zijn.
LikeLike