Allianz Global Artificial Intelligence Fund

ALLIANZ AI FUNDBij vragen over een fonds bleek dat er niet één maar twee varianten aangeboden werden. Een hele opgave om te oordelen of je het fonds gaat aankopen en zo ja, welk van beide dan?  Niet voor onze screeningmethode: die prikt zo door de ballon heen !

Ik weet bijna zeker dat de aanbieders van het fonds het ook niet weten en dat jij al snel met een kluitje in het riet dreigt gestuurd te worden.

Deze cijfers (afgesloten op 15 mei 2020) vind je op allerlei plaatsen maar brengen waarschijnlijk heel weinig duidelijkheid.

 

Doel van het fonds:

Het fonds belegt wereldwijd in ondernemingen met een focus op artificiële intelligentie. Zo wat de hype van het moment.

Vermits de cijfers meer dan goed waren, wordt dit fonds met veel enthousiasme in de etalage gezet.

Allianz Global Artificial Intelligence  LU1548497772  AT (H2- EUR):

noteert in EUR. Alle mogelijke vreemde munten van de onderliggende waarden worden gehedged tot euro. Ik vermoed dat de adviseurs je daarbij gaan vertellen dat dat jou een extra veiligheid verleent;

Allianz Global Artificial Intelligence  LU1548497699  AT:

noteert ook in EUR, maar heeft die interne hedging niet.

Screening van beide fondsen:

Vermits beide fondsen nog “vrij jong” zijn, is het screeningresultaat beknopt en onder voorbehoud.  Op zo’n korte periode speelt het momentum teveel.

 

De “veiligheid” die een hedging jou zou kunnen geven, komt waarschijnlijk al tot uiting in de RISK-score.  Alhoewel, een score van 148 is nog altijd vrij volatiel. Vergelijk maar even met onze modelportefeuilles. Defensieve beleggers zijn hierbij gewaarschuwd.

In de kolom MED1L60 krijg je de mediaan van zogezegd dat laatste 60 berekende jaarresultaten: in de kolom NBR kan je zien hoeveel jaarresultaten wij konden berekenen sinds de opstart, telkens met een tussenperiode van een halve maand. Daar kan je werkelijk zien hoe die zogezegde veiligheid vreet aan jouw rendement. En… ik heb al gezien dat er deugnieten zijn die het ene fonds verkopen en daarbij de rendementen tonen van het andere. Laat je niet vangen !

Meestal zet men fondsen in de etalage wanneer die een schitterende periode achter de rug hebben.  Een mediaan van 14% op jaarbasis is natuurlijk geen kattenpis. Als je echter kijkt naar de mediaan van de laatste 36 jaarrendementen dan blijkt dat rendement de laatste tijd al heel wat minder te zijn. Bij het fonds met de hedging gaat dat dan naar een povere 2% per jaar. Ik moet wel eerlijk toegeven dat op zo’n korte periode de Coronacris het fonds wel degelijk parten speelt alhoewel 2019 algemeen een formidabel jaar was. 36 jaarrendementen omvat zo ongeveer de laatste 2 jaar.

Afsluiter:

Zoals altijd zijn wij geen fan van pas opgestarte fondsen. Wij zien liever dat de fondsbeheerder zich bewijst over een langere periode. Dan kan je ontdekken of er echt kwaliteit in huis is en de cijfers niet teveel opgesmukt werden door samenloop van omstandigheden of gewoon geluk.

Wait and see !

Ik publiceer momenteel geen samenvattingen meer van presentaties. Elke fondsbeheerder ziet op dit moment wel potentieel in zijn domein. Maar het is niet zo moeilijk om in de namiddag een webinar te volgen van iemand die gewoon tegenspreekt wat een andere ’s morgens verteld heeft. Op de ene bladzijde van de krant zegt men A, enkele bladzijden verder wordt ten stelligste B verdedigd. Kijk maar eens naar hoe men de huidige crisis ziet evoluëren: bijna het hele alfabet is al aan bod gekomen.

Zouden ze het zelf nog weten ?

 

Categorieën:

5 Comments

 1. Het nut van al die verschillende compartimenten ontgaat mij een beetje. Een kapitalisatie en distributieversie zouden toch moeten volstaan om de bomen door het bos te kunnen zien. Waarom moeten vele fondsen een versie in EUR/USD/GBP/CHF hebben ? Dikwijls zijn er nog diverse compartimenten voor retail en institutionele klanten.
  Plus dan nog de hedging varianten.

  Like

  1. Een kapitalisatie- en een distributievariant lijken logisch, maar die andere worden soms door de klanten gevraagd.
   Er zijn nu eenmaal mensen die absoluut willen dat het fonds in EUR noteert (of in GBP of in CHF…)
   Anderen vinden een hedging nodig terwijl ze niet beseffen dat dat op langere termijn alleen veel kosten teweeg brengt. Nog niet zo lang geleden een discussie gehad met een fondsenspecialist die niet wou toegeven dat hedging geen meerwaarde had: onze screening toont dat nochtans zeer duidelijk.
   Dan zijn er nog de verschillende beheerskosten: Retail, institutionelen en sommige tussenpersonen die meer commissie eisen (zie bijv pensioensparen).
   Soms ook aanpassingen per land naargelang de wetgeving: Flossbach met goud of zonder die “grondstof”.Grondstoffen verboden in BE door JVDL.
   enz… enz…

   Like

 2. Ooit, paar jaar geleden, in een beleggingsblad gelezen dat hedgen van Japanse aandelenfondsen aangeraden was (als uitzondering) omdat Japanse overheid & centrale bank de waarde van de Yen wilden opofferen om de Japanse aandelenbeurs naar omhoog te krijgen.

  Like

 3. >> tegenspreekt wat een andere ’s morgends vertelt heeft.
  => ’s morgens (zonder d) vertelD (mét d) heeft
  >> wordt ten stelligste B verdedigt
  => verdedigD

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.