Nominaties World

Zoals elk jaar gaat Morningstar dit jaar op 4 maart zijn Awards bekend maken. Net zoals bij de Oscars maakt men eerst de nominaties bekend zodat het nagelbijten kan beginnen. Wij bespreken hier al een gedeelte van de shortlist.

Voor de fondsenhuizen is zo’n  Oscar Award erg belangrijk. Men kan met zo’n bekroning uitpakken en heel wat beleggers kan men bekoren met een fonds dat een Award won. Waarschijnlijk bij gebrek aan andere middelen om een selectie te maken.

Dit zijn de genomineerde fondsen voor de categorie World:

 

Aan de hand van onze screeningresultaten kan je nu al zelf een oordeel vellen over de kwaliteiten van deze fondsen. Misschien zelfs al een gokje wagen ?

 

Aan de hand van de MijnPortefeuille Quality-indicator Bis (het behaalde mediaan rendement afgezet tegen de volatiliteit/risico) komt het fonds van BNY Mellon bovenaan de lijst. Ik dien daar onmiddellijk enig voorbehoud aan te tekenen, want zoals je kan zien in de kolom NBR1, heb ik daar minder jaarlijkse rendementen kunnen berekenen.

Ook het feit dat we bij de fondsen van Fidelity en Investec geen rekening houden met de uitbetaalde dividenden, speelt natuurlijk in hun nadeel. Minder bij Fidelity waar het dividend geen prioriteit is (kijk maar naar het mediaan rendement). Belgische beleggers kiezen echter meestal voor kapitalisatiefondsen omdat de uitbetaalde “coupons” afgeroomd worden met 30% voorheffing. Vooral voor het fonds van Investec met een dividend elk half jaar, vraag ik mij daarom af waarom MS dat fonds nomineert voor België.

De MSCI World Gross (= inclusief dividenden) krijgt een zelfde ranking als het BNY Mellon-fonds maar is duidelijk veel volatieler. Dat kan je zien zowel in de kolom PERC1= het percentage positieve jaarresultaten als bij de RISK-factor (info hier). Diegenen die alzo gaan voor het hoogste potentieel dienen daar goed rekening mee te houden. Die hoge volatiliteit is iets wat we bemerken bij heel wat trackers en dat kan tot nare verrassingen lijden. Zolang de beurzen het goed doen, denken vele beleggers dat ze die volatiliteit wel aankunnen. Een fikse correctie laat hen dikwijls aanvoelen dat dat niet zo is en dat een negatief rendement toch veel moeilijker te verteren is.

Wie zou hier de Award in de wacht slepen ?

Jij enig idee ?

Categorieën:

8 Comments

 1. Heel wat beleggers zeggen dat ze kunnen omgaan met heel wat volatiliteit. Ze dragen daar bij aan dat ze ook een vrij lange beleggingshorizon hebben.
  Mijn ervaring is dat ze daar meestal toch niet mee kunnen leven. Er zijn een natuurlijk een deel die bij de eerste fikse daling alles hals over kop verkopen. Maar er zijn er ook heel wat die bij zo’n fikse daling stoppen met aankopen. Die doen zich stoerder voor dan ze zijn: immers, iemand die kan omgaan met volatiliteit, gaat dan juist bijkopen.

  Like

 2. BNY Mellon zou moeten winnen. Positieve return in 2011 & 2018.
  Dus minste volatiliteit.
  Zijn dit awards voor België ?
  Welke (online) bank biedt dit fonds aan, liefst met zo weinig mogelijk instapkosten ?

  Like

  1. Dit zijn de genomineerden voor BE in de categorie World. De andere categorieën volgen nog.
   Ik vermoed dat MD samenwerkt met BNY Mellon . Of het reeds beschikbaar is, weet ik ook niet.
   Vermelden in je vraag dat het genomineerd werd door MS voor een Award kan zeker helpen.

   Like

 3. Mark, welke 3 wereldaandelenfondsen uit uw uitgebreide database zou jij selecteren voor de awards moest je in de plaats van morningstar zijn?

  Like

 4. Hebben jullie eens geen artikel geschreven over de beste Wereldwijd zelfsturende fondsen zoals bv een Skagen Global ?
  Of waar kan ik een lijst terugvinden welke de beste hierin zijn ?

  Like

  1. Oudere artikels zijn … tsja, verouderd.

   Met de huidige correctie hebben we eigenlijk voor het eerst sinds 2011 een goede toetssteen om fondsen te observeren in moeilijke omstandigheden. We moeten nog even wachten tot de rust is weergekeerd, maar het biedt ons de mogelijkheid om de Smart Dynamic aan een kritisch onderzoek te onderwerpen en op zoek te gaan naar vers bloed. Dat is immers onze selectie van wereldwijde fondsen. Een Skagen Global is trouwens destijds compleet door de mand gevallen en zit niet in de Dynamic.

   Beleggen wordt eindelijk terug interessant!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.