Een veilige obligatie met 7,5% rendement

Een lezer stuurde ons een link naar een obligatie met een rendement van 7,5%. Omdat wij onze lezers een dergelijke unieke opportuniteit niet willen onthouden, delen we dit via een artikel.

De voorwaarden lijken bijzonder interessant. Eén obligatie kost 1.000 euro. Het basisrendement is 6,5%, maar als je 5 obligaties aankoopt, krijg je een extra procent. De looptijd is vanaf 12 maanden, naar eigen keuze.

Wie wil er niet van dergelijke voorwaarden profiteren?

Waar is deze obligatie verkrijgbaar?

Sorry, maar we hebben je een beetje misleid. We gaan niet vermelden waar je dit product kan krijgen, om je te behoeden voor allerlei onheil.

Bij het lezen van de voorwaarden zouden er tientallen alarmbellen in je hoofd moeten afgaan. Want dit is een allesbehalve veilige belegging. Was jij één van die mensen die in zo’n aanbod zou geloven of voelde je al direct nattigheid?

Hoe kan je bedenkelijke en/of bedrieglijke beleggingen leren herkennen?

Ongewoon hoge rendementen

Er is één basisregel bij het beleggen: het risico is recht evenredig met het rendement. Zeer hoge rendementen wijzen op zeer hoge risico’s. In ons voorbeeld is 7,5% rendement voor een obligatie in de huidige tijden een ongelofelijk hoog rendement en dus een enorm risico.

Met de lage rentestanden bieden veilige beleggingen minder dan 1%, vaak zelfs tegen de 0% aan. Achtergestelde bedrijfobligaties met een hoog risico halen misschien nog 2,75%. Obligaties in Turkse Lira, die een gigantisch risico inhouden, halen amper nog 5%.

Onze obligatie van 7,5% vertegenwoordigt dus een risico dat bijna niet te bevatten is. En heus, men gaat je geen 7,5% bieden als dat niet nodig is om het product aan de man te brengen. De uitgever is immers geen liefdadige instelling die meer geeft dan strikt noodzakelijk.

Geen toezichthouder

In Belgie is de financiële toezichthouder de FSMA, in Nederland de AFM. Deze instellingen controleren of een belegging wel aan alle wettelijke en reglementaire vereisten voldoet. Hiermee probeert men frauduleuze beleggingen tegen te gaan.

Lees je dat een belegging niet is onderworpen aan het toezicht, dan moeten er opnieuw alarmbellen afgaan. De documentatie van de belegging, zoals bijvoorbeeld de prospectus, is dan nooit onafhankelijk gecontroleerd. In die documenten kan men dus tal van dingen beweren waarvan het waarheidsgehalte twijfelachtig is.

In ons voorbeeld lezen we een aantal dingen in de documentatie die met elkaar in tegenspraak zijn. Een teken aan de wand.

Achtergestelde obligaties

Lees je dat de andere schuldeisers voorrang hebben bij terugbetaling van schulden, dan spreekt men van een achtergestelde obligatie. In tegenstelling tot gewone obligaties, ligt het risico op achtergestelde obligaties veel hoger. Bij financiële moeilijkheden bij de uitgever, kan je je kapitaal deels of geheel kwijt raken.

In de documentatie van ons voorbeeld lezen we dat “een terugval van de omzet” al voldoende is opdat de uitgever de rente niet zou uitbetalen of zelfs uw inleg niet terug te geven. En hiermee komt de aap uit de mouw.

© Carl De Ridder (@Robokat_MK)

 

 

3 Comments

 1. Wat met crowfunding , crowlening en rendementen.
  Meestal is start bedrag 500 € of soms nog lager.
  Dat hogere vergoeding meer risico geeft oke , maar aan welk percentage kunnen ondernemingen huidig lenen bij de grootbanken.
  En dan blijft er nog het spreiden verhaal en niet alles in een iets.
  Sommige crowfunding willen 1,500.000 € ophalen en op 15 minuten is dit soms opgehaald.
  Gaat dan soms over 25000 € inleg per investeerder.

  Like

  1. In de VS is crowdfunding veel populairder dan hier. Veel objectieve cijfers over de zgn. default rate vind je niet. Ik lees cijfers gaande van 15% tot 40% defaults of dus mensen die hun inleg kwijt raken. Er zit ook redelijk wat fraude tussen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.