Een pensioenspaarfonds kiezen: screening 01 01 2020

Een pensioenspaarfonds kiezen, als je dat al kan, is niet zo eenvoudig. Meestal stap je een bankkantoor binnen en is de keuze al gemaakt: ze bieden daar doorgaans maar 1 (huis)fonds aan.

Wij proberen je te helpen in jouw keuze: dat doen we door jou deze screening aan te bieden en die screening te vervolledigen met de RISK-factor en de MP Qbis.

Zeggen die indicatoren jou niets, dan kan je er hier meer verduidelijking over vinden.

De RISK-factor  en  de  MP Qbis.

Hier de volledige screening:

screening pensioensparen 2020 01 01

Zijn er nog afkortingen vreemd voor jou dan vind je hier waarschijnlijk meer duidelijkheid.

Enkele opmerkingen:

Naast de mediaan van de jaarrendementen sinds 2010 vind je ook de mediaan van de laatste 120 noteringen (de laatste 60 maanden).  Als je die gaat vergelijken, dan zie je duidelijk dat de rendementen in dalende lijn gaan.

Da’s een eerste vaststelling. Daarbij dien je te weten dat je spaarformule op je 60ste belast wordt en dat daarbij gerekend wordt dat jouw pensioenfonds een rendement heeft van 4,75%. De meeste fondsen halen dat rendement NIET !   Zeker bij defensieve fondsen ga je belast worden op een rendement dat je niet gekregen hebt…

Moest er geen fiscale winst zijn, dan waren de pensioenspaarfondsen geen interessante producten.

Tijdens mijn actieve loopbaan waren er heel wat spaarders en beleggers overtuigd dat ze op hun spaargeld en beleggingen meer dan 5% à 6% gingen halen. Ik stelde altijd voor om voorzichtig te rekenen en 4% te nemen…  Er waren er amper die mij geloofden…

Je kan je afvragen welke som je best besteed aan pensioensparen: een moeilijke beslissing. Als je aan het moment van de vereffening komt, dan telt er maar één ding: “Hoeveel heb ik bij mekaar gespaard ?“. Het behaalde rendement is dan helemaal niet meer belangrijk.

Nog deze week verschijnt de screening (zoals deze) van zo’n 800 indexen, fondsen en trackers.

Categorieën:

3 Comments

  1. Hallo Marc,
    even melden dat er een “dode” link in het artikel zit op dit moment. Het gaat om volgende link: https://mijnportefeuille.be/2019/06/10/3-resultaten-screenings-mp/ in “zijn er nog afkortingen vreemd voor jou dan vind je hier waarschijnlijk meer duidelijkheid.”
    Deze opmerking niet verkeerd begrijpen hé: ik begrijp hoeveel werk er allemaal moet inkruipen om ons allen op een goed beleggingspoor te krijgen (en te houden) en waardeer dat.

    Like

    1. Da’s het probleem van die linken.
      Als ik een bepaald artikel wil behouden en enkel de gegevens (een tabel) wil wijzigen, dan stuurt ons systeem geen nieuwsbrief uit. Daarom moet ik soms een artikel kopiëren en er zo een nieuw van maken. Als ik dan de link niet aanpas, dan geraakt die zijn verbinding kwijt.
      Ik ga daar meer aandacht moeten aan schenken in de toekomst.

      Like

  2. Hoi Marc,
    Merci. Lezers kunnen hier ook altijd een handje helpen, door alvast “dode” links te melden en alzo de keten compleet te houden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.