FOMO in de realiteit

Aan de hand van een reëel voorbeeld leg ik je uit wat die huidige trend betekent en laat ik je zien wat de mogelijke gevolgen zijn.

De aanbieders van beleggingen steken op dit moment een tandje bij want het einde van het jaar (en de evaluatie van hun inspanningen in 2019) nadert. Het behalen of niet behalen van een streefcijfer is een wereld van verschil: dat kan gaan van weinig inkomen tot een heel hoog inkomen en in sommige gevallen zelfs tot promotie of ontslag.

Kom me niet vertellen dat het niet bestaat: ik heb immers zelf bijna 30 jaar in zo’n systeem gewerkt…

Ons advies al maanden aan de hand van onze GOGIscore: wacht rustig aan de zijlijn af tot er betere instapmomenten komen. De fondsen en trackers noteren bijna allemaal rond hun top en het verwachte rendement voor de eerstvolgende periode is te laag. Neem alzo geen risico en wacht af.

Een hele reeks beleggers heeft dat geduld niet. Zo ook een heel goede kennis van mij die ik dit weekend bij me langs kwam. Hier zijn ervaring:

De argumenten van de verkoopster:

Zij had het begin juli over oa Pictet Digital (Isin LU0340554913); een fonds dat we hier al eens besproken hebben. Dat fonds kon op dat moment een YTD voorleggen van 19,97% en kan dit jaar op zo’n 5 jaar tijd zijn waarde zo goed als verdubbelen.

De tegenwerping dat men bij MijnPortefeuille het advies geeft om te wachten wordt weggewuifd met het gezegde dat de specialisten op de hoofdzetel stellen dat de waarde gaat blijven stijgen en dat een crash er nog niet onmiddellijk zit aan te komen. Bovendien wat weten die mensen meer dan anderen ?  Iedereen weet toch dat men het momentum niet kan bepalen en dat het dus mogelijk niet slim is om gewoon te wachten. Vergeet last but not least niet dat de inflatie vreet aan je spaarrekening zodat afwachten ook geld kost.

De twijfels van onze belegger:

Hij herinnerde zich nog dat wij, enkele weken eerder, een artikel over dat fonds hadden gepubliceerd en ging dat nog eens lezen. Natuurlijk waren ook de cijfers van onze screening van dat fonds vrij overtuigend: de mediaan van de jaarlijkse rendementen was zo maar eventjes 15% met een BULL van 30,7% en een BEAR van 0,80%. Zowaar een fonds met kwaliteit dat iedereen wel wil.

En dan stak de FOMO de kop op. Voluit de Fear Of Missing Out of vrij vertaald de “vrees om iets te missen”. Zijn geduld raakte op want de mensen van MijnPortefeuille stellen dat geduld al van bij de start van 2019 op de proef “en alle beurskoersen blijven maar stijgen...”

Gevolg:

Het kriebelt te hard en hij wil ook zijn deel van de hausse en geeft een order in voor een bedrag van €4.500,- bij zijn fondsenleverancier.

Aan een prijs van €334,27 per stuk krijgt hij daarvoor op 15/07/2019 welgeteld 13,4622 eenheden. Geen instapkosten betaald.

Resultaat op 15/11/2019:

Zijn kapitaal van €4.500,- is aangegroeid tot €4.567,19, zegge en schrijven een meerwaarde van 1,49% op 4 maanden.

Onze conclusie:

Wij hadden toch geschreven dat de toekomstige opbrengst erg mager ging zijn. Ook mijn kennis had wel wat anders verwacht van een fonds met een mediaan van 15% per jaar.

Je zou nu kunnen stellen dat onze screeningcijfers (uit het verleden) totaal geen relevantie hadden. Echter met die cijfers is niks mis en ook met dat fonds (YTD +21%) is er niks mis, maar het moment van instappen was fout en dat had onze GOGIscore nauwkeurig gezien.

Je begrijpt nu ook wel dat bij de minste correctie (en laat ons hopen geen crash) die kleine meerwaarde van 1,49%  zo weer weggeveegd wordt en misschien wel omgezet wordt in een verlies dat vele malen groter is.

Ik wou bijna schrijven dat een verwittigd man… maar ik durf niet.

 

Voorwaar onze GOGIscore is een formidabel sterk signaal. Het wordt echter liever doodgezwegen want het spoort niet met sommige belangen.

Een oproep aan de fondsendistributeurs/verkopers: als je aan uw klanten aanraadt om duurzame fondsen te kopen, denk dan ook eens aan de belangen van die klant en verkoop hem/haar geen fondsen op het verkeerde moment. Het gaat dan ook voor jou misschien iets langer duren, maar je gaat op termijn een duurzame/betrouwbare verkoper worden en zeker hogere omzetten halen.

Haast en spoed is zelden goed !

Ook deze week weer een nieuwe GOGIscore…

 

Categorieën:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.