Obligatie SD Worx 2019: analyse

HR dienstverlener SD Worx biedt een nieuwe obligatie aan voor particuliere beleggers. Het is hiermee het derde bedrijf dat op korte termijn een obligatie op de Belgische markt brengt. De obligatie biedt 3,80% bruto of 2,66% netto en heeft een looptijd van 7 jaar.

De uitgifte is relatief klein. Ze is beperkt tot maximaal 80 miljoen euro. Dit heeft wellicht als gevolg dat verhandelbaarheid voor de eindvervaldag moeilijk zal zijn.

De inschrijfperiode voor deze obligatie bedraagt wellicht slechts één dag (vrijdag). Wil je tijdig op de hoogte zijn van onze analyses , volg dan onze blog door je onderaan deze pagina in te schrijven. Je krijgt dan binnen enkele dagen ook het wachtwoord opgestuurd waarmee je in de toekomst onze bestanden zal kunnen openen.

SD Worx Holding – het bedrijf

SD Worx is een relatief goed gekende naam voor de meeste mensen in de bedrijfswereld. SD Worx Group is de grootste payroll en HR dienstverlener in België en de derde grootste dienstverlener in Europa die zijn outsourcingdiensten, software en consultancy in 91 landen aanbiedt. Het behoort hierbij wereldwijd tot de top 5 in payroll outsourcing.

De meer dan 4.150 medewerkers van SD Worx Group zijn actief in tien landen: België (HQ), Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Mauritius, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

SD Worx – financieel

SD Worx levert spijtig genoeg geen cijfers aan die ons toelaten om de gebruikelijke financiële indicatoren te berekenen van het bedrijf. Het bedrijf is heeft geen rating.

We vermelden enkel dat het bedrijf in 2018 verlieslatend was (9 miljoen euro verlies), iets wat je als obligatiebelegger uiteraard liever niet ziet.

Kenmerken van de obligatie

Je krijgt 3,80% bruto of 2,66% netto voor de obligatie. De uitgifteprijs is 100% en dat is uiteraard positief voor de belegger.

De coupures bedragen 1.000 euro, maar het minimum inschrijf bedrag is 10.000 euro. Niet direct voor de kleine belegger die zijn geld wat wil spreiden.

Belfius geeft de obligatie het risico profiel “dynamic”, dus enkel weg gelegd voor de dynamische belegger die risico niet schuwt.

Analyse van de obligatie

De obligatie is achtergesteld en dat is een afknapper. Achtergestelde obligaties zijn op geen enkele manier gegarandeerd en kunnen waardeloos worden als het bedrijf in moeilijkheden komt. Als eigenaar van dergelijke obligatie kom je immers helemaal achteraan de rij van schuldenaren van zowel het bedrijf als van alle dochterbedrijven bij een faling. Weinig kans dat er iets overblijft voor jou.

Het risico op een achtergestelde obligatie is dus eigenlijk even groot alsof je een aandeel van het bedrijf zou kopen. Deze obligaties wordt dan ook niet geklasseerd als gewone obligatie maar als “complex financieel instrument” in de zin van MiFID II.

Persoonlijk ben ik van mening dat achtergestelde obligaties niet thuis horen in de portefeuille van een goede huisvader/moeder. Het risico is gewoonweg veel te groot t.o.v. de vergoeding die je voor dit risico krijgt.

Gecombineerd met de minimum instap van 10.000 euro, moet je toch al een goed gespreide obligatieportefeuille hebben van 200.000 euro opdat deze obligatie een aanvaardbaar risico zou zijn (in de veronderstelling van max. 5% van je vermogen per obligatie).

Praktische details

ISIN code: BE0002655364

De eindvervaldatum: 11 juni 2026

De inschrijvingperiode start op 24 mei 2019 en zal hoogst waarschijnlijk op die dag al afgesloten worden.

(© Carl De Ridder – @Robokat_MK)

1 Comment

 1. Bedankt voor deze analyse.
  Zelf hanteer ik max 2% per obligatie of aandelen lijn van tov het gehele van mijn kapitaal…eu sorry van mijn portefeuille 😉
  5% neem ik max per fonds.
  Nadeel is mssch dat het het geheel wat chaotisch wordt…

  Achtergestelde aandelen hoeven voor mij niet echt als te risicovol te zijn; als er één lijntje uit zou vallen neemt dit dan maar max 2 %. De opbrengst is hier m.i. echter te laag tov het risico; zegt veel over de obligatie markt in zijn geheel.
  Hoewel er een enkele maanden geleden, toen iedereen nog dacht dat de fed verder ging verhogen er hier en daar toch koopjes waren. Maar ja dan heb je weer het risico van een vreemde munt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.