Drie fondsen van Pictet A.M.

Op zoek naar  fondsen die diversificatie en een boost aan jouw rendement kunnen geven in jouw onderdeel wereldwijde aandelen, dan dien je verder te lezen.

Ik heb al eens geschreven dat ik een tegenstander ben van het opdelen van de fondsen en trackers in categorieën. Ten eerste zijn er fondsen die eigenlijk veel te dynamisch zijn voor de ene categorie en langs de andere kant te defensief voor de andere. Zo krijg je bijna antiselectie binnen die groepen.

Ten tweede zijn er misschien fondsen die niet in jouw vizier komen omdat ze opgedeeld worden in een categorie die je niet onmiddellijk viseert.

Dat laatste gold zeker voor mij tot de fondsmanagers van Pictet mij wezen op de eigenschappen van de volgende drie fondsen . Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was.

Het zijn drie fondsen met een insteek die in dezelfde richting gaat, maar toch voor weinig overlapping zorgt. Allen gaan voor aandelen wereldwijd gespreid zodat de fondsmanagers ze durven vergelijken met de MSCI World. Rekening houdend met de overlap van die index kan je het absoluut als een diversificatie beschouwen.

Pictet doet beroep op specialisten om aan te geven welke sectoren er belangrijk zijn en ook om aan te geven hoeveel het percentage van de onderdelen dan ongeveer moet zijn.

In al die sectoren kiest men voor de “best in class”-onderneming.

Qua spreiding zit je zo goed.

Waar zitten de verschillen dan ? 

Daarvoor geef ik wat meer info over die specifieke fondsen:

Pictet Security P EUR   LU0270904781

In tegenstelling tot wat velen na het lezen van de naam zouden kunnen denken, slaat Security hier niet op een vermindering van de risico’s van het fonds (en meestal het rendement), maar dien je Security hier te vertalen door beveiliging in de meest ruime zin, iets waar we dagelijks overal en altijd mee te maken krijgen.

 • Fintech, controle, cameratoezicht, cybersecurity, toegangscodes, beveiliging van uw computer, veiligheidshelmen, airbags, netwerkbeveiliging, electronische betalingen, alarmsystemen, paspoortcontrole en identificatie en noem maar op …

Belangrijk: het rendement:

Zoals ik al meerdere malen heb geschreven, heeft het geen zin om even gaan te kijken naar het rendement van het voorbije jaar.

In onze screening krijgen we voor dit fonds als mediaan van de jaarlijkse rendementen sinds de start: 12%. Voor de MSCI World Gross (incl dividenden) krijgen we als mediaan slechts 11%.  Een percent meer op een langere periode geeft door de macht van de samengestelde intrest een verbazend hoger rendement.

Qua volatiliteit krijgen we voor het fonds een cijfer van 88,51 terwijl we voor de MSCI World Gross 89,01 noteren. Voor de 261 berekeningen sloot het fonds in 79% van de gevallen positief af, de MSCI World slechts in 77%. Het verlies in 2008 was 34% terwijl de index 37% in het rood ging. Qua risico alzo vergelijkbaar.

Gaan we het nu aankopen ?

Daarvoor gebruik ik geen benchmark die gemanipuleerd kan worden. Ik doe dat zoals onze weerman het doet: Is het kouder of warmer dan we normaal op dit moment mogen verwachten?

Ook jij kan het aan om een aantal dagen extra hard of onder veel druk/stress te presteren, maar op termijn hou je dat ritme niet vol.

Ik vergelijk het fonds dan ook met het fonds zelf in zijn normale doen:

Om dat voor een fonds te bepalen, is onze GOGI een formidabel instrument. Ik heb daar voor dit fonds een grafiek van gemaakt en die is heel duidelijk.

GOGIGRAF SecurityHet fonds is erg interessant maar draait op dit moment in overdrive. De evolutie van de GOGIscore geeft duidelijk aan dat het fonds (niet zoals de meeste fondsen) uitzicht geeft op een rendement dat op niveau blijft. Ik zet het fonds op mijn verlanglijstje en blijf het in de gaten houden. Eens het fonds op een lager toerental ga ik misschien gespreid aankopen en moest het fonds onder de GOGI Invers gaan dan kan er misschien een grotere aankoop volgen. Volgens de grafiek gaat zo’n buitenkans om op een dieptepunt aan te kopen, zich waarschijnlijk niet spoedig aandienen.

Die GOGIscore publiceren we voor zo’n 800 fondsen (trackers inbegrepen) tweemaal per maand. Je dient daar wel voor ingeschreven te zijn op onze gratis Nieuwsbrief.

De beide andere fondsen laten nog betere prestaties optekenen dan deze Pictet Secure. Moest er daar een aankoopopportuniteit zijn, dan ging ik onmiddellijk verder. Nu wil ik gebruik maken van de tijd die ik krijg om jou te verwijzen naar deel 2 van dit artikel dat ik spoedig ga publiceren.

Tot dan…

Om te vermijden dat men de opdeling niet kan behouden of aandelen dient aan te kopen van andere ondernemingen dan “the best in class”, is er een soft closure ingesteld. Men kan maximum voor €500.000 euro per persoon aankopen. Ik hoop dat dat geen probleem is voor onze lezers…

@alfonds2019

 

Categorieën:

11 Comments

  1. De L120 (de bovenste) is de evolutie van de GOGI: de mediaan van de laatste 120 jaarrendementen. Short is de mediaan van de laatste 60 jaarrendementen en is alzo veel beweeglijker.
   Met de twee samen krijg je bijna een trendanalyse = vooruitzicht naar de toekomst…
   De onderste is de GOGI Inverse.

   Like

 1. Hoewel ik wist waarvoor short zo een beetje staat in jouw vergelijking denk ik steeds aan ‘shorten’ 😉
  Tof artikel, heb het fonds al een tijdje.
  Veel succes verder met jullie doorstart. Mssch wel eens kijken voor een toffere foto van jezelf 😉

  Like

   1. De juiste moet Global Defensive Equities zijn, wellicht vanwege opstartdatum (ouder dan Digital) en spreiding. Corrigeer me als ik mis ben hierin, ik leer graag bij en kijk uit naar jouw analyse!

    Like

  1. Op de volgende gokjes ga ik niet meer reageren, maar ik lees met welke elementen je rekening houdt, dan ga je er niet komen.
   Nog even geduld: de publicatie van het artikel is voorzien in de loop van dinsdag.

   Like

  1. Op dit ogenblik staat de GOGIscore van 01 05 2019 nog online. Wel heeft die nog ons eerste paswoord. Vermits die score achterhaald is, heb ik dat paswoord niet gewijzigd.

   Momenteel werk ik aan de update van 16 05: die zal waarschijnlijk woensdag online komen maar met het nieuwe paswoord. Nog even geduld. Diegenen die de score van 01 05 opgevolgd hebben, die zullen de correctie van deze week niet gevoeld hebben. Voor de meeste fondsen gold er toen een STOP.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.