België kent een meerwaardebelasting op fondsen. Niet alle banken berekenen die heffing op dezelfde manier en dat kan je vele duizenden euro’s kosten. Je doet er daarom goed aan om dit artikel grondig te lezen.
Meerwaardebelasting?
Aandelenfondsen
Op aandelen en aandelenfondsen is er in België geen meerwaardebelasting. Erg simpel dus.
Obligatiefondsen
Voor obligatiefondsen is de berekening van de meerwaardebelasting vrij eenvoudig. Bij verkoop van het fonds berekent men de (eindwaarde – beginwaarde). Op dit verschil past men een heffing van 30% toe.
Merk op dat het niet uitmaakt of dit nu een kapitalisatie- of distributiefonds betreft. In beide gevallen wordt de meerwaardeheffing toegepast.
Mixfondsen
Mixfondsen bevatten zowel aandelen als obligaties. Hier blijft dezelfde regel van toepassing: de meerwaardebelasting wordt enkel toegepast op het obligatie- en cash gedeelte en niet op het aandelengedeelte. Fondsen met meer dan 90% aandelen zijn helemaal niet onderhevig aan de belasting.
Om de heffing te berekenen zijn er verschillende mogelijkheden:
- de fondsbeheerder houdt de evolutie van het obligatiegedeelte afzonderlijk bij in de zgn. TIS waarden. TIS staat voor Taxable Income per Share, maar dat mag je direct weer vergeten. Denk alsof de fondsbeheerder een soort afzonderlijke fondskoers bijhoudt voor het obligatiestuk van het fonds. Op die manier kan je perfect de meerwaarde berekenen zoals bij een zuiver obligatiefonds.
- Indien de fondsbeheerder geen TIS waardes ter beschikking stelt, valt men terug op een alternatieve berekening op basis van het percentage vastrentende waarden (de zgn. “Fall-Back” methode). Bij verkoop berekent men eerst de totale meerwaarde van je fonds (dus verkoopprijs – aankoopprijs). Dan kijkt men naar het percentage aandelen/obligaties in het fonds. Stel dat een mixfonds 45% obligaties bevat, dan past men de 30% meerwaardeheffing toe op 45% van de totale meerwaarde.
- Indien de verhouding aandelen/obligaties niet gekend is, dan ben je pas gejost. Men past de 30% meerwaardeheffing toe op de volledige meerwaarde.
We hebben de wetteksten terzake grondig bestudeerd en kwamen tot een conclusie: banken zijn verplicht om bovenstaande punten van boven naar beneden af te lopen. Ze mogen dus niet de fall-back methode toepassen indien de fondsbeheerder TIS waarden beschikbaar stelt.
T(‘)IS niet gelijk bij alle banken
Via onze lezers vernamen we dat online bank MeDirect enkel nog de fall-back methode toepast. Toen we de bank zelf contacteerde, werd dit bevestigd. We vinden dit erg jammer, gezien we via onze blog destijds er in geslaagd waren om alle banken de TIS methode te laten toepassen. Iets wat ons (samen met onze lezers) heel veel moeite had gekost
Andere banken laten echter weten dat er niets veranderd is. Zij passen de TIS berekening nog altijd toe waar dat mogelijk is. Dit betekent dus dat dit een commerciële beslissing is van MeDirect en niet gebaseerd op externe factoren
Maar wat voor gevolgen heeft dit nu voor jou als belegger bij MeDirect? Voor ieder fonds zal dit anders zijn, maar we kunnen je wel een rekenvoorbeeld tonen.
Een rekenvoorbeeld
Vijf jaar geleden stapten we voor 50.000 euro in een neutraal mixfonds dat 50% aandelen en 50% obligaties bevat. Vandaag verkopen we het fonds voor 71.982 euro. Een mooie winst van 21.982 euro.
Op dat bedrag gaan we nu de TIS berekening toepassen. De TIS waarden van dit fonds staan -6,08% lager bij de verkoop dan bij de aankoop. Het obligatiegedeelte van dit fonds heeft immers verlies geleden door de recente obligatiecrash. Volgens de TIS berekening is er dus geen meerwaarde en geen meerwaardebelasting. Dat zal momenteel voor heel wat gemengde fondsen het geval zijn.
Doen we nu dezelfde berekening volgens de fall-back methode, dan bekijken we de totale meerwaarde en nemen daar de helft van (want 50% obligaties in de portefeuille). Dat is 10.991 euro. Daarop wordt een meerwaardeheffing van 30% toegepast. Als belegger betalen we dus een heffing van 3.297 euro.
Het toepassen van de fall-back methode is dus erg nadelig voor de belegger.
Conclusie?
MeDirect rekent geen instapkosten voor beleggingsfondsen. Op bovenstaand rekenvoorbeeld bespaar je zo 1.500 euro t.o.v. een bank die 3% instapkosten aanrekent. Doch door het niet toepassen van de TIS berekening zal je misschien een veelvoud van dat bedrag aan vadertje staat moeten afdragen.
Als lezer staat het je vrij om je ongenoegen over deze situatie te uiten. Uiteraard eerst en vooral naar je bank toe. Maar als je daar geen gehoor krijgt, kan je bijvoorbeeld klacht indienen bij ombudsfin. En als dat niet helpt, dan kan je uiteraard je eigen conclusies trekken.
En laat zeker niet na de nodige ruchtbaarheid te geven aan dit artikel via de sociale media. Enkel mits grote aantallen reacties kan er verandering komen.
Ik voel mij bedrogen door MeDirect !! Eerst beloven om de TIS methode toe te passen om later dan de nadelige Fall-back methode te passen . Stoppen met beleggingen bij MeDirect.
Bedankt Carl om dit voor ons uit te zoeken en voor de duidelijke en begrijpbare uitleg .
LikeLike
Ik voel mij ook belogen en bedrogen door MeDirect . Het artikel van robokat staat reeds te ‘blinken’ op Beursforum.be en spaargids.be EN bij MeDirect kunnen ze het nu ook lezen in mijn account!
LikeLike
Een bedenking : Is het zinvol om dit fonds eerst over te dragen naar bv. Keytrade of een andere aanbieder, die wel de TIS-methode toepast ? En daar dan te verkopen ?
Of is dit veel gedoe, en moet je dan alle aankoopgegevens (data, aantallen, koersen) mee doorgeven ?
LikeLike
Enkel zinvol indien de nieuwe broker de kosten van de overdracht op zich neemt. En dan zullen die in ruil wel verwachten dat je niet alles meteen verkoopt. Zoiets kan je dus beter ruimschoots op voorhand doen, bv. indien er een actie loopt hij die andere broker.
LikeLike
Uitmuntend en verhelderend artikel.
Foei MeDirect voor jullie bedrog of gemakzucht.
Dit is een totaal gebrek aan respect voor jullie klanten.
LikeLike
Schrijf er maar bij: winstbejag.
LikeLike
Maar als je maandelijks met beperkte bedragen (100 euro) in fondsen instapt en je hebt geen instapkosten, dan win je op termijn ook meer dan dat je telkens instapkosten bij zo’n beperkt bedrag moet betalen. Niet vergeten dat de meeste banken instapkosten aanrekenen die op termijn ook goed kunnen doorwegen als je maandelijks instapt.
LikeLike
En dan te weten dat ik in 2016 al mijn fondsen van Keytrade naar MeDirect heb overgedragen. De Mixer en de Flexer heb ik daar ook nog hé. Bedankt MeDirect!
LikeLike
Je weet ook weten dat bepaalde fondsen bij keytrade niet te verkrijgen zijn en bij sommige fondsen er al een minimumbedrag is voor de instap.
Dus aan de ene kant zorgt Medirect ervoor dat je gratis kan instappen voor hele beperkte bedragen, aan de andere kant berekenen ze de meerwaardebelasting via de fallback-methode. Voor grotere bedragen is het dus interessanter om een andere bank te kiezen, voor de kleinere bedragen denk ik dat je toch niets mis doet met Medirect. Ik ben immers voorstander van maandelijks voor hele kleine bedragen (gespreid) in te stappen (voor de nachtrust!), dan ineens een groter bedrag van 5000 euro bv in een fonds te beleggen wanneer er een GOGI invers-spread is. Elk zijn manier zeker?
Andere meningen?
LikeLike
Bij Keytrade werken ze met de TIS-waarden en betaal je ook geen instapkosten bij de aankoop van fondsen.
LikeLike
Maar zoals gezegd zijn bepaalde fondsen niet beschikbaar bij Keytrade en is er voor sommige fondsen een instapbedrag van minstens 300 euro.
LikeLike
Bij MeDirect kan je ook niet alle fondsen kopen vanaf 100 euro. Onlangs een mooie winst genomen op een fonds, dat ik daar nu voor min. 500 euro moet bijkopen. Bij KT kan ik datzelfde fonds krijgen vanaf 300 euro. Een obligatiefonds heb ik onlangs dan weer wel bij MeDirect gekocht, omdat ik bij DB 1.5% instapkosten moest betalen, maar bij beiden was het minimale bedrag 2500 euro.
LikeLike
Op Beursig.com heb ik het voortreffelijk artikel van robokat ook geplaatst.
LikeLike
Ik heb bij Keytrade weet van een onaangename soap, die niets te maken heeft met de beleggingen zelf.
Mijn zuster en schoonbroer hadden namelijk een gezamenlijk account (zichtrekening, spaarrekening en beursrekening) bij Keytrade. Nadat mijn zus overleden is heeft mijn schoonbroer asap de nodige documenten bezorgd aan Keytrade. Geloof het of niet, maar de rekeningen waren pas na 6 maanden gedeblokkeerd . Hoe is zoiets mogelijk?
Ik wou dit maar even meegeven.
LikeLike
Zonder verdere achtergrond kan men daar niet over oordelen. Ik heb afwikkelingen gekend bij de bank die veel langer duurden.
Maar sommige banken nemen of namen wel hun tijd. Toen mijn vrouw overleed had ik vrij slechte ervaringen met KBC (maar toch geen 6 maanden).
LikeLike
Bij Belfius waren de rekeningen van mijn zus en schoonbroer binnen de week gedeblokkeerd.
LikeLike
I herinner me ook nog dat ik voor die ingreep bij KBC moest betalen, terwijl de andere banken waar ik klant was, dat gratis deden.
LikeLike
Bij MeDirect heb ik dit fonds gekocht : R-co-Target-2028-IG, met vaste looptijd tot eind 2028.
Na een voorstelling ervan op een event van DB, vond ik dit een goed alternatief voor de magere termijnrekeningen. Alleen waren er bij DB 1.5% instapkosten. Daarom heb ik dit fonds bij MeDirect gekocht, waar ik het geld ook beschikbaar had staan voor een termijnrekening (die maar niet wou stijgen).
Heb ik daar nu goed aan gedaan ? Of laat ik het fonds in 2026 of 2027 beter transfereren naar DB (bij KT kon ik het niet kopen) omwille van de meerwaardebelasting ?
LikeLike
Als dat een obligatiefonds is (?) dan maakt het niet uit. Je betaalt dan altijd meerwaardeheffing. Enkel bij gemengde fondsen kan het probleem zich voordoen.
LikeLike
Bedankt, Robokat. Het is een puur obligatiefonds met alleen Investment Grade obligaties.
LikeLike
Ik dacht dat je nu bij DB 1% instapkosten moet betalen.
LikeLike
1.5% bij een gewone (betalende) rekening + 12euro per lijn (met max van 300 euro per jaar), en 1% bij DB Personal (maar 75 euro kosten per trimester).
Dan is de keuze voor MeDirect snel gemaakt, zelfde fonds, en blijkbaar maakt het geen verschil in de meerwaardebelasting omdat het een puur obligatiefonds is (met vaste looptijd).
LikeLike
De instapkosten bij DB dalen vanaf een bepaald vermogen naar 1%.
Ik ben wel niet uitgenodigd voor een event maar ik heb wel over het R-co-Target-2028-IG gelezen in hun 3 maandelijks financieel magazine money expert.
Wat ik wel mis is een prognose van geannualiseerde return in 2028.
Is daar iets over gezegd op het event ?
Daar het fonds in een 100 tal investment grade bedrijfsobligaties investeert in EUR met telkens een eindvervaldag in 2028 waarbij het de bedoeling is om alle obligaties tot op eindvervaldag aan te houden.
Dus geen gedoe met onder of boven pari op eindvervaldag.
Enkel op het einde (2028) worden de obligaties voor een paar maand in geldmarktcertificaten omgezet.
LikeLike