Screening van een Belgische holding

Deze week vroeg iemand ons om eens een aantal holdings door onze screeningtool te draaien om zo eens te kunnen zien wat dat gaf.

Normaal volgen wij geen aandelen (of zelfs holdings) op, omdat wij daarvoor niet de nodige ervaring hebben. Een aandeel beoordelen , is iets totaal anders dan de kwaliteit van een fonds inschatten.

Toch liet de vraag mij niet los en dacht ik op zeker moment “waarom eigenlijk niet?” Het is dan nog geen eenvoudig aandeel maar een aandeel van een holding: eigenlijk toch ook een verzameling ondernemingen.

Ik ga niet in detail gaan voor die holding, want zoals reeds geschreven, da’s mijn ding niet. Ik ging dan voor de holding Ackermans & van Haaren: het voor mij meest gekende vehikel.

Evident was dat ook niet want ik heb lang moeten zoeken om de historiek van de beursnoteringen te kunnen terugvinden. De specialisten in zulke beleggingen gaan waarschijnlijk op zoek naar andere elementen om hun keuze te maken.

Om de zaak een beetje aan te kleden en jullie de kans te geven enkele vergelijkingen te maken, heb ik er de screeningresultaten van de BEL20 Gross en die van de iShares MSCI World aan toegevoegd. Wij zijn immers zo geen fan van het beleggen in één land.

Ziehier de cijfers:

 

Zie je hier waarom wij kiezen voor meer spreiding en niet alles in één land.  Het mediaan rendement ligt een pak hoger bij de MSCI World en het risico is lager. Voor de meeste beleggers een enorm pluspunt.

Merk ook dat diegenen die ingestapt zijn gedurende de laatste 4 à 5 jaar (Med1L60) of diegenen die het aandeel al in bezit hadden, er de laatste tijd nog niet veel plezier aan beleefd hebben.

Ik moet er wel aan toevoegen dat deze holding ieder jaar een dividend uitbetaald zodat je bij de jaarlijkse rendementen zo’n 2% kunt bijtellen. Voor de meeste beleggers kan dat netto zijn want je dient al bijna 2.000 aandelen in portefeuille te hebben en dan val je nog onder de limiet van 640 euro (RV op dividenden). Een goede kennis van mij zou zeggen: “ik heb elk jaar zo’n 2% dividend, da’s meer dan op een spaarboekje en ik wacht tot het aandeel zich herstelt en verkoop dan mogelijk met een fikse meerwaarde“. Je hebt mogelijkheden en mogelijkheden…

En de GOGIgraf:

Die negatieve cijfers tonen zich duidelijk in deze grafiek.

Alhoewel de GOGI Invers een SPREAD geeft, twijfel ik er sterk aan of het op dit moment wel hét moment is om in te stappen. De Med1L60 noteert onder de Med1L120 wat eigenlijk aangeeft dat de daling nog niet achter de rug is. Bovendien zou Corona nog eens roet in het eten durven strooien en vermits je geen buffer kon opbouwen, zou dat twee maal een ramp zijn.

Deze grafiek is eigenlijk een schoolvoorbeeld waarom wij in de toekomst bij negatieve medianen een NOresult gaan geven. Het risico is volgens ons te groot en wij weten dat jullie niet graag geld verliezen.

Ik vraag mij af of de specialisten in holdings dat anders zien ?

Ik ben nieuwsgierig naar hun verhaal.

Categorieën: Tags:

19 Comments

  1. Zeer interessante analyse. Ik geloof persoonlijk zeer hard in screening van holdings volgens jullie systeem en ben dus zeer blij om dit artikel te zien verschijnen. Uiteindelijk is het principe van een holding quasi hetzelfde als een fonds, maar met lagere kostenstructuur en tevens ook beleggingen in niet-beursgenoteerde bedrijven, private equity, wereldwijd.

    Ackermans & van Haaren is historisch een klepper, maar doet het de laatste tijd inderdaad niet spectaculair. Jullie screeningssysteem bevestigt dit perfect. Interessant!

    Ik weet natuurlijk niet hoe lang dat voor u duurt en of dat haalbaar is, maar ik zou het uitermate interessant vinden om jullie screeningswijze ook eens toegepast te zien op Sofina en Brederode, 2 holdings die (in tegenstelling tot AvH) de laatste jaren wel in de lift zitten… Benieuwd of de screening dat ook zou bevestigen. Die doen wellicht beter dan BEL20 gross, misschien zelfs in de buurt van MSCI world…

    Like

    1. Je hebt mij overtuigd.
      Echter mijn probleem is die historiek terugvinden. Je kan mij helpen en die doorsturen of mij melden waar je die kan vinden ?

      Ik ben ook zeer blij als je zegt dat onze screening de zaken duidelijk maakt. Ik ben daar al lang van overtuigd. Diegenen die dat ontkennen, hebben nooit de moeite gedaan om het eens te willen bekijken. Ik weet dat wij tegendraads werken en nogal wat heilige huisjes intrappen en daarom ook niet altijd overal in de smaak vallen of op applaus onthaald worden. Nochtans…

      Like

  2. Het kan misschien interessant zijn om de gogi-scores van die holdings in de screeningstabel op te nemen? Op voorwaarde dat dit haalbaar is voor jullie…

    Like

  3. Ik ben niet overtuigd dat je de screening methode zomaar kan toepassen op holdings. Technisch gezien kan je natuurlijk altijd de koersen doorheen het motortje draaien, maar de vraag die we ons moeten stellen, is of het resultaat zomaar mag geïnterpreteerd worden zoals bij fondsen.

    Eerst is er natuurlijk het dividend. Je kan niet zomaar zeggen dat je het dividend bij de cijfers moet bijtellen. Bij een kapitaliserend fonds wordt het dividend geherinvesteerd en gaat het ook renderen (of verdwijnen bij koersdalingen). Bij aandelen & holdings heeft men vaak een keuzedividend, waardoor je die herinvestering zelfs met korting kan doen. De kracht van de samengestelde intrest is hier al vaak aangehaald en deze wordt hier dus niet meegerekend. Dit valt ook heel moeilijk te realiseren in de screening.

    Een ander groot verschil tussen holdings en fondsen, is dat de koers van een fonds 1:1 overeenkomt met de intrinsieke waarde van de onderliggende portefeuille. Bij holdings is dat niet zo. Meestal is er een korting (de zgn. décote) die kan variëren in de tijd. Soms is die hoog, soms is die laag. Het kan dus gebeuren dat de koers van de holding in slechte tijden sneller zakt dat de onderliggende aandelen.

    Dit zou me erg terughoudend maken om zomaar GOGI te gaan toepassen op holdings. Cijfers produceren kan altijd, maar je moet je altijd afvragen of ze overeenkomen met de realiteit. Iets wat we hier niet goed weten.

    Like

    1. Volledig akkoord met uw antwoord Robokat,

      Er zijn zeker een aantal verschillen met fondsen. De GOGI’s zijn in eerste instantie mss niet exact bruikbaar zoals bij fondsen. Ook dividenden kunnen moeilijk geïncorporeerd worden, maar ergens is dat ook geen ramp vind ik.

      Als je screeningscijfers kan hebben van – zeg maar iets – een tiental holdings die frequent verkocht worden in belgie en populair zijn (Sofina, AvH, brederode, GBL, quest for growth, Bois sauvage,…), dan zijn die cijfers met mediaan, bull, bear,… sinds 2010, MED1L120, MED1L60 toch zéér interessant vind ik om op zijn minst holdings onder elkaar te vergelijken en iets te vertellen over hun prestatie in de tijd.

      Ik weet niet wat jullie mening hierover is…? Het grote voordeel van holdings als aanvulling op een fondsenportefeuille vind ik de investeringen in private equity: bedrijven die vaak beloftevol zijn voor de toekomst, en waar je anders niet aan kan als belegger. Tevens zeer lage kostenstructuur.

      Ik blijf fan… 🙂

      Like

      1. Holdings onderling vergelijken is wellicht verdedigbaar. Toch is het oppassen omdat het dividendpercentage tussen de verschillende holdings sterk verschilt en dus ook de hoeveelheid rendement die wegvloeit uit de holding.

        Je hebt zeker gelijk dat holdings die beleggen in private equity interessant zijn. Ik heb zelf wat GIMV aan boord wegens die reden. Het zou wel eens interessant zijn te zien of holdings met vooral private equity minder grillig zijn qua koersverloop en RISK.

        Maar ga dus vooral nu niet holdings en fondsen vergelijken op basis van screening cijfers.

        Like

      1. Volledig akkoord: niets belangrijker dan de goede vrede in huis bewaren 🙂

        Like

  4. Holdings zijn interessant. tegenwoordig heb je ETFs. Ik ben mij hier verder in aan het verdiepen.

    fondsen gaan toch nooit mijn hoofdbelegging zijn. heb ik vroeger niet gedaan en zal ik in de toekomst ook niet doen.

    altijd 1 die kleine percenten
    2 de fees
    3 inflatie en invloed van de centrale banken die erop in beuken

    en als je dan toch in fondsen wilt beleggen, pak dan een op 7j of zo met een ijzersterke reputatie en neem dan een risico anders zit je te kopen en verkopen en maak je verlies.

    alle wiskunde is maatwerk en uiteindelijk kan je de toekomst niet voorspellen je kan de toekomst NIET meten.
    in principe niets tegen hoor. ik ben er zeker van dat sommige mensen VEEL zijn met bv een keyplan. keytrade,medirect, hun logica is een beetje dezelfde logica zoals mijnportefeuille. maar ik zou niet voor een huis sparen, via fonds beleggingen. niet doen! fondsen zijn leuk, maar, alleen als het een beperkte belegging is. bekijk es goud op 30j. daar zie ik WEL veel potentieel. en de spy500 ook. de eerste jaren zal de US markt zwak blijven maar de spy komt goed denk ik. china moet wel met de amerikanen praten, ze hebben geen andere keuze.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.