Waarom je altijd kritisch moet zijn voor statistieken

Een lezersvraag is aanleiding om even te waarschuwen voor het klakkeloos volgen van indicatoren en statistieken.

De lezersvraag

Zou het kunnen dat jullie GOGI score minder voorspel waarde heeft voor cyclische sectoren? bv. BGF GOLD kreeg april 2019 een stop, momenteel na > 40 % stijging nog steeds STOP. In welke hypothese krijgt dit fonds ooit een spread ?

Ik ben even dit fonds gaan bekijken, en er zit inderdaad een verhaal aan verbonden. Om dit uit te leggen, moet ik even visueel voorstellen hoe GOGI eigenlijk werkt en waarom deze indicator ook de soep kan indraaien.

GOGI bij een gewoon fonds

Bekijken we even de koersgrafiek van een doorsnee aandelenfonds over de voorbije jaren.

De rode lijn is een vereenvoudigde visuele voorstelling van de GOGI grens. In werkelijkheid is dat geen rechte lijn, maar voor educatieve doeleinden kan dit wel volstaan.

Telkens het fonds onder de rode lijn duikt, krijg je een GOGI SPREAD, telkens hij boven de grens gaat krijg je een STOP. Zo zie je hoe we in 2019 langdurig een STOP gekend hebben, en dat de crash van 2020 nog voorafging door een sterke toename in de stijgende grafiek.

Mocht je zelf een koersgrafiek voorgeschoteld krijgen, dan zou je het waarschijnlijk niet moeilijk vinden om puur intuïtief zelf zo’n rode lijn aan te brengen. Het lijkt de logica zelf.

GOGI bij Blackrock World Gold

Als oefening daag ik je uit om zoals hierboven een rode trendlijn in de grafiek aan te brengen.

Ben je er in geslaagd? Neen? Ik ook niet.

Nu kan je de koersen van dit fonds perfect doorheen de GOGI motor draaien en daar komen dan getallen uit. Puur omdat de computer nu éénmaal doet wat je vraagt. Maar je begrijpt uit de grafiek van hierboven dat dat resultaat eigenlijk nonsens zal zijn.

Het Blackrock World Gold fonds is veel te chaotisch om een trendlijn aan te brengen waartegen je dan kan afwegen of het fonds onder- of bovenpresteert.

Stel alles in continu in vraag

Een oude grap onder wetenschappers is die van de statisticus die verdronk in een rivier die gemiddeld 10cm diep was. Het leert ons dat je gelijk welke statistieken en indicatoren altijd heel kritisch moet benaderen. En niet zomaar klakkeloos volgen.

In bovenstaand voorbeeld zijn er waarschuwingssignalen. Het feit dat de mediaan (MED1L120) een negatief getal is, moet ervoor zorgen dat je op je hoede bent. Eigenlijk zou je best de GOGI indicator negeren voor fondsen waarbij die mediaan negatief is of zelf indien die kleiner dan pakweg 1% is.

Het is ook een recente discussie die ik met collega Marc voerde. Een beurscrash is ook zo’n aanleiding waardoor de cijfers heel chaotisch worden. Je kan perfect de koersen van fondsen doorheen de GOGI motor draaien. Maar als je chaotische cijfers in een mathematisch model stopt, dan moet je heel erg oppassen met de interpretatie van de resultaten.

Na de recente beurscrash krijg je bij 17% van de fondsen in de GOGI tabel een mediaan van 0% of negatief. Bij 25% van de fondsen is dat kleiner dan 1%. De negatieve trend zal dit aantal laten toenemen. Voor mij is het een signaal dat de gewone GOGI indicator door de beurscrash voor heel wat fondsen onbetrouwbaar is geworden.

Carl De Ridder (@RoboKat_MK)

6 Comments

 1. Als ik daar nog iets mag aan toevoegen:
  Nu is BGF Gold wel een heel speciaal fonds, chaotisch mag je wel zeggen.
  Als mediaan krijg ik zowel sinds 2010, als mediaanl120 en mediaanL60 krijg ik voor dat fonds -2%;
  Dat wil echter niet zeggen dat je daar nooit winst mee kan maken, integendeel zelfs: het jaarrendelemt op 15/05/2020 was zelfs +68,48%. Kan het nog chaotischer ? Het instapmoment is alzo cruciaal om geen geld te verliezen of om winst te maken.
  Wanneer was er dan toch een SPREAD: wel die was er op 16/03/2020 en bijna heel het jaar 2018.
  Laatste vraag: beschouwt men goud-of goudmijnfondsen echt als cyclisch ???

  Like

 2. Ik zie het eigenlijk meer als “deep value” dan als cyclisch. Er zijn mensen die liever investeren in “enorm overgewaardeerde” activa die onafgebroken stijgen sinds 1981 en een sterke verwantschap vertonen met de grond waarop ze verankerd zijn. Ieder zijn ding zeker.

  Like

 3. Je zou een golden cross moeten kunnen detecteren bij zo’n fondsen, bv. last year resultaat afzetten tov bv een L06 of een L04, zes of vier laatste periodes. Dit geeft uiteraard geen garantie voor succes, maar je ziet dan wel of een fonds tractie krijgt, enkel geschikt voor dynamische beleggers.

  Like

  1. Onze cijfers tonen het voorgestelde gegeven erg dicht. Maar we hebben zo’n 900 historieken van fondsen, trackers en indexen: publiceer maar eens 900 grafieken.
   Een tabel met cijfers kan dat wel.

   Like

 4. Voor de Smart Selection tonen jullie wel de cijfers op 3 maand & 1 jaar. Ik denk dat jildert het cijfer op 3 maand voor alle fondsen bedoelt om dit cijfer te kunnen afzetten tov het cijfer voor het laatste jaar, om alzo zelf het momentum of de trend te kunnen bepalen. Als je dit doet voor de Smart Selection zie je dat Robeco/Fidelity Consumer de meeste opwaartse kracht vertonen. Dus geen grafiek, 1 extra cijfer van de laatste 3 maand in GOGI. Maar dit misschien veel extra manueel werk voor u, dus alle begrip daarvoor dat je niet op alle wensen kan ingaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.