Een fonds dat 47 jaar bestaat

Een fonds dat al 47 jaar bestaat met een benijdenswaardig trackrecord en eigenlijk voor Europeanen vrij onbekend. Sinds 2015 is er nu wel een Luxemburgse variant en die variant kreeg al in oktober 2019 een Goud-rating van Morningstar.

Vandaar misschien dat één van onze lezers het al eens getipt heeft en het fonds New Perspective van Capital Group ( Isin LU1295551144 ) al een tijdje aan mijn databestand werd toegevoegd. Een gesprek met de vertegenwoordigers hier ter plaatse leerde mij dat de Capital Group wel een eigen manier van werken heeft: waar bij de meeste fondsen plaatselijke analisten hun tips aanleveren aan de manager (die dan zijn keuze maakt), laat CG die plaatselijke analisten in hun eigen keuzes investeringen uitvoeren. Dat maakt dat je een aantal verschillende opvattingen en inzichten hebt in één fonds. Het centrale management kijkt wel toe dat er geen overlappingen zijn en dat de investeringen liquide genoeg zijn om ze bij “moeilijkheden” vlot te gelde te kunnen maken.

capital group christophe braunOm vooral de nadruk te leggen op de lange termijn worden de prestatiebonussen niet volledig uitbetaald na het afsluiten van een jaar, maar gespreid over meerdere jaren. Zo vermijdt men dat de afdelingen gaan voor kortstondige buitenkansjes of speculatie.

Alhoewel de Investment Director, Christophe Braun, dit fonds komt toelichten op de Fondsensummit in Zaventem begin maart, kreeg ik van hem al schriftelijke antwoorden op een aantal vragen:

• Wat is de basisbeleggingsstrategie van het fonds?

Capital Group New Perspective Fund (LUX) richt zich op aandelen die profiteren van wereldwijde trends. Het wil gevestigde en beginnende multinationals identificeren met aanzienlijke activa / inkomsten afkomstig van markten buiten hun woonplaats, met het potentieel om zich te ontwikkelen tot toonaangevende multinationals. In zijn streven naar kapitaalgroei op de lange termijn, wil het fonds profiteren van beleggingskansen die worden gegenereerd door veranderingen in internationale handelspatronen en economische en politieke relaties, via een fundamentele, bottom-up benadering die gebruik maakt van de uitgebreide wereldwijde onderzoeksmiddelen van de Capital Group.

• Wat is het motto van de fondsbeheerder?

Sinds 1931 is Capital Group enkel gericht op het leveren van superieure, consistente resultaten voor langetermijnbeleggers. We bereiken dit door onze zeer overtuigende portefeuilles, rigoureuze wereldwijde onderzoeksinspanningen en onze nadruk op individuele verantwoordelijkheid. Onze beleggingsfilosofie is om onszelf meer geïnformeerde beleggers te maken door uitgebreid wereldwijd onderzoek. We gebruiken een fundamentele bottom-up benadering op basis van grondig, gedetailleerd onderzoek ondersteund door direct managementcontact. In onze ervaring betekent succesvol beleggen een langetermijnvisie. We leggen daarom de nadruk op langetermijninvesteringen in bedrijven en doen ons uiterste best om het verschil te bepalen tussen de fundamentele waarde van een bedrijf en de prijs op de markt. We geloven ook in de waarde van verschillende stijlen en perspectieven. Individuele beheerders kunnen verschillende benaderingen hebben bij het selecteren van effecten, bijvoorbeeld gericht op groei, waarde of uit de gunst geraakte aandelen. Geen twee beheerders hebben precies dezelfde benadering om te investeren of inefficiënties op de markt te brengen.

• Wat is het concrete investerings- en rendementsdoel?

Het doel van Capital Group New Perspective Fund (LUX) is om kapitaalgroei op lange termijn te bereiken door te beleggen in gewone aandelen van bedrijven over de hele wereld. Capital Group creëert portefeuilles door effecten te selecteren met behulp van fundamenteel onderzoek, ongeacht de omvang van haar vertegenwoordiging in een index of ten opzichte van een index. De Capital Group beheert geen aandelenportefeuilles om specifieke outperformantiedoelstellingen te bereiken.

• Op basis van welke criteria worden de aandelen voor de portefeuille geselecteerd?

Capital Group New Perspective Fund (LUX) portfoliomanagers richten zich op bedrijven in het hele marktkapitalisatiespectrum die:
1) aanzienlijke inkomsten genereren uit of een aanzienlijk deel van de activa op markten buiten hun land van vestiging hebben; en
2) kunnen profiteren van veranderende patronen in de wereldwijde handel en handel. De Capital Group gebruikt geen screeningmethode, modelportefeuilles of traditionele aanbevolen aandelenlijst. De beleggingsanalisten van het bedrijf, die zijn georganiseerd per regio en sector, ontwikkelen een lijst met hun beste ideeën. Analisten evalueren de managementstructuren van bedrijven, hun financiële kracht, middelen, producten, diensten, bedrijfsklimaat, toekomstige inkomsten en dividenden. Dergelijk diepgaand fundamenteel onderzoek is cruciaal voor het identificeren van investeringsmogelijkheden en -risico’s. On-the-ground onderzoek wordt gecombineerd met uitgebreide macro-analyse, waarbij aandelen- en vastrentende analisten samenwerken om middelen te bundelen.

• Met welke beperkingen moeten de fondsbeheerders rekening houden vanwege het volume van het fonds van ongeveer 5 miljard?

Portfolio Coordinating Groups, die samenwerken met de belangrijkste beleggingsfunctionarissen (die toezicht houden op een fonds), zijn verantwoordelijk voor het samenstellen en onderhouden van teams van managers voor individuele fondsen of mandaten. Ze evalueren individuele managers regelmatig, rekening houdend met de huidige verantwoordelijkheden, rendementen, beheerd vermogen, gebruik van contanten, mate van blootstelling buiten een relevante index, focus op marktkapitalisatie, portefeuilleconcentratie, omzet, realisatie van beleggingsdoelstellingen en overlap met andere managers en de onderzoeksportfolio. Een investeringscomité binnen elke investeringsgroep bewaakt het bezit van effecten en onderzoekt de liquiditeitsparameters, inclusief de tijd die we verwachten dat het zou nemen om de participaties te verlaten.

• Voor welk type belegger is het fonds bedoeld?

Het fonds is met name geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar kapitaalgroei op lange termijn via beleggingen in wereldwijde aandelen.

• Welke beveiligingsmechanismen zijn in de strategie ingebouwd?

Het fonds wordt beheerd met behulp van The Capital SystemSM. Onder dit systeem is de portefeuille verdeeld in segmenten, elk beheerd door een individuele manager. De managers vertegenwoordigen een gevarieerde set achtergronden, stijlen en benaderingen. Doorgaans wordt door elke belegger persoonlijk belegd in de portefeuilles die hij beheert. Terwijl managers samenwerken en inzichten delen, investeert elk onafhankelijk volgens hun sterkste overtuigingen. De resulterende portefeuilles zijn een gevarieerde verzameling beleggingsideeën, niet alleen het perspectief van één manager. Bovendien zijn de investeringen gebaseerd op fundamenteel onderzoek en leiden face-to-face vergaderingen met bedrijven tot diep operationeel inzicht. Ten slotte bevelen analisten bij de meeste bedrijven alleen investeringen aan, maar bij Capital Group hebben ze meestal de mogelijkheid om daadwerkelijk te investeren in hun meest overtuigende ideeën. De meeste fondsen hebben onderzoekportefeuilles beheerd door verschillende analisten.

Natuurlijk gaat MijnPortefeuille.be altijd objectief kijken naar de eigen cijfers :

Wij hebben een aantal “wereldindexen” naast of eerder boven het fonds gezet en we moeten toegeven dat het fonds daar zijn mannetje staat.

Vooral als je rekening houdt met de gevaarlijke situatie die die wereldindexen momenteel hebben opgebouwd: als men weet dat de 5 grote techbedrijven samen zowat 20% van die indexen “infecteren” dan is zo’n wereld index zeker geen voldoende gediversifieerd alternatief meer. Iets waar vele beleggers toch naar zoeken. Als je momenteel zo’n index koopt, beleg je in grote mate in TECH. Diegenen die er al bij waren in 2000 die weten wat een dotcombubble kan teweegbrengen.

Spijtig genoeg is het fonds “te jong” om reeds een MPQbis-score te krijgen: vandaar Noscore. Die andere screeningresultaten zijn wel min of meer betrouwbaar vermits ze uitgedrukt worden in percentages. De hoeveelheid is alzo niet echt een probleem.

Om af te sluiten de Gogigraf:

Als de rendementen van de hele wereld in een dalende trend zitten, dan gaat een wereldwijd gespreid fonds natuurlijk mee in die trend. Dat Med1 ’10 en MED1L120 identiek zijn is dan weer logisch: ze overlappen mekaar. Ik durf daar ook uit afleiden dat, indien de historiek verder terug in de tijd zou  kunnen, de mediaan van de jaarrendementen sinds 2010 een hoger cijfer zou opleveren. Een eerlijke basis om te vergelijken, is alzo die MED1L120, toch ?

Eerlijk is eerlijk: opgepast met grote aankopen want je kan duidelijk merken dat onze GOGIscore met een STOP aanduidt omdat het gevaar om de hoek loert. Maar dat is ook zeker het geval, en misschien nog meer, voor die (tech)indexen.

Spreiden, spreiden en de zaak in de gaten houden, lijkt mij de boodschap.

Categorieën:

5 Comments

 1. Waar moet de rode curve zich idealer wijze bevinden voor een aankoop. Zo dicht mogelijk bij de blauwe curve (de inverse) en onder de mediaan?

  Like

  1. In deze materie zijn er echt geen garanties en geen zekerheden. Hét punt om aan te kopen is…?
   Voor gespreide aankopen raden we aan niet bij te kopen als het jaarlijks rendement zich onder het mediaanrendement uitkomt. In vergelijking met iemand die automatisch geprogrammeerd blijft aankopen op elk moment, is dat iets beter. Maar daar kunnen ook nog minder goeie momenten tussen zitten.
   Voor grote aankopen kan het doorbreken van de lijn van de inverse mediaan een signaal zijn (geen garantie !). Vele fondsen gingen inderdaad op 1 01 2019 door die lijn. Echter bij heel wat weinig volatiele fondsen (dit is hier een voorbeeld) zien we dat het fonds enkel bij een zware crash door die drempel zakt. Misschien dienen we ons dan te richten naar vorige lage punten: in dit geval zo dat zijn als het jaarlijks rendement negatief wordt. Zoals je kan zien bij dit fonds (kolom PERC = 95% positieve resultaten en BEAR is een positief cijfer) komen die momenten uiterst zelden voor. Voor dit fonds was het slechtste jaarresultaat ooit -2,74%.
   Voor hét moment te bepalen gaan we toch die glazen bol nodig hebben en die bol moet dan nog werken ook.

   Like

  1. In mijn databestand zitten twee fondsen van H2O (Multistrategie & Multiequities). Aan de naam te zien, is dit een obligatiefonds: wat valt er met prestaties uit het verleden te vertellen over obligaties ? De rente gaat al meer dan 15 jaar omlaag en pimpt de rendementen naar hoge toppen: de managers werden slapend rijk. Alles zat werkelijk mee, maar of dat in de toekomst ook zo gaat zijn, da’s de vraag.
   We durven ons daar momenteel niet aan wagen. Diegenen die rendement zoeken, kijken waarschijnlijk beter niet naar bonds. Als buffer ???

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.