Coronavirus op de beurs ?

Hoe moeilijk het is om de toekomst te voorspellen, blijkt iedere dag. Vorig jaar heb ik in geen enkele preview of outlook gelezen dat 2019 een fantastisch beursjaar zou worden.

Alhoewel…, onze GOGI Invers gaf tijdens de eerste dagen van januari 2019 een SPREAD. Diegenen die toen kochten, hebben zich dat niet beklaagd.

Kort daarna schakelde zowel de GOGIscore als de GOGI Invers over naar STOP. Aan de hand van de al maar groeiende resultaten, bleef de distributie druk uitoefenen op de spaarders/beleggers om toch maar in te stappen.

Ook begin 2020 geven de economen wel aan dat de rendementen lager zullen scoren (het kan immers niet alle dagen feest zijn), maar signalen dat er een correctie aankomt, konden ze nergens bespeuren. De onderliggende boodschap: “koop maar verder want onze winkel moet blijven draaien”.

Onze GOGIscore (er wordt gewerkt aan de cijfers van 1/02/2020) blijft voorlopig op STOP (voor zover ik daar nu al zicht op heb). Voor de Inverse variant in actie komt, zal er nog wel wat tijd nodig zijn. Op enkele dagen valt men immers van een hoogtepunt niet naar een dieptepunt. Zelfs niet met een mogelijke Coronavirusinfectie; gelukkig maar.

Als ik naar enkele cijfers van februari 2020 kijk, dan noteer ik daar voor “gross-indexen” (inclusief dividenden):  cijfers sinds 1/01/2020 en afgesloten op 1/02/2020 = 1 maand.

BEL20: -2,26%                                    Sinds 16/01/2020:  -2,65%

Europa: -1,24%                                 Sinds 16/01/2020:  -2,43%

USA: +1,49%                                       Sinds 16/01/2020:  -2,07%

World:  0,70%                                    Sinds 16/01/2020:   -2.09%

Emerging Markets:  -3,43%          Sinds 16/01/2020:  -6,35%

Ik schrok toch toen ik de grafiek van de Baltic Dry Index bekeek. Alhoewel daar de laatste maanden opmerkingen over werden gemaakt, werd die index lang gezien als een voorspeller.

Als dat nog zo is, dan zullen we zeker dienen op te passen in de nabije toekomst.

Zie jij signalen die duidelijker aangeven wat de toekomst ons gaat brengen ?

Afsluiter: Alvorens conclusies te trekken over een wijziging van de trend, hou er rekening mee dat sommige fondsen met hun notering enkele dagen achterlopen op de “realiteit”. Het ene al meer dan het andere en al zeker die met een wekelijkse notering.

 

 

Categorieën:

4 Comments

 1. Sinds 31/12/2019 noteert de Shangai Stock Exchange A ( noem het de BEL20 van China) een verlies van net geen 10%. Dat is dus op maandbasis…
  Je merkt hier ook iets wat wij al een paar maal vermeld hebben: beleggen in één land (hoe groot dat ook mag zijn) is altijd iets meer risico dan beleggen in een grote regio of zelfs wereldwijd.

  Like

  1. Aan bruno.
   Wat een toeval,ook ik raadpleeg graag deze site van northman trader. De ideale plaats waar je met eigen ogen kunt zien waarom de beurzen altijd maar doorstijgen. DE FED STEEKT PAKKEN EN PAKKEN GELD BIJ!! Alles mooi in grafieken aangeven met hun interventie-momenten.Een aanrader voor eenieder die met beleggen bezig is en waarom je voorzichtigheid aan de dag moet leggen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.