Naar aanleiding van het artikel over dat verlies van 29% vroeg Hugo mij om ook de GOGIgraf eens te publiceren van dat fonds. Het gaat over dit artikel.
Hij had terecht opgemerkt dat de GOGI Invers op dat ene moment nog geen SPREAD gaf.
Waarom had ik die ETF dan toch aangekocht ?
De regelmatige lezers zullen zich nog wel herinneren dat ik op zeker moment aan ’t overwegen was om met de GOGI Punctueel te starten omdat sommige fondsen of trackers in de verste verte niet de bedoeling hadden om de GOGI Invers ooit te bereiken, laat staan hem te doorbreken.
Als je de GOGIgraf bekijkt, dan ga je dat waarschijnlijk begrijpen.

Deze tracker zat op dat moment op een niveau dat hij nog niet zo dikwijls bereikt had.
Ondertussen zijn we verder geëvolueerd en ziet de GOGIgraf er op dit moment zo uit.

Gelukkig is hij in 2022 nog niet zo diep gezakt als begin 2023.
Blijkt nog maar eens dat geduld een mooie deugd is.
Het zou ergens handig zijn mochten we die GOGIgraf kunnen raadplegen ‘op gelijk welk moment’. Of dat er terug een Go – No Go verschijnt in de Frankymatic.
LikeLike
Moest dat kunnen, dan zou dat zonder twijfel betalend worden.
LikeLike
Spijtig genoeg hebben we nog geen vrijwilliger gevonden die de frankymatic zou willen aanpassen zodat dit terug functioneert.
LikeLike
En kunnen die gegevens niet automatisch opgehaald worden met een druk op de knop? Als er 2 dagen ‘vertraging’ op zit is dat op zich ook niet de grootste ramp.
Bovendien is het ook niet nodig om dat om de 2 weken te doen, bv. de eerste van de maand kan ook al voldoende zijn. Toch?
LikeLike
Inderdaad, maar die knop werkt niet meer. Of toch niet correct.
LikeLike
Laat ons niet gaan overdrijven: als je zo’n 15 fondsen dient op te volgen, dan neemt dat manueel ongeveer 15 minuten in beslag. Dat elke 14 dagen om je rendement op te krikken, vind ik nu precies niet onoverkomelijk. Eens per maand kan, maar je gaat enkele opportuniteiten missen.
Vroeger volgde ik zo’n 1.000 fondsen op en dat neemt natuurlijk wel wat tijd.
Maak ergens een portefeuille op met die fondsen en je hebt met 1 druk op de knop alle nodige gegevens: juist maar intikken.
LikeLike
Ik ben bezig met 2 zaken te proberen bouwen maar heb het door een zeer drukke periode even moeten proberen loslaten:
*Project 1 = op basis van de laatste screening cijfers (om de med1l120 te kennen) zou ik het laatste jaarrendement van het fonds scrapen van de morningstar website en zo de gogi en gogi invers (en spread/stop) kunnen berekenen. Hier heb ik al een goede manier gevonden om al die info te verzamelen, ik moet het enkel nog wat verder uit werken voor alle fondsen in de screening lijst (redelijk wat manueel werk om de links te verzamelen)
*Project 2 = het ambitieuzere project is om net aan jou vraag te voldoen. In principe zou het mogelijk moeten zijn om iets op te zetten waarbij ik live de screeningcijfers kan maken inclusief de gogi graf van dat moment. Lange termijn doel voor mij is om een powerBI rapport te maken dat ik publiceer waarbij je de ISIN kan ingeven en je alle info ziet, of zelfs door het instellen van filters direct de nodige selecties kan maken.
Maar momenteel dus even op een zeer laag pitje vanwege een drukke job en 3 dochters in volle communie/verjaardagsmodus + …
To be continued
LikeLike
Let op met M*: ze geven daar dikwijls het YTD en daar kan je niet veel mee aanvangen. Je moet DTD hebben.
LikeLike
Als ik kan helpen om links te capteren, roep je me maar!
LikeLike
Mocht je iets hebben waarmee je de Y1 zou kunnen scrapen, laat maar weten want dan kunnen we zelf verder aan de slag. We moeten immers wat oppassen dat geen duizenden lezers dat elke maand zelf gaan doen en dat M* daar dan tegenmaatregelen tegen neemt. Dan valt de screening ook in het water.
LikeLike
Lijkt me ook wel de beste manier dat het éénmaal opgehaald wordt en dat we dan dat bestand delen.
Als 1000 mensen individueel de site belasten, zal het inderdaad snel gedaan zijn.
LikeLike
Als je een goede selectie maakt en zo’n 10 à 12 fondsen selecteert, dan kan je die anderen vergeten.
Eens ze aangekocht, vraag je gewoon de stand van jouw portefeuille op en je hebt alle NIW’s onmiddellijk zichtbaar. Zo overgetipt.
Bij de meeste brokers kan je ook een “verlanglijstje” opstellen voor de fondsen die je nog niet kocht.
Dan heb je M* niet eens nodig en men kan je moeilijk beletten om je portefeuille te raadplegen.
Het kan makkelijk lijken als je alles automatiseert, maar mijn ervaring is dat het “manueel” veel sneller gaat. Die opgehaalde data integreren blijkt immers moeilijker dan je denkt. Manueel intikken is een fluitje van een cent.
10 cijfertjes overtypen, hoelang duurt dat ?
LikeLike
Je moet wel eerste de historiek hebben natuurlijk. Daarna wordt het gemakkelijk als je de formules hebt.
LikeLike
In extremis zou ik de historiek durven opvragen bij de emittent.
De opvolging is niet zo moeilijk: in het overzicht van jouw portefeuille bij je broker heb je ze in 1 klik allemaal bij de hand. Die data kunnen ze jou moeilijk weigeren.
Zelfs voor fondsen die je nog niet gekocht hebt, kan je een favorietenlijstje aanmaken.
Voor de formules weet je toch ook waar je moet zijn
Dan elke 14 dagen een kwartiertje werk.
Ik vind het in elk geval beneden alle peil dat men die historieken niet publiceert. Of verkopen ze die ook voor veel geld ? Kan ik misschien ook mee beginnen ?
LikeLike
Bij Yahoo kan je de historiek van de data ook opvragen, dacht ik. Bij aandelen en ETF’s lukt dit, met fondsen nog niet geprobeerd.
LikeLike
Ik vermoed dat je daarvoor een account dient te hebben bij Yahoo Finance. Betalend?
De recente waarden opzoeken blijkt nooit een probleem. Je kan die ook vinden in je eigen portefeuille bij je broker. De historiek opzoeken blijkt hoe langer hoe meer een probleem. Blijkbaar wordt mijn bestand met de dag meer en meer waard.
LikeLike
Bij mij vraagt het ophalen van de koersen 2 keer per maand minder tijd: Ik heb zowel bij DeTijd als bij M* (als DeTijd niet werkt) een portefeuille aangemaakt. Als ik die opvraag, kopieer ik die in een excel en van daar gaat alles automatisch. Als ik een nieuw fonds koop, heb ik wel meer werk. Dan haal ik met overtypen de koersen van 2 keer per maand over 6 jaar op (+/- 6 per minuut) en voila, daar bereken ik de Y1 en Mediaan koersen van en verder de GOGI cijfers (in % ipv stop en go).
LikeLike