Lezen wat er geschreven wordt of nauwkeurig luisteren.

Om niet op het verkeerde been terecht te komen, leest men best goed wat er geschreven wordt of luistert met de nodige aandacht naar het gezegde.

Velen horen immers zeer snel wat men graag hoort… Het Orakel van Delphi, weet je wel.

Op zeker moment besloot ik “duidelijke voorspellingen” te bewaren en die nadien te vergelijken met de realiteit. Graag had ik immers gepubliceerd wie er juist was en wie er totaal naast sloeg. Achteraf bleek dat amper te kunnen want als men de teksten nauwkeurig las dan bleek daar altijd de nodige “marge” ingelast te zijn. Het kon alle kanten uit maar toch had de fondsbeheerder veel potentieel genoemd.

Ik was waarschijnlijk in mijn vorig artikel (hier) niet duidelijk genoeg want daar probeerde ik het verschil aan te tonen tussen potentieel, meerwaarde en rendement. Echt niet hetzelfde! Toch durf ik stellen dat velen hun winst al aan ’t tellen zijn als de tegenpartij spreekt over potentieel. Spreek me tegen als ik geen gelijk heb.

Uit dat artikel kwam ook nog een andere onduidelijkheid aan de oppervlakte als je dat stukje een beetje te snel leest. In het artikel gaat het immers over het rendement van de laatste 5 jaar (MED1YL120). Zoals je kon zien, ontving ik volgende reactie:

Als je de volatiliteit van een fonds bekijkt dan dient men ook de juiste periode waarover men schrijft/spreekt in overweging te nemen. Bovendien is volatiliteit niet hetzelfde als meerwaarde of rendement en kunnen erg volatiele fondsen toch stabiele rendementen opleveren.

Als men vanaf 1/01/2010 tot 1/01/2015 elke maand hetzelfde bedrag aankocht van Morgan Stanley US Advantage dan had men op 1/01/2016 een rendement van 18,80%.

Deed men hetzelfde vanaf 16/03/2017 tot 16/03/2022 dan had men op 16/03/2023 een rendement van 18,10%.

De meeste beleggers behaalden ongeveer dat resultaat. Diegenen die zich lieten inspireren door onze GOGIscore die bereikten iets meer.

Begon je op een willekeurig moment voor een periode van 5 jaar met een eenmalige aankoop en je had wat geluk dan zou het beste resultaat ergens richting 28% (jaarlijks) gesitueerd zijn. Had je echter wat tegenslag met het startmoment dan zou het slechtste resultaat (na 5 jaar!) zo’n 0,50% bedragen.

Om maar aan te duiden hoe belangrijk een instapmoment kan zijn.

Om aan te duiden dat de periode waarin men belegd blijft, belangrijk is:

Het slechtste resultaat na 1 jaar was -52,79% en voor de gelukkigen: die haalden op een bepaald moment 98,64% op 1 jaar. Vorig jaar gaf onze GOGIscore een STOP wegens een zware overdrive en dan kan je een resultaat verwachten zoals onze lezer (bijv -40%). M* geeft sterren voor de beste presteerders van het moment: zie je nu waarom dat dat zeker geen koopsignaal is?

Schrikt volatiliteit jou af?

IWDA is een tracker op de MSCI World. SXRV is een tracker op de Nasdaq100.

De eerste is een stuk minder volatiel dan de tweede. Daarom kiezen velen voor de eerste.

Maar de tweede haalde sinds Nieuwjaar op 16/03/2023 een meerwaarde van 16%. De tweede op dezelfde periode amper 4,6%.

Het voordeel van het volgen van de GOGIscore: als je een aankooporder ingeeft als het fonds op een dieptepunt presteert, dan is de kans heel klein dat het fonds nog veel verder zakt. Je vermijdt dan in ieder geval zulke verliezen zoals hierboven vermeld.

De ultieme bodemkoers kunnen wij spijtig genoeg ook nog niet bepalen.

Categorieën:

9 Comments

  1. Ik volgde in het verleden zo’n 1.000 fondsen en je dient te weten dat die GOGIscores zeer snel verouderen. Dat werd aldus elke 14 dagen een rush tegen de klok en neem van mij aan dat zoiets een hele opdracht is.
   Gezien mijn leeftijd heb ik (na weer een reeks verwijten) gezegd “foert, ik stop er mee”. Ik volg nu alleen nog een reeks fondsen die ikzelf interessant genoeg vind om eventueel te houden of aan te kopen. Ik was werkelijk van plan om er mee te stoppen.
   Ondertussen begon het echter weer te kriebelen en hou ik een low profile aan. Je mag gerust weten dat we samen (mijn collega Robokat en ikzelf) toch weer terug ons hosting-abonnement voor een jaar hebben verlengd. En ja, wij betalen dat uit eigen zak, zonder sponsoring of subsidie want we willen onafhankelijk zijn. We hoeven ook niet te hopen dat er iemand uit de financiële wereld ons zal helpen want ons systeem druist in tegen hun verkoopspolitiek. Zelfs de kranten willen er niet over schrijven omdat ze waarschijnlijk bang zijn dat ze publiciteitsinkomsten gaan verliezen.
   Ik was van plan om eerstdaags dat “ingekort bestand” nogmaals te publiceren en dan uit te leggen hoe je zelf die GOGIscore kan benaderen.
   Als er echt niemand de draad opneemt, zal het toch op een dag stoppen, want ik heb nu eenmaal het eeuwige leven niet.

   Like

   1. Bedankt ! Ik kijk er naar uit om nog eens een update te krijgen.
    Nu is het soms wat blind varen…

    Like

  2. Zoals Marc al aangeeft, heeft het publiceren van GOGI geen zin tenzij je het iedere 14 dagen kan updaten. Hoewel ik de volledige 1000 fondsen databank up-to-date hou om de screening te maken, zou het veel te arbeidsintensief zijn om regelmatig de GOGI daaruit te halen.

   Ik had gehoopt om een excel tool te kunnen aanbieden waarmee je iedere dag live je GOGI scores op het scherm te kunnen toveren. Helaas zijn de mensen zoals Hugo die ons in het verleden geholpen hebben met de Hugo/Franky-matic ook erg druk bezet en zit zo’n tool niet in de pijplijn.

   Like

 1. Dikke merci dat jullie dat willen doen! Ik apprecieer enorm wat jullie jarenlang hebben gepresteerd. Ik heb veel geleerd van jullie en ik ben niet alleen denk ik. We zien het wel wanneer het stopt maar ondertussen blijf ik jullie wel volgen wegens jullie onafhankelijkheid.

  Like

 2. Zoals ooit in een vorige reactie gezet ben ik bereid om te kijken hoe we dit in excel meer kan automatiseren. Ik zou echter een klein voorbeeld van jullie database nodig hebben (een fonds of 10) zodat ik kan zien of het binnen mijn mogelijkheden ligt of niet.

  Like

  1. Wat er moet gebeuren ligt eigenlijk binnen handbereik. De screening excel vind je hier terug: https://mijnportefeuille.be/2023/01/19/de-screening-cijfers-van-01-2023/ . Daarin staat de MED1L120 per fonds.
   Het enige dat we nog nodig hebben is het automatisch ophalen van de Y1 waarde van bijvoorbeeld de M* website.

   De Franky-Hugo Matic https://mijnportefeuille.be/2021/05/18/de-franky-hugo-matic-versie-1-11-aangepast-18-05-21/ deed dat vroeger al automatisch, maar de laatste keer dat ik dat controleerde werkte dat niet meer. Er zou een soort super-vereenvoudigde versie van die Franky-matic moeten komen die de MEDL120 ophaalt uit de screening en de Y1 van M* ophaalt en die met elkaar vergelijkt. Een excel met een 4-tal kolommen, zonder de hele balast die bij de Franky-matic komt te kijken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.