De globale GOGI Score vanaf 01-03-2023

GOGI is een indicator van MijnPortefeuille die we op regelmatige basis publiceren. Het hoe en waarom kan je lezen in het artikel GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen. Weet je niet wat GOGI is, dan is dat artikel van harte aanbevolen.

Kort samengevat, als GOGI een STOP aanduidt, dan is het niet aan te raden is om dat fonds aan te kopen of bij te kopen. Want een STOP geeft aan dat we ons in een fase van overdrijving bevinden, die kan gevolgd worden door een correctie.

Een score “SPREAD” wil echter niet zeggen dat het een goed moment is om in te stappen. Je mag een SPREAD enkel gebruiken om aan te kopen binnen een systeem van gespreide instap en om je risico te verlagen.

De globale GOGI markt indicator

Voortaan geen cijfers meer voor de individuele fondsen maar wel één globale marktindicator, de reden lees je hier.

GOGI
GOGI Invers

oranje

SPREAD STOP

Opgelet, deze globale indicator is bruikbaar voor brede, wereldwijde aandelen en gemengde fondsen. Hij is minder geschikt als indicator voor regio, sector of andere niche fondsen.

Algemene commentaar

Na het recente beursherstel ligt de koopjesperiode stilaan achter de rug. Dit betekent niet dat je moet stoppen met gespreid instappen want we zitten nog steeds met negatieve prestaties op 1 jaar bekeken. De gewone GOGI indicator is nog ver verwijderd van een signaal dat op overdrijving zou wijzen.

Alle indicatoren en cijfermateriaal zijn © MijnPortefeuille en onderhevig aan onze gebruiksvoorwaarden.

3 Comments

  1. Zoals u treffend zegt: “De indicator is minder geschikt voor regio, sector of andere niche fondsen.” Voor regio Europa ziet het er in elk geval belabberd uit met een oorlog voorlopig nog aan onze achterdeur. “Wereldwijd” is misschien nog een goede oplossing, als er dan geen (zachte) recessie komt zoals sommigen beweren. In zo’n onzekere tijd heus moeilijk om te beleggen …

    Like

  2. Ik vraag me af of de verandering van GoGi invers naar STOP vooral een gevolg is van een recente opflakkering van de beurzen of van een daling van de beurzen een jaar geleden.
    Ik vermoed dat dit vooral het tweede is. De ooraaak hiervan is dat we Y1 gebruiken voor de GoGi invers score. Zou het niet beter zijn om MED1L60 of MED1L30 te gebruiken? Of de daling sinds de hoogste piek?
    Als we met de huidige methode een beurscorrectie hebben en vervolgens een lange periode van ongeveer 0% rendement, dan geeft GoGi invers na een jaar STOP aan, terwijl het mijn inziens dan nog steeds een zeer goed moment is om in te stappen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.