Fondsen die erg onregelmatig presteren

In een vorig artikel schreven we over fondsen die erg regelmatig presteren. Voor veel beleggers hebben dergelijke fondsen wel een zekere aantrekkingskracht want wie heeft nu niet graag een fonds dat over de jaren constant goede prestaties neerzet?

In dit artikel bekijken we de tegenpolen: fondsen die periodes van goede rendementen afwisselen met periodes van heel slechte rendementen.

De methodologie is dezelfde gebleven, ik verwijs dan ook naar het vorige artikel hoe je zelf tot deze resultaten kan komen.

Fondsen die hun pluimen verloren

In onze selectie kijken we naar fondsen waarvan de recente prestaties meer dan 5% lager liggen dan de prestaties op lange termijn. We tonen enkel de top 10 maar uiteraard kan je de langere lijst zelf bekijken als je de oefening van het vorige artikel zelf toepast op de screening.

Deze top 10 is een beetje een allegaartje waar je weinig lijn kan in trekken. Ik dacht dat de top 10 zou aangevoerd worden door sector en regio fondsen, maar dat is amper het geval.

De volledige lijst met fondsen die slechter presteren over de korte termijn is wel heel erg lang, verschillende honderden fondsen. Het bewijst mijn stelling dat heel wat fondsen eigenlijk geen goede bestaansreden hebben. Als een beheerder niet in staat is om een meerwaarde te leveren voor de belegger, wat is dan het nut? Je kan dan evengoed gaan beleggen in trackers en gewoon met de markt meedrijven.

Ikzelf ben alvast geen koper van deze fondsen. Er is geen enkele garantie dat deze fondsen in de toekomst beter gaan presteren omdat ze nu slecht presteren.

Fondsen die beter presteren

We kijken naar het andere uiteinde van de lijst. Hier vinden we fondsen die in de recente periode veel beter presteerden dan hun lange termijn prestaties.

In deze lijst zien we wel een constante: de meeste fondsen zijn technologie en sustainable/energy fondsen. Het lijkt dus een recente trend te zijn dat deze fondsen wel op goede weg zitten, ondanks dat ze in 2022 sterk afgestraft werden.

Misschien kan je die afstraffing wel als een buitenkansje zien om wat “trendy” fondsen goedkoop op de kop te tikken? Uiteraard op je eigen risico.

ETF’s

We bekijken ook enkele ETF’s

Deze meeste ETF’s behoren tot de categorie die erg onregelmatig presteren en meestal dan ook nog recente slechtere prestaties tonen op korte termijn. Je kan ook niets anders verwachten van een onbeheerde tracker die gewoon meedrijft op de markten.

Toch zijn er ook ETF’s die erg regelmatig presteren:

Wie dus graag in trackers belegt en toch enige regelmaat van prestaties verwacht, kan deze ETF’s overwegen.

Pas op, regelmatige prestaties wil absoluut niet zeggen dat deze ETF’s niet fel onderuit kunnen gaan. Bovenstaande iShares NASDAQ100 heeft in 2022 bijna 30% verlies opgetekend. Enkel voor de ervaring belegger met een sterke maag en een lange beleggingshorizon.

Slot

Uiteraard zijn deze inzichten mijn eigen interpretatie van de cijfers. Misschien hou jij er een andere mening op na hoe je de cijfers moet bekijken? Laat het even weten in de commentaren, het kan een boeiende discussie worden.

Carl De Ridder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.