hoe behaal ik een langjarig gemiddelde van meer dan 10%?

Ik ben al een tijdje geleden gestopt met te luisteren naar wichelroedelopers en waarzeggers. Er is immers niemand die de toekomst kan voorspellen.

Deze knipsels heb ik pas vorige week ontvangen in een nieuwsbrief. Eentje lijkt me zelfs deze week al voorbijgestreefd…

Heb jij al 1 fondsmanager ontmoet die geen potentieel zag in zijn fonds? Ik heb me al dikwijls afgevraagd of ze soms niet het potentieel bedoelen om het verkocht te krijgen.

Ik laat die verkoopspraatjes alzo al maanden aan mij voorbij gaan…

Welke fondsen of trackers wil jij hebben?

Dat kan ik natuurlijk zomaar niet weten. Maar mag ik een suggestie doen ?

Fondsen of trackers die op regelmatige basis mooie rendementen leveren ? Misschien zelfs liefst meer dan 10% gemiddeld per jaar ?

Volg dan even mee hoe mijn screeningsysteem precies werkt: Op de 1ste en de 16de van elke maand noteer ik de NIW (NAV) en bereken telkens het dan behaalde jaarresultaat. Al die jaarresultaten worden opgelijst en als ik er zo voldoende heb (minstens een 150 tal) wordt het mediaan rendement berekend: dat is nu net wat een fonds of tracker op regelmatige basis presteert.

Als je dan de fondsen selecteert met een mediaan van minstens 10%, dan heb je de eerste stap gezet. De volgende stappen zijn echter ook erg belangrijk !

Laat je niet wijsmaken dat resultaten uit het verleden geen waarde hebben. Uit mijn jarenlange ervaring blijkt dat zo’n mediaan rendement in de meeste gevallen erg stabiel en dus betrouwbaar kan zijn.

Blijkbaar duiken er hier en daar nog personen op die dat ondervonden hebben. Anders zouden ze in hun nieuwsbrieven niet vermelden dat “history repeats itself”.

Je kan dat geloven of niet geloven, maar ik zou je de raad willen geven om het eens te proberen. Je hebt niets te verliezen. Ik weet zeker dat je blij verrast gaat zijn en zal merken dat sommige bekende disclaimers met een fikse korrel zout moeten genomen worden.

Ligt dat nu voor “eeuwig” vast ?

Eeuwig is natuurlijk wat overdreven, maar een fonds dat gedurende lange tijd gemiddeld meer dan 10% genereert, slaagt er meestal in om die prestatie aan te houden.

Met de GOGIgraf kan ik dat vrij nauwkeurig opvolgen zoals je hier kan zien bij dit fonds. Alhoewel het jaarlijks resultaat wel wat schommelingen toont, blijft de mediaan van de laatste 120 jaarresultaten vrij stabiel.

Ook bij deze ETF kan je merken dat die mediaan een vrij stabiel verloop laat optekenen .

Vrij opvallend voor een ETF waarvan dikwijls gezegd of geschreven wordt dat die erg volatiel is. Zou het maar praat voor de vaak zijn, of eerder een buikgevoel dat nergens gecontroleerd werd ?

Ik kan er nog een aantal geven met een vrij horizontale lijn.

Er zijn echter ook andere voorbeelden en dan ga je onmiddellijk begrijpen wat ik bedoel.

Deze hiernaast van Franklin Templeton is wel afgesloten in 2022 en je merkt duidelijk waarom ik dit fonds sindsdien niet meer volg.

Ik heb er nog eentje die nog niet zo lang geleden uit mijn portefeuille verdween. Ik denk dat je daar ook merkt dat er geen verdere uitleg nodig is.

Dit allemaal om te tonen dat opvolging wel degelijk mogelijk is en lonend kan zijn om adequate beslissingen te nemen.

Een belangrijk punt: wanneer aankopen?

Om aankooporders in te geven, is de GOGI Invers een belangrijk signaal. Let wel: deze GOGI genereert niet automatisch een aankooporder. Dikwijls koop ik pas als de GOGIgraf aangeeft dat de omschakeling aan ’t gebeuren is. Zo zijn er op dit moment nog een aantal fondsen en trackers die ik van nabij opvolg.

Er zijn wel wat “raadgevers” die niet geloven in het momentum, maar die hebben meestal er eerder belang bij dat jij je order ingeeft. Om commissie op te strijken, is natuurlijk elk moment een goed moment.

Maar wachten is soms beter voor jouw rendement.

Enkele voorbeelden zonder te zoeken naar de grootste verschillen:

T.Rowe Price US Small Cies: vorig jaar noteerde het ongeveer €34.35 terwijl je het nu kon aankopen aan €32,75;

IS3R: notering vorig jaar €57,55 terwijl je het nu kon aankopen aan €50,90 of 12% goedkoper.

SXRV: notering vorig jaar €768,-. Dit jaar kon je het kopen aan €603,70 = 22% goedkoper.

Vorig jaar noteerde IWDA op zeker moment zo’n €78,98. Dit jaar zo’n 10% goedkoper aan €71,75.

Als je start met aankopen op een minder gunstig moment, dan loop je het risico om vrij spoedig in de rode cijfers te belanden. Die ongunstige aankoop sleep je de hele tijd mee en je loopt zelfs het risico om bij een volgende daling opnieuw in ’t rood te belanden.

Koop je bij een SPREAD van de GOGI Invers dan is de kans klein dat de NAV nog heel veel verder daalt. Als de beurzen dan weer on hausse gaan, dan maak je de hele rit mee naar boven.

Hoogrenderende fondsen: de consequenties

Opteer je voor hoogrenderende fondsen of trackers dan moet je niet schrikken dat je portefeuille een stuk volatieler wordt. Voor sommigen is dat misschien het enigste nadeel.

Meestal raadt men dan aan om ook minder presterende fondsen aan te kopen. Die mindere prestatie ga je natuurlijk ondervinden in je totale rendement. Ik doe dat niet want een minder presterende portefeuille heeft ook wel wat meer tijd nodig om te herstellen.

Toen ik zo’n 25 jaar geleden begon te beleggen, probeerde ik ook snel te verkopen bij een daling. Meestal ben je toch te laat en dien je de geselecteerde fondsen later duurder terug te kopen. Om over de kosten bij verkoop (en mogelijk aankoop) nog maar te zwijgen.

Ik blijf gewoon mijn fondsen behouden, maar koop wel bij als de gelegenheid zich voordoet. Zo heb ik dit jaar al een aantal orders kunnen indienen, zodat ik weer klaar zit om het herstel van de beurs mee te maken.

Om geld vrij te maken voor die orders, verkoop ik ondertussen fondsen of trackers met de laagste mediaanrendementen in mijn portefeuille. Momenteel ben ik alles aan te verkopen waarvan de mediaan lager is dan 7%. Een limiet die ik mezelf heb opgelegd: een lijn mag nooit meer dan 10% van mijn totale portefeuille uitmaken. Zo beperk ik het risico. Als je de mindere goden gaat verkopen, verkoop ze dan niet onmiddellijk allemaal: begin met de minst renderende…

Mijn portefeuille bestaat momenteel nog uit iets meer dan 20 lijnen. Het waren er ooit bijna 50 en de bedoeling is om te stoppen met de opruiming als er nog zo’n tiental lijnen resteren.

Vorig jaar is mijn langlopend jaarlijks rendement gedaald onder de 7%, terwijl dat momenteel bijna tot 9% is gestegen. Als de beurzen zich weer normaal gaan gedragen, dan zal dat weer meer dan 10% zijn.

Als je op zoek gaat naar hoogrenderende fondsen dan kan de screening daar zeker bij helpen (hier). In deze publicatie van mij van vorig jaar vind je een selectie.

De ultieme test voor jouw adviseur/verkoper:

Als hij/zij jou een fonds of tracker voorstelt, dan vraag je hem/haar gewoon wat je daar zoal als rendement mag van verwachten:

In de meeste gevallen zal je een antwoord krijgen dat rond de pot draait: “wel heu…”

Krijg je toch een mogelijk rendement, dan kan je het altijd gaan aftoetsen aan ons mediaan rendement. Overdrijft hij/zij of is het er helemaal naast?

Die “adviseur” is immers niet bezig met jouw rendement. Het enigste dat telt: “Hoe krijg ik dat aan die kerel verkocht?”…

Categorieën:

9 Comments

  1. ik blijf proberen om de beleggers de juiste richting te tonen.
   Ik werk nu iets meer dan 10 jaar samen met mijn collega Carl. Ik heb hem leren kennen als iemand die kritisch ingesteld is, zeker geen meeloper.
   Ik vind het dan ook aangenaam om te zien dat hij mijn screeningsyseem apprecieert en er mee doorgaat. Hij zal de waarde wel ontdekt hebben.

   Like

 1. 10% op jaarbasis is een heel mooi rendement. Feit is dat ik me niet comfortabel zou voelen met enkel en alleen aandelenfondsen die toch altijd een stuk lager gaan dan gemengde fondsen. Ik stel me al tevreden met een rendement van 4% per jaar.

  Like

  1. Ik kan daar inkomen. Ik heb zelfs geschreven dat die volatiliteit voor sommige beleggers een nadeel kan zijn.
   Zolang we in een vrij land leven, kan iedereen zijn eigen idee volgen. Niks mis mee.

   Like

  2. Aandelenfondsen zijn uiteraard volatieler dan obligatie- of gemengde fondsen. Als je echter op de juiste moment (GOGI Invers) instapt dan krijg je tijdens de beursdips toch geen negatieve resultaten als dat is wat je niet wenst.
   Mijn eigen portefeuille genereerde voor de oorlog meer dan 10% per jaar. Zakte daarna tot zo’n 6% als dieptepunt en is nu weer aan t stijgen. Met een portefeuille die gemiddeld zo’n 4% oplevert, ga je op de dieptepunten natuurlijk geen 6% halen.
   Die zogezegde veiligheid of buffer is volgens mij eerder een verkoopspraatje om die zwakke fondsen te kunnen verkopen.

   Like

 2. Probleem is dat ik niet veel opvolging wil doen en dus maandelijks met klein bedrag instap. Ik stap zowel hoog als laag in. Ik ben begin 2021 begonnen en sta op een kleine – 2 procent momenteel. De fondsen die ik geselecteerd heb, komen uit jullie gemengde portefeuilles. Als ik er meer mee bezig zou zijn, zou ik uiteraard wel hoger rendement hebben.

  Like

 3. Nu de rente op obligaties is gestegen, zouden de gemengde fondsen niet weer wat beter presteren en zouden de obligaties in die gemengde fondsen niet terug hun rol als buffer/beschermer tijdens beurscrashes vormen zoals vroeger het geval was (de tijd voor de negatieve rente bedoel ik)

  Like

  1. Het is niet omdat de rente nu zo’n 3% bedraagt dat obligatiefondsen het beter gaan doen.
   Ik geef twee voorbeelden:
   Een obligatie met een rente van 1% geraak je nu aan de straatstenen niet kwijt want je krijgt zo’n 3% op een nieuwe.
   Vroeger had je obligaties in portefeuille met een rente van 5% terwijl een nieuwe zo’n 3% gaf: dan willen de mensen al eens meer geven dan de nominale waarde.
   Gedurende jaren ging de rente steeds maar lager zodat lopende obligaties steeds een meerwaarde kregen.
   Ooit nog kasbons gehad met 12,75% met een looptijd van 5 jaar.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.