Een verwittiging:

Op een bepaald moment werd het updaten van dat bestand van bijna 1000 fondsen mij echt teveel. Vooral omdat er daar meer dan 900 inzitten die mij absoluut niet kunnen bekoren.

Maar eens de microbe van het beleggen (of is het toch een virus?) je te pakken heeft, geraak je daar nooit meer af. Een soort herpes?

Ik ben alzo niet gestopt met beleggen, maar volg nu enkel nog de fondsen en trackers op met een mediaan rendement van meer dan 10% (of kanshebbers). Vroeg of laat publiceer ik van die zowat 200 fondsen nog wel eens de screening.

Dit artikel komt dan ook als een verwittiging dat zulke fondsen niet zo geschikt zijn om de eerste stappen in de beleggerswereld te zetten als men nog geen eigen ervaring heeft met volatiliteit. De verrassing zou immers te groot kunnen zijn. Als je binnenkort die specifieke screening onder ogen krijgt, stel je dan eerst degelijk de vraag of je met zulke fondsen je nachtrust niet gaat verliezen, of je geen woorden gaat krijgen met je partner? Kan ik daar mee leven? En roep niet al te snel “voor mij geen probleem…”

We zagen hier al voorbeelden van problemen bij een verlies van 15%. Wat gaat het dan worden als er zowat de helft van je kapitaal in rook opgaat?

De cijfers:

Ik publiceer hier de 25 fondsen met het grootste verlies sinds 1 januari 2022 (YTD). Wetende dat die allemaal (of toch bijna) nog steeds een mediaan rendement tonen van meer dan 10% op jaarbasis en dat deze cijfers afgesloten werden op 15 10 2022.

Ik voeg er de resultaten nog bij van de laatste 6 maanden ( 16 04 2022 tot 16 10 2022) en ook het gemiddelde jaarrendement tijdens de laatste 3 jaar (16 10 2019 tot 15 10 2022).

Voor de beleggers met vele kilometers op de teller geven deze cijfers misschien een aantal tips want er zitten daar fondsen tussen die er tijdens goede beursjaren in slagen om meerwaarden te genereren van soms meer dan 50% Het is dus niet allemaal kommer en kwel.

De lijst met de beste resultaten van 2022 mag je ook nog verwachten. Weet echter dat je de positieve resultaten van 2022 in deze groep op 1 hand kan tellen.

Categorieën:

6 Comments

 1. Wat vinden jullie over deze visie, was vorige week te zien in het beursgesprek op kanaal Z.

  Ongeveer om het decennium treden er nieuwe winnaars op de voorgrond en is het consolidatiefase gedurende 7 à 10 jaar voor de FAANGMT aandelen.
  Het verleden sinds 1950 zijn wel feiten en geen hypotheses.
  Dus herhaling ?

  Like

  1. Dat zou inderdaad wel eens correct kunnen zijn. De vorige ronde was de neergang van Emerging Markets na 2008. Heel wat topfondsen van toen belegden zwaar in EM en bleven achter op de rest van de markten. De fondsen die zich onvoldoende aangepast hebben, daar hoor je niet zoveel meer over.

   Like

 2. Dit jaar zijn er al mooie returns op deel segmenten van emerging markets.
  Op de teletekst van ZDF kan je vele returns van fondsen op 1 jaar bekijken die in Duitsland (maar ook hier gekocht kunnen worden).
  Meeste zijn donkerrode returns , maar er zitten toch mooie groene pareltjes tussen.
  Wie zoekt die vindt.

  Like

  1. Alle verwittigingen en artikels ten spijt, houdt men zo de beleggers aan de gang. Zijn die resultaten het gevolg van puur geluk, een samenloop van omstandigheden of van visie van de fondsmanagers? Gewoonlijk zijn mooie resultaten die zopas behaald werden dikwijls een signaal om nu juist niet in die fondsen te beleggen. Men loopt achter de winnaars aan…

   Ik screen de fondsen op kwaliteit en koop ze aan op een moment dat ze door een dipje gaan. Niet als ze in overdrive gaan. Mijn langjarig rendement is stilaan weer op weg naar een double digit…
   Zelfs als men al sparend belegt (op vaste tijdstippen met een vast bedrag) raad ik aan om te starten op een dieptepunt. Anders loop je het risico binnen de kortste keren in ’t rood te belanden. Die slechte start moet je dan uitzweten gedurende heel de spaarperiode en dat drukt je langjarig rendement.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.