wat met de toekomst van MijnPortefeuille?

Collega Marc kondigde onlangs aan dat hij de stekker er uit trekt wat deze site betreft. Dat betekent echter niet (noodzakelijk) het einde van MijnPortefeuille.

Alles op mijn portefeuille vertrekt vanuit de screening cijfers. De screening excel die jullie te zien krijgen, is slechts het resultaat van een boel berekeningen. Het “moederbestand” is veel groter en bevat historische koersgegevens van een kleine 1000 fondsen.

Marc heeft dit bestand nu aan mij overgemaakt en intussen is, met dank aan de vele lezers die gereageerd hebben, het ophalen van de koersen geautomatiseerd. En dat is nu op 1 september ook goed gelukt.

Dit betekent concreet dat het screening systeem blijft leven. Ik moet nog eens goed nadenken hoe frequent ik de updates ga publiceren. Eigenlijk veranderen die cijfers niet zo snel, een goed fonds wordt niet plots een slecht fonds en omgekeerd. Misschien is een update van de screening cijfers om de 6 maand wel genoeg. En dat houdt alles wat meer doenbaar voor mij.

Voorlopig is er dus reden genoeg om de site in leven te houden. Veel zal ook afhangen van jullie, de lezer. Zolang jullie regelmatig reacties geven, ga ik er voor. Want zoals ik al vele malen gezegd heb, ik verdien geen cent aan deze site, integendeel het kost me wel wat geld. Mijn enige drijfveer zijn de feedback en discussie met de lezer, die moet er wel nog zijn.

Mocht iemand zich geroepen voelen, gast artikels zijn zeker welkom. Bijvoorbeeld iemand die wat inzicht geeft in zijn eigen “portefeuille”. Het hoeft heus geen grote inzichten te bevatten.

23 Comments

 1. Gefeliciteerd robokat ! Uw bericht geeft ons hoop !
  We doen ons best om ten gepaste tijde te reageren.
  Ivm de nieuwe globale GOGI ben ik wel nog niet 100% mee. In de vroegere GOGI-tabellen waren toch duidelijke verschillen te merken (het ene fonds “STOP”, het andere fonds “SPREAD”), óók binnen de groep van globale wereldwijde aandelenfondsen.

  Like

  1. Dat klopt, niet alle fondsen zijn gelijk. Er zijn bijvoorbeeld fondsen die nooit een GOGI Invers Spread hebben omdat dit eigenlijk heel goede fondsen zijn die hun verliezen weten te beperken. Maar je zou er kunnen van uitgaan dat het moment dat de globale markten in correctie zijn, het ook een moment is om in die fondsen gespreid in te stappen.

   De 3 momenten dat de Globale GOGI Invers de afgelopen maanden is omgeslagen, viel op enkele dagen na telkens samen met wat aandelen beleggers als berenmarkt/niet-berenmarkt omschrijven. Dat sterkt me in de overtuiging dat de Globale GOGI Invers een goed gekalibreerd instrument is om correcties in de markt op objectieve manier te detecteren, los van de prestaties van de individuele fondsen.

   Like

 2. Dankjewel voor de verderzetting, Carl!

  Ik ben momenteel voor mezelf eens het verschil aan het bekijken tussen het gebruik van halfmaandelijkse en dagelijkse datapunten voor de berekening van de verschillende screening cijfers voor een aantal fondsen/trackers.
  Één van de vragen die ik hiermee hoop te beantwoorden is bijvoorbeeld “Heeft het gebruik van ‘slechts’ 120 datapunten (halfmaandelijks) t.o.v. 1825 datapunten (dagelijks) veel invloed op de berekening van het mediaan rendement over 5 jaar (MED1L120 zoals we dit kennen)?”.
  Mogelijks lijkt me dit wel voer voor een gastartikel van zodra ik de resultaten heb en hier conclusies aan kan koppelen?
  (Kan wel nog even duren, mijn kennis van statistiek is door de jaren heen helemaal ondergesneeuwd, ondanks de warme temperaturen de laatste tijd…)

  Like

 3. Ik was aan het grasduinen in een GOGI excel van juli ll.

  Ik zag daar een ETF US78355W8745 S&P500 Equal wght Cons Stpls Invest D € INVESCO met een last year return van + 20%.

  In schril contrast daarentegen LU0187079347 Gl Consumer Trends (Robeco) K € ROBECO
  – 25% uit jullie selectie over dezelfde periode.

  Iemand een idee of een verklaring voor dit grote verschil in rendement ?

  Like

  1. Het is erg moeilijk om daar uitspraak over te doen zonder dat aan een analyse te onderwerpen. Wat zit daar in en hoe functioneert het? Met even te googlen vind je er eigenlijk niets over.

   In de toekomst gaan we dit soort fondsen en ETFs niet meer opvolgen, gezien je ze in België toch niet kan aankopen. De fondsenlijst wordt dus korter en enkel nog met relevante zaken.

   Like

   1. Ik veronderstel dat je bedoelt om dit op beurs aan te kopen maar heb grote twijfels dat het officieel erkend is voor verkoop in België. Heel wat brokers blokkeren de aankoop van trackers zonder distributie akkoord, bij bv. Saxo is het niet aan te kopen.

    Like

   2. Al enig idee hoe groot of klein de fondsenlijst gaat worden ?
    Wat ga je zoal elimineren ?

    Like

  2. De ETF die je aanhaalt, bevat Consumer Staples. Dit zijn echt de basisproducten. Robeco Consumer Trends daarentegen bevat heel wat technologie-aandelen.
   Een ETF die hier verkrijgbaar is, is bv. Lyxor MSCI World Consumer Staples (LU0533032263). Die staat ook met dubbele zwarte cijfers op 1 jaar.

   “Consumer Staples
   Companies, industries, and products that are used for personal and household purposes. Consumer staples include food, alcohol, tobacco, medicine, clothing, and so forth. Companies that sell consumer staples have a reputation of resistance to economic downturn, but this is not always the case. In any event, they are often sold long-term investments.”

   Like

   1. Ik heb lang geleden een portefeuille aangemaakt in M*.be en daar krijg ik nog elke dag de update van de NIW in USD. Als ik op de lijn klik, krijg ik als antwoord dat het fonds niet gevonden wordt. Ik heb het in elk geval nog steeds in bezit in mijn portefeuille bij Keytrade.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.