De globale GOGI markt indicator

Collega Marc heeft onlangs zijn afscheid van deze site aangekondigd. Vele lezers van MijnPortefeuille vragen zich af hoe het nu verder moet met de GOGI indicator. Met de Globale GOGI Markt indicator wil ik hier een antwoord op bieden.

Wat mag je van GOGI verwachten?

Voor we verder gaan, wil ik toch nog even het wijd verspreide misverstand over GOGI uit de wereld helpen.

GOGI werkt volgens een heel simpele theorie. Indien een fonds sneller stijgt dan “normaal”, is de kans op een terugval groter. Hoe sneller het fonds gestegen is op korte tijd, hoe groter de kans op een correctie nadien. We vermijden om tijdens zo’n periode van overdrijving in te stappen. Meer doet GOGI niet.

We lezen echter constant interpretaties van mensen die met GOGI op één of andere manier het ideale instap moment willen bepalen. Indien rendement lager is dan “normaal”, menen ze dat het fonds koopwaardig is. Spijtig genoeg is die redenering niet correct. In dit artikel leggen we uit waarom, maar de essentie is dat GOGI geen waarde kan bepalen en dus ook geen onderwaardering kan aantonen.

GOGI STOP betekent dus dat het fonds in een tijdelijke fase van overdrijving bevindt t.o.v. de recente trend. GOGI SPREAD betekent dat het fonds zich niet in een fase van tijdelijke overdrijving bevindt. Er bestaat geen GOGI “GO” omdat GOGI niet in staat is om te bepalen of een fonds ondergewaardeerd is.

Wat mag je van GOGI Invers verwachten?

GOGI invers geeft vorm aan onze definitie van een “zware correctie” voor een fonds. Net zoals GOGI geen onderwaardering kan aantonen, kan GOGI Invers dat ook niet.

Maar historisch gezien zijn de ogenblikken van een zware correctie goede momenten om wat bij te tanken als de markten al erg hoog staan. Maar er is geen garantie dat het fonds op dat ogenblik ondergewaardeerd is en je mag hier dus ook niet denken in termen van ideaal instapmoment.

De meeste fondsen volgen de globale trend

Wanneer we de verschillende rendementsgrafieken van Smart Mix, Flex en Dynamic bij elkaar zetten, dan is het je ongetwijfeld al opgevallen dat deze dezelfde vorm hebben, maar met kleinere of grotere waarden.

In bovenstaande grafiek van 2019-2020 kan je de de <> pijltjes naar links of rechts trekken, waardoor je de rendementsgrafiek van Smart Mix en Smart Dynamic kan vergelijken. Je merkt dat die min of meer dezelfde vorm hebben en dezelfde trend volgen. De piek in februari ligt voor beide portefeuilles op hetzelfde moment en ook het dal ligt identiek;

Deze observatie is geldig voor veel fondsen: zolang ze geen niche markt bespelen volgen ze grotendeels allemaal de globale trend. En we kunnen dit gebruiken voor het concept van de globale GOGI markt indicator.

de globale GOGI markt indicator

We kunnen de GOGI score van de Smart Selection portefeuilles gebruiken als GOGI indicator voor andere fondsen.

Je mag die score dus toepassen op alle brede en wereldwijde aandelenfondsen en gemengde fondsen. Beter nog is de indicator toe te passen op een goed gespreide portefeuille als één geheel. Hoe beter gespreid, hoe groter de kans dat die portefeuille de algemene trend volgt.

De Globale GOGI marktindicator is echter niet bruikbaar voor regiofondsen (bv. Chinese aandelenfondsen), sectorfondsen (bv. technologiefondsen) of grondstoffen (bv. goudmijnfondsen). Hoe gespecialiseerder een fonds is, hoe groter de kans dat ze afwijkt van de globale trend.

Ik zal dan ook regelmatig een update publiceren van deze indicator in de vorm van de gekende verkeerslichten.

Carl De Ridder (@RoboKat_MK)

14 Comments

   1. Beste Carl en Marc,

    Jullie input wordt ten zeerste geapprecieerd en we kijken alvast naar een eventuele verderzetting, ook al zou deze minder frequent en minder uitvoerig zijn.
    Dit zou alvast voor een houvast zorgen voor jullie trouwe volgers!

    Alvast bedankt voor jullie inzet!

    Like

   2. Gelukkig komt er geen eind aan deze site!
    Met een globale markt indicator ben ik al heel tevreden.
    Alvast bedankt om verder te doen.

    Like

 1. Ik zou al blij zijn indien we iedere maand een gogiscore zouden krijgen van de afzonderlijke fondsen van
  de 3 MP Smart portefeuilles.

  Like

 2. Ik begrijp dat de GOGI-score voor de verschillende fondsen berekenen veel werk vraagt. Maar met een globale GOGI-score, zoals hierboven, kunnen we verder. Zo blijven we niet helemaal verweesd achter.

  Like

 3. Vraagje aan diegene die klant zijn bij ME DIRECT: als je de fondsen van de Smart Mix of flex in portfolio hebt, waar kan je dan sinds hun laatste update een individueel fonds van die portefeuille verkopen. Vroeger ging je op de lijn van het fonds staan, maar nu vind ik deze nergens meer. Er staat boven de naam van Mixer of Flexer wel bedrag opnemen maar nergens naast het individuele fonds. Of vergis ik me?

  Like

  1. Ja, ik heb ook gemerkt dat als je probeert te verkopen, dat men dan proportioneel een stukje van ieder fonds gaat verkopen. Wat uiteraard de bedoeling niet is.

   Ik moet hard terugdenken, maar ik denk dat ik dat opgelost heb door het fonds gewoon op te zoeken in hun fondsenzoeker en daar op de verkoopknop te drukken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.