De psychologie van de belegger: waarom u altijd pech heeft

Beleggen is makkelijk. Je stapt in tegen lage prijzen en verkoopt tegen hoge prijzen.

Zo, nu weet je alles. Toch slaagt de meerderheid van de beleggers er in om net het tegenovergestelde te doen: men koopt hoog en verkoopt laag. Gegarandeerd verlies.

Hoe komt dit toch?

De psychologie van de belegger

We vatten de manier van denken van de belegger samen in volgend prentje (klik om te vergroten):

De meerderheid van de kleine beleggers krijgt interesse in de beurs wanneer die het al vele jaren goed doet. Men volgt de beurs een tijdje op en wordt verleid door de steeds stijgende winsten. Winsten die men aan zijn neus ziet voorbij gaan.

Uiteindelijk slaat de hebzucht toe en stapt de kleine belegger in. Liefst nog met een groot bedrag in één keer, want winst is gegarandeerd. Ja toch?

Tot voor kort bevonden we ons terug in een periode waarin de hebzucht toeslaat. De afgelopen jaren zijn er grote winsten gemaakt. Iedereen was bang om die trein te missen. Fear of Missing Out heet dat in het Engels (FOMO).

Uw adviseur bij de bank zal dit ook aanmoedigen. Op het spaarboekje verlies u toch geld, meneer? En zie eens hoe sterk onze fondsen het afgelopen jaar gestegen zijn. Eigenlijk heeft u geen alternatief, meneer.

Vroeg of laat komt dan de onvermijdelijke correctie of crash. Moedig houdt de particuliere belegger vast aan zijn beleggingen. Maar uiteindelijk geeft hij zich toch gewonnen en verkoopt. Voor professionele beleggers het signaal dat het dieptepunt meestal niet zo veraf meer is.

De geschiedenis herhaalt zich

Het lijkt wel een onvermijdelijk drama: heel wat kleine beleggers stappen in als de beurscyclus al erg ver gevorderd is en de kans op correctie/crash bovengemiddeld is. En ze verkopen terug op het slechtst mogelijke moment, als het dal nabij is. Een cyclus die zich telkens opnieuw herhaalt. De particuliere belegger concludeert vervolgens dat er met beleggen geen geld te verdienen valt.

De reden van dit alles is de psychologie van de mens. Hij belegt met zijn emoties en niet met zijn ratio. Geregeerd door hebzucht enerzijds en angst anderzijds. Bij een langdurig stijgende beurs gelooft men dat deze nooit meer zal dalen. En bij een crash denkt men dat het nooit meer goed komt. En het zijn niet alleen de particuliere beleggers die daar last van hebben.

Wijze raad van MijnPortefeuille

Vraag ons niet op welk punt we ons bevinden op bovenstaande grafiek, wij weten dat ook niet.

Moet je daarom nu aan de zijkant blijven wachten en niet gaan beleggen? Dat hoeft niet, mits je je van een aantal zaken bewust bent en met een aantal dingen rekening houdt. We proberen te leren uit de fouten van de onervaren beleggers die ons zijn voorgegaan.

We willen daarom enkele punten onder aandacht brengen, die iedereen zou moeten afdrukken en boven zijn bed hangen:

 1. Alle beleggingen zijn in min of meerdere mate risicovol. Ook beleggingen met een relatief defensief karakter (zoals de Smart Mix) houden een zekere graad van risico in, vooral als je dat op korte termijn bekijkt. Zelfs obligaties dragen significante risico’s in zich, want deze zijn door het jarenlange beleid van de centrale banken overprijsd.
 2. Wees je bewust dat rendement en risico hand in hand samengaan: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Als men je rendementen voorspiegelt van meer dan 4% mag je uitgaan van een zeer groot risico.
 3. Tolereer je geen enkel risico, ga dan niet beleggen. Zelfs al hoor je tegenwoordig overal dat je beter zou beleggen omdat het spaarboekje niets meer opbrengt, dat is nog geen reden om je grenzen te verleggen voorbij je comfortzone.
 4. Beleg nooit met geld dat je geen 5 jaar kan missen. Die 5 jaar begint iedere dag opnieuw vanaf nul te lopen. Die 5 jaar zal je misschien nodig hebben om tijdelijke verliezen op je beleggingen terug goed te maken. Sommige beleggingen vergen meer dan 5 jaar hersteltijd, informeer je dus goed.
 5. Evalueer de prestaties van je beleggingen altijd over een termijn van minstens 5 jaar. Staar je niet blind op de korte termijn, want dan zal je niet erg gelukkig worden.
 6. Kies voor beleggingen met een defensiever profiel wanneer de beurscyclus al ver gevorderd is. Ga offensief na een crash. Draai deze volgorde niet om. Het lijkt vanzelfsprekend maar ontzettend veel mensen doen dit dus omgekeerd, eerst gedreven door hebzucht en vervolgens door angst.
 7. Beleg niet offensief als je nog geen ervaring hebt. Pas als je een grote correctie of crash hebt meegemaakt, weet je wat verlies is en hoe jij daar persoonlijk mee om kan. Misschien reageer je toch net iets anders dan je van jezelf dacht.
 8. Kies voor een gespreide instap met kleinere bedragen over een langere periode. Periodiek beleggen is niet alles zaligmakend, maar helpt om het risico in de tijd te spreiden. Schakel emoties uit en blijf moedig doorsparen tijdens een correctie/crash want hoe erg het er ook uitziet, net op die momenten bouw je aan toekomstige winsten. Als je net dan stopt met sparen, heeft periodiek beleggen geen enkele zin.
 9. Optimaliseer je gespreide instap via GOGI. Hiermee vermijd je te beleggen op ogenblikken dat fondsen overpresteren.
 10. Beleg nooit alles. Hou altijd een flink stuk cash achter de hand om tijdens de koopjesperiode in te stappen. Dat kan morgen zijn of binnen enkele jaren.
 11. Wees heel geduldig, de winsten komen pas over een langere termijn. Geduld is een bijzonder moeilijke opgave in onze maatschappij die alsmaar meer streeft naar onmiddellijke bevrediging.
 12. Haak niet af na een slechte ervaring. Net op het moment dat vele beleggers besluiten dat beleggen niets voor hen is, presenteren zich de beste kansen. Maar angst verhindert mensen om die kansen te zien.
 13. Loop winsten niet achterna. Vaak schotelen banken je een fonds voor dat het de afgelopen tijd exceptioneel goed heeft gedaan. Best blijf je daar zover mogelijk van weg want dit gaat in tegen het principe van laag kopen en hoog verkopen. Zie ook het gebruik van GOGI.

© Carl De Ridder (@RoboKat_MK)

3 Comments

 1. Moesten de artsen betaald worden (zoals de bankiers of makelaars) volgens een percentage op hun verkoop, dan zouden wij waarschijnlijk een eettafel naast ons bed moeten zetten, in plaats van een nachttafeltje, om alle voorgeschreven medicijnen een plaats te kunnen geven.
  Voor de meeste “raadgevende verkopers” is jouw rendement het laatste waar zij aan denken. Zij moeten vooral zoveel mogelijk verkopen om hun omzet te halen.
  iemand die jou vandaag zonder blikken of blozen een “goede belegging” verkoopt, is een leugenaar of een oplichter of…weet niet beter.

  Like

 2. Daarom vind ik Keyplan een fantastisch systeem en beleggingsspaarplan. Doordat het heel flexibel is, kan je makkelijk GoGi volgen, kan je de bedragen aanpassen afhankelijk of de beurzen goedkoop op wat duurder staan, enz.
  Ook de kosten, als je gedurende de 1e vijf jaar stopt, zijn een stok achter de deur om toch vol te houden als de beurzen is correctiemodus staan. Pas nadat je een eerste correctie hebt meegemaakt, ga ja zo’n momenten als “kansen” zien, en het nut inzien van bijstortingen.

  Like

  1. Deze morgen heeft Philippe Delva, CEO van MeDirect in een webinar nog eens duidelijk uitgelegd hoe gemakkelijk dat systeem werkt: je opent een beleggingsplan met een maandelijks streefdoel. Je dient dan te zorgen dat dat bedrag elke maand op je rekening bij MD staat. Als er geen geld op die rekening is gestort, kan het niet uitgevoerd worden. Van zodra GOGI een SPREAD geeft start je weer met de stortingen.
   En over die webinar meer binnen enkele dagen als de fondsen online komen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.