Bijna 1000 fondsen gescreend op 2022 08 01

Na zo’n 10 jaar ideeën gespuid te hebben, ben ik van plan het roer om te gooien naar aanleiding alweer een verjaardag deze week. Daarom wil ik nog een laatste keer alle prioriteiten van het beleggen op een rijtje zetten.

PRIORITEIT NUMMER 1:

Als je rendement wil halen, dan MOET je fondsen of trackers selecteren die je het gewenste rendement kunnen leveren. Je kan een natte vinger gebruiken of trachten te bepalen waar de winsten gaan gegenereerd worden, maar dat blijft toch maar gokwerk.

Ik gebruik al jaren mijn screeningsysteem dat mij toont welke rendementen de fondsen gemiddeld genereren tijdens de laatste (minimaal) 5 jaar. Ik heb ondervonden dat zij die trend bijna altijd gewoon doorzetten. Daar ik geen fondsen meer kocht met een mediaan rendement van minder dan 10% en de fondsen met lagere rendementen een voor een uit mijn portefeuille heb verwijderd, haal ik al enkele jaren rendementen die met twee cijfers worden geschreven. Als voorbeeld: op 1 augustus 2020 was mijn persoonlijk rendement ruim meer dan 10% op jaarbasis.

Wat heb je aan een product dat gemiddeld 4% per jaar levert als je toch wel graag een beetje meer wenst.

Als je mijn screeninglijst rangschikt volgens het rendement (MED1Y07 OF MED1L120 dan ga je ook zien dat er weinig trackers in de top 20 staan. Met je zeker eens doen…

Daarom geef ik ook nog graag mijn screeningresultaten van 1 augustus 2022 mee en ditmaal zonder paswoord. Zo kan iedereen op zoek gaan naar de fondsen met een MED1L120 die past bij zijn/haar verwachtingen. Bij je keuze kan je ook de volatiliteit mee in rekening nemen. Ik heb echter gemerkt dat volatielere fondsen meer kansen geven om te profiteren van opportuniteiten om te kopen of bij te kopen. Daardoor verklein je het risisco.

Je hoeft mij niet geloven als je dat niet wil. Ik weet dat het werkt en ik zie dat ook aan mijn resultaten.

Zijn niet alle codes of afkortingen voor jou duidelijk, dan vind je << HIER >> de verklaring wel.

PRIORITEIT NUMMER 2:

Koop altijd gespreid aan en spreid je aankopen altijd over minstens 2 jaar en liefst langer Als je vermijdt om fondsen, trackers of aandelen “in overdrive” te kopen, dan vermijd je in elk geval dat je na een aantal weken plots een negatief rendement ziet verschijnen. Probeer een cashbuffer aan te houden om in crisisperiodes te kunnen profiteren van opportuniteiten die je rendement een boost geven.

VERKOPEN, KOPEN OF BIJKOPEN:

Toen ik startte met beleggen, ging ik ook voor verkopen op een hoogtepunt (met rolling stoploss) en weer goedkoper terugkopen. Al vlug moest ik ondervinden dat het bijna onbegonnen werk was. Je verkoopt te vroeg, koopt te laat of te vroeg terug en dikwijls aan een hogere prijs dan bij de verkoop.

Dikwijls herstellen de felste dalers ook het snelst bij een hausse. Ik hou nu altijd een deeltje cash aan om te profiteren van “soldenprijzen” en verkoop ofwel een deel van de snelste stijgers als die te zwaar worden in het geheel of ik gooi er een lijn uit als die teleurstelt om de cash weer aan te vullen.

De groeiers verkopen en de broddelfondsen behouden, heeft geen zin. Eerder een groeier bijkopen want die worden sneller groter dan zo’n broddelaar.

Mijn plan voor de toekomst:

Ik ga rustig verder met mijn beleggingen en voor deze site ga ik waarschijnlijk doen wat er hiernaast is te zien.

Daarom heb ik die screening online gezet. Vermits het gaat over langjarig gemiddelden, blijven die cijfers nog een hele tijd nuttig en bruikbaar. Ergens bij jou opslaan kan alzo nuttig zijn.

Gezien mijn leeftijd (die ik vandaag haal) ben ik blij dat ik van die deadlines af ben. Bovendien het wordt te warm. Op mijn leeftijd verdraag ik dat ook niet zo goed meer. Wees niet bang ik val in geen zwart gat want heb ik nog een paar hobby’s om mijn tijd te vullen.

Allen bedankt voor de aandacht en het vertrouwen. Hopelijk heb je hier en daar een tip kunnen opsteken en er iets van bij leren.

Doeii

Categorieën:

56 Comments

 1. Gefeliciteerd en bedankt voor alle jaren van goede raad!

  U heeft menig beginnende belegger een zetje in de goede richting gegeven.

  Hopelijk blijft het blog met alle achtergrondinformatie online, ook al wordt het niet meer geupdate.

  Like

 2. Beste Marc,
  Dankjewel. Het is het meest zinvolle concept dat ik tijdens mijn leven tegengekomen ben. Beetje laat want mijn pensioen nadert. Ik begrijp dat echt goeie fondsen wel een tijdje op hun elan doorgaan. Toch spijtig dat je ermee stopt zonder opvolging. Lijkt mij wenselijk dat er iemand vinger aan de pols houdt, niet voor 1000 fondsen wel voor 30. Hoe weet ik nu wanneer er een spread optreedt, of sterker, wanneer de gogi-invers een spread geeft ?
  Beste dank,
  Jan

  Like

  1. Het lijkt erop dat ons systeem die oorlog en de gevolgen ervan zag aankomen. Extreem hoge rendementen en dan de dalingen. Ik heb gezien met simulaties dat ons systeem tilt sloeg. Daardoor bleek de laatste maanden dat met erg gespreide stortingen (prioriteit 2) je dikwijls bijna evenveel en soms zelfs meer rendement kon halen. Waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk ook kan.
   Heb je toch grote sommen dan kijk je naar het mediaan rendement en maakt dat negatief: is het laatste jaarrendement minder dan noteert een fonds op een erg laag punt. Dan bijkopen kan je misschien nog wel teleurstellen, maar die teleurstelling gaat van kortere duur zijn, dan gekocht op een hoogtepunt.
   Een geen paniek: die mediaan is vrij stabiel en verandert niet elke maand.
   Geef vooral aandacht aan prioriteit 1: het juiste fonds kiezen en daarvoor is die screening echt wel een goede tool. Dat een fonds met een mediaan van 4% je 10% kan opbrengen: misschien wel eenmalig ams je wat geluk hebt. Op termijn keert alles naar die mediaan.

   Like

 3. Beste Marc,

  Dank U zeer om ons al deze jaren een weg te wijzen in de beleggingsdoolhof.
  Ik persoonlijk ben gestart een 10-tal jaren geleden ,toen nog met het inzicht gedeeld door jullie via MijnKapitaal.
  Dit heeft mij zeker behoed van enkele vergissingen die ik anders vrijwel blindelings zou gemaakt hebben .
  Ondertussen heb ik na al die jaren de kennis vergaard zodat ik probleemloos de meeste beweringen van “adviseurs” kan doorgronden en de juiste vragen stellen .
  Ik ben MijnPorteFeuille daarvoor zeer dankbaar en hoop dat de site en de verzamelde data en verwerking ervan niet verloren zullen gaan.

  Het gaat je goed !

  Like

 4. Dag Marc,

  Zeer begrijpelijk, maar uiteraard ook zeer jammer…

  Is er iemand die verder gaat met je werk of is het ´over and out´?

  Omdat ik het persoonlijk zonde vind dat zoveel data ´verloren´ gaat, spreek ik graag nog een keertje af… mogelijks dat met een goede ´schifting´, de lijst wat beknopte kan, en het ´werk´ terug aangenamer wordt, of dat ik ook een steentje kan bijdragen.

  Ik ben in september terug in het land… nog een keertje afspreken?

  Hartelijke groet, Hans

  Like

  1. Wil ook wel een handje helpen indien mogelijk. Historiek kan ik zo aan geraken, Excel om de scores te bepalen heb ik ooit gestuurd naar MijnPortefeuille. Meer focus op vereenvoudiging (bv. niet 1000 maar >10% fondsen). Maar als je systeem goed is, maar het aantal fondsen niet uit. Ik ben echter al lang geen MS Access or and other language programmeur meer. Gezamenlijke krachten kunnen veel bereiken. Just let me know.

   Like

 5. Eerst en vooral : proficiat met je verjaardag !
  Al is het voor ons, trouwe lezers en volgers, een koude douche…
  Dankzij jullie heb ik ontzettend veel geleerd, en ben ik gaan inzien dat GOGI (in al zijn versies) een gouden leidraad was om te weten wanneer je moest kopen of niet. Nu dit wegvalt, ben ik mijn houvast kwijt…
  Ik hoop dat jullie website online blijft staan, zodat we af en toe nog eens een artikel kunnen herlezen bij twijfel. En mocht het af en toe bij u of Robokat kriebelen, dan zouden we heel blij zijn met af en toe nog een artikeltje.
  Het ga jullie goed !

  Like

  1. Graag sluit ik mij aan bij de vorige reacties. Ik heb met de jaren heel veel bijgeleerd en een substantieel deel van mijn vermogen belegd met “jullie” fondsen. Met grote tevredenheid over het resultaat. Het zou heel jammer zijn als al die know-how zou verdwijnen. Dus hopelijk blijft de info beschikbaar en kan jullie website verder leven via bv. een blog of zo. Nog eens heel erg bedankt voor alle gedane moeite. Het ga je goed!!

   Like

 6. Marc,

  Haretlijk dank voor de vele jaren van leesplezier en het vele werk op de site van MK – MP.
  Heb veel opgestoken van uw inzichten en screenings.
  Geniet van de vrije tijd en jammer genoeg ga ik de site heel hard missen!

  Like

 7. Bedankt voor het goeie advies en het GOGI-systeem die jullie de afgelopen jaren hebben opgezet.
  Wordt MijnPortefeuille overgenomen en voortgezet dankzij nieuwe sympathisanten of verdwijnt het volledig?

  Misschien dat een maandelijkse screening ‘draaglijker’ is?

  Like

  1. Ik ben wel voor mezelf aan ’t werken aan een bestand met enkel fondsen waarvan de mediaan hoger is dan 10%.
   Als je weet hoe je zo’n portefeuille moet aanpakken dan zijn daar niet meer risico’s aan dan ene met brolfondsen.

   Like

   1. En is er een mogelijkheid om dat af en toe alsnog te posten ?
    Dat hoeft niet om de 2 weken te zijn. Het zou vooral interessant zijn mochten de beurzen in de ene of andere richting keren.
    Ook al hebben we dankzij jullie veel bijgeleerd, toch voel ik me nu verloren zonder mijn houvast.

    Like

 8. Ook ik sluit me met alle reacties hierboven aan. Wat ik hier heb gevonden is niet alleen een schat aan informatie en goede adviesen, maar ook een plaats waar er ruimte gelaten werd voor interpretatie en discutie. Zo werden we met een deftige richting, maar genoeg ruimte (wat denken jullie) gevormd.

  Ik lees hier veel vragen of bepaalde databases worden verder gezet of niet. Ook dat was een eerste reactie van mezelf. Ik vroeg me af of het mogelijk is om jou bestaande databases over te nemen. Eventueel enkel voor een select gedeelte (de portefeuillels) om zo met een groep vrijwilligers de 2 wekelijkse gogi updates te kunnen blijven verzorgen.

  Ik kan best wel uit de voeten met excel en zou als jij het goed zou vinden de tijd willen vrijmaken om in jou datatbase te gaan snuisteren en te kijken of ik een light publiekelijk beheerde versie er van zou kunnen maken. Laat maar weten of je hiervoor open staat.

  Like

  1. De tijd zal het uitwijzen. Ik ga ondertussen door met een beperkt aantal fondsen want in die 1.000 van vandaag zitten er fondsen die eigenlijk niemand zou mogen willen.
   Ik bewerk een kopie van mijn database om naar enkel fondsen met een mediaan hoger dan 10. Van sommige fondsenhuizen (met naam en faam) blijft er geen enkel over.

   Like

   1. Mochten we die ook mogen delen dat zou wel super fijn zijn en heel comfortabel om zelf met een beperkter keurige selectie het eigen huiswerk en opvolging te kunnen doen. Maar sorry dat is wat impulsief van mezelf, eerst de tijd aan jou om los te koppelen en daarvan te genieten.

    Like

   2. Ik kom op basis van de laatste screening 136 fondsen of trackers die aan de volgende criteria voldoen:

    MED107 >= 10%, MedL120 >=10% en minstens 120 resultaten (NBR107 > 120). Mij lijkt dat een behoorlijk interessante set op op voort te bouwen. Misschien kunnen we iets opzetten met deze community om samen de database te blijven aanvullen (elk verantwoordelijk voor de resultaten aan te vullen van 10-20 fondsen).

    Wie weet, maar eerst ga en geniet.

    Like

 9. Hartelijk dank voor uw jarenlange goede inzichten die mij en veel anderen hebben geholpen om onze weg in het beleggen beter te vinden. Beste wensen voor andere boeiende en interessante activiteiten in de toekomst.

  Like

 10. Beste Marc,

  Proficiat met wat je op die 10 jaar hebt gerealiseerd en veel dank voor alle inzichten en data die je steeds belangeloos hebt gedeeld met de volgers van uw blog.

  Als twintiger heb ik dankzij u enkele jaren terug mijn eerste stappen in de boeiende wereld van beleggingen gezet. Uw analyses en terecht kritische, prikkelende inzichten hebben me onder meer geleerd het kaf van het koren te scheiden (en er is veel kaf…). De schat aan informatie die je deelde kennen geen gelijke!

  Hopelijk kan het werk op de een of andere manier toch verdergezet worden, want het is een prachtig geheel dat je hebt samengesteld. Ergens zou het jammer zijn dat het nu plots volledig stopt en verloren gaat. Tesnoods in kleiner volume (alleen de betere fondsen zoals door u beschreven hierboven), of minder frequent (bv 2-3-4 uitgaves per jaar).

  Geniet van alles wat hierna komt, en nog eens bedankt. De updates op uw blog waren de leukere mails in mijn mailbox.

  Groeten, Ruben

  Like

 11. Beste Marc,
  Ook van mij een gelukkige verjaardag en nog vele gezonde jaren toegewenst! Dankzij Mijn Kapitaal/Mijn PorteFeuille heb ik sinds ongeveer 10 jaar een nieuw hobby. Aanvankelijk (Mei 2013), na de cursus beleggen in fondsen meermaals te hebben doorgenomen en na een eerste investering, kreeg ik al onmiddellijk de eerste stress-test te verwerken….een decennia later en grotendeels dankzij jullie fantastische/kritische feed-backs, heb ik zo veel bijgeleerd….waarvoor mijn oprechte dank.
  Ook ik betreur het dat al dit werk niet zou worden verdergezet en hoop van harte dat andere(n) gevonden worden om ons op geregelde tijdstippen van de nodige info/GOGIscores te voorzien. Net zoals Ann, voelt het bij mij ook dat ik een zekere houvast kwijt ben….
  Marc, zoals alle anderen wens ik U het allerbeste voor de toekomst. Met heel veel respect bedank ik mij voor het jarenlange werk dat je voor ons hebt verricht en de kennis die je ons hebt bijgebracht…..
  Groeten, Etienne

  Like

 12. Beste Marc,

  Graag sluit ik mij aan bij de vorige reacties.
  Ik heb met jullie inzichten heel veel bijgeleerd. Het zou heel jammer zijn als alle know-how zou verdwijnen. Hopelijk komt er een opvolger. Nog eens heel erg bedankt voor je inzet. Het ga je goed!!

  Like

 13. Geachte Hr Person,
  Je beslist dus om met dit werk te stoppen op een hoogtepunt.
  Dit is voorzeker een wijs besluit.
  Ik wens je, zoals Ann en anderen een gelukkige verjaardag en nog veel inspiratie om andere zaken aan te vatten of andere zaken heel intens verder te zetten.
  “Plus est en Vous” staat in Brugge op de gevel !
  Je hebt het samen met collega Robokat waargemaakt voor je zelf en voor de vele lezers!
  Proficiat en het ga je goed.
  Bob

  Like

 14. Heel veel dank voor alle werk, toewijding, uitleg en inzichten. Dankzij jullie heb ik heel veel bijgeleerd. Proficiat met je verjaardag ! En hopelijk horen we toch nog af en toe eens van jullie . Een welgemeende dank !!!

  Like

  1. Bedankt om in het universum van informatie, waarin niet alle info objectief is en waar beslissingen vaak gebaseerd zijn op cafepraat, een kader te creëren dat zijn nut heeft bewezen. ik heb er in al de jaren alvast veel van opgestoken. Veel succes in de toekomst alvast !

   Like

 15. Ja bedankt! Heb destijds veel gelezen en gelezen en had gemiddeld 4 %!
  Had de mix met minste risico!
  Maar je stopt en bent met pensioen, koop jij nog verder aan toekomst gezien. Daar beleggen zoals op jullie site te lezen stond, minstens voor 5 jaar moest zijn!
  Als je op de leeftijd bent van ons, kort de tijd toch af!
  In alle geval, ik kende niets van beleggen ( misschien nu nog niet )
  Maar had gratis instapkosten bij MD plus inleg acties, 4 %, en allemaal dank zij jullie.

  Like

  1. Ik dacht het al eens geschreven te hebben: net zoals te vroeg sterven een risico is, is te lang blijven leven ook een risico. Er zijn er amper die juist op tijd sterven.

   Like

 16. Marc, bedankt voor al je cijfermateriaal en uren werk door de jaren heen voor deze website.
  Ik trimde altijd je bestanden om het kaf van het koren te scheiden.
  Ik sorteerde afwisselend op de medianen L120, L60 of L36 en selecteerde de 250 beste returns van dat moment , plus enkele mix fondsen die ik in portefeuille heb.
  Deze versies heb ik allemaal weg gesaved.
  Ik vermoed dat het te grote bestand je veel extra uren werk en kopzorgen bezorgd heeft en daarmee ook heel wat vreugde weggehaald heeft waardoor het een opdracht werd.
  Ik wens je het beste voor de toekomst.

  Like

 17. Heel spijtig dat we onze herder in fondsenland zullen moeten missen. Ikzelf ben al ver over mijn pensioenleeftijd en heb uw boeiende artikels steeds verslonden. Helaas heb ik dus veel te laat de wijsheid en de vruchten van MK en MP kunnen plukken. Ondanks zijn zeer hoge leeftijd staat Warren Buffett zijn aandeelhouders nog eenmaal per jaar te woord, dus … Gefeliciteerd en moge je de “mediaanleeftijd” rijkelijk overschrijden. Al bij al toch een wijs besluit!

  Like

 18. Hartelijk dank Marc voor al jullie moeite en tijd ter ontwikkeling van een alternatieve zienswijze in kader van de fondsenselectie, die voor mij ook een middel was geworden om de betere fondsen te herkennen in het oeverloos bos van fondsen.
  Ik wens me aan te sluiten bij de vele voorgaande lovende commentaren !
  Zoals vele anderen, zou ik het ook heel jammer vinden mocht het mooi opgebouwde werk zo maar verloren gaan zonder enig, al dan niet afgeslankt, vervolg !
  En hoe denkt Robokat over een mogelijke voortzetting ?

  Hopelijk sta je open Marc voor een beperktere voortzetting ?! Ook ’s op pensioen, is ’t goed onze grijze materie regelmatig wat te oefenen…
  Ik respecteer uiteraard je persoonlijke keuze en wens je ’t beste voor al wat gaat komen !

  Like

 19. Beste Marc,
  Hartelijk bedankt voor de jarenlange inzet en het delen van je waardevolle kennis!
  De vele screenings en ontwikkelde methodes hebben me geholpen om mijn eerste stappen als belegger te zetten.
  Dankzij deze site kan ik nu mijn eigen pad als belegger verder bewandelen, en levert me dat ongetwijfeld tegen de tijd dat ik op pensioen mag gaan (binnen zo’n 30 jaar of langer…) een aardige zakcent op.
  Geniet vooral van je pensioen en de resterende hobby’s!

  Like

  1. Ik vraag me af hoe Marc de koers binnenhaalde? Deed hij dit manueel of via een macro in Excel dat de koers automatisch ophaalt?

   Mochten we met een 10-tal vrijwilligers dit zelf kunnen doen? Dan zie ik het zeker haalbaar om dit maandelijks ter beschikking te stellen. Zo gaat de kennis en het werk van Marc en co’s niet verloren.

   Like

   1. Wel dat is één van de grootste problemen waar ik al die jaren mee geworsteld heb.
    Je moet (volgens mij) al de waarden op dezelfde dag hebben om ze effectief te kunnen vergelijken. Je kan geen fondsen vergelijken aan de hand van een waarde op maandag en een waarde op woensdag als er op dinsdag een crash was.
    Maar… sommige fondsen publiceren de NAV op M+1, andere op M+2, nog andere op M+3 enz… Er zijn er met wekelijkse noteringen en zelfs maandelijkse. En dan mag er nog geen feestdag aankomen waarop de ene beurs dicht is en de andere gewoon open. Sommige emittenten slaan zelfs een bepaalde dag over als het hen goed uitkomt. Allemaal op een vergelijkbaar moment op te nemen in het databestand.
    Als je dat volledig automatiseert, dan loop je achter de feiten aan en kom je te laat.
    Snelste manier: handmatig maar georganiseerd….

    Like

   2. Het is ook niet dat dit een koersverschil van 5% teweeg zal brengen (neem ik aan?). De meeste lezers kijken ook eerder of het een ‘spread’ of ‘no go’ is.

    Ik wil het gerust eens bekijken (maar dan eerder met een maandelijkse update). Als de koersen eenvoudig op te halen zijn met Google Spreadsheets of een macro in Excel, dan kan dit vrij vlot gaan. (Denk ik)

    Like

 20. Beste Marc ,

  Nog een prettige verjaardag en nog vele jaren in goede gezondheid.
  Bedankt voor de vele nuttige informatie dat je belangloos met ons gedeeld hebt.

  Ik hoop tezamen met andere lezers dat deze site blijft bestaan of dat iemand anders iets dergelijk opstart en het hier laat weten .

  Ik profiteer nu nog een vraag te stellen waar ik een tijd geen voldoende antwoord op vind :

  Wanneer de fed de rente meer verhoogd :
  -gaan de beurzen vooral technologie naar beneden.
  -komt er recessie wat de winstgevendheid aantast.

  Indien de fed de rente niet voldoende verhoogd is de inflatie te hoog wat ook niet goed is ; maar de beurzen stijgen wanneer de rente weinig verhoogd wordt…….

  De fed en de Amerikaanse economie heeft als voordeel dat zij veel minder afhankelijk zijn van ingevoerde energie ( gas, aardolie).

  Hoe daarop reageren?

  Een idee?

  Interessant artikel:

  https://www.tijd.be/politiek-economie/internationaal/algemeen/waarom-economen-de-inflatie-niet-zagen-komen/10407295.html

  Maar het antwoord op mijn vraag vind ik daar en elders anders niet voldoende terug.

  Mijn beperkt antwoord is enkel te beleggen in bedrijven met ( zeer ) hoge pricing power.
  Investeren in dienstverlening of in fabrikanten?

  Te veel cash is ook niet goed door de verhoogde inflatie.
  Het rendement op obligaties is onvoldoende wanneer de inflatie aanhoud….

  Nog een belangrijke is het feit dat de Europese economie nu niet in overdrive is.
  Lagarde kan de rente niet zo veel optrekken om de economie niet te fnuiken.
  Ze kan de rente ook niet zo verhogen door de hoge staatsschuld van de zuiderse landen en België. Maar de inflatie ,vooral door de energie en grondstoffen gedreven ,is in Europa ook zeer hoog…..

  Mvg,
  Filip

  Like

 21. Ps.
  Vermits ik buiten de bank geen kennissen heb die voldoende onderlegd en ervaren zijn in beleggingen ben ik steeds een “eenzame belegger” geweest.
  Ik lees veel over economie en zoek allerlei informatie over beleggingen ( bv De Tijd, Fd , IEX.Nl ).
  Maar Uw soms tegendraadse meningen en vooral informatie waren voor mij altijd zeer leerzaam en ik heb daardoor ook belegd in aandeel en mixfondsen.
  Er is nood aan een platform met goede , onderbouwde belangloze informatie waar je ook als belegger een vraag kan stellen…..

  Like

  1. Dat was ook ons uitgangspunt. Wij weigerden ook alle inkomsten om toch maar objectief en onafhankelijk te blijven. Quasi alle andere zijn op de een of andere manier gewoon verkopers of worden betaald door die verkopers. Vermits ik ook het eeuwige leven niet heb, was ik oorspronkelijk van plan om te stoppen op mijn 70ste. Ik ben echter blijven doorgaan.
   Ik was ook van plan om tijdens mijn pensioen alleen dat nog te doen wat ik plezant vind en niks meer dat moet.
   Dat bestand up to date te houden, werd op den duur een zware opgave en een gevecht tegen de klok. Dat heb ik na een zoveelste verjaardag stopgezet.
   Ik heb ondertussen mijn bestand fiks kleiner gemaakt en blijkbaar zijn er nog steeds kriebels. Ik kijk uit naar 16 augustus.
   Wist je dat er fondsen zijn (en trakers !!!! ) met een negatieve Med1L120: daar betaal je om geld te verliezen…

   Like

 22. Beste Marc,

  Is het mogelijk deze site open te houden en te zien wat er verder gebeurt.
  Misschien komt er nog een mooi vervolg na Uw vele werk.

  U bent dan totaal niet verplicht antwoord te geven op enige vraag of opmerkingen.
  Beschouw het ook als geen verplichting om artikels te schrijven maar wie weet komt er een moment om dit terug zeer summier te doen…..

  Wel zou ik de berichten/reacties zoals nu nakijken en de totaal negatieve verwijderen.

  Wanneer U aan zee een bezoek brengt mag U gerust mij een bezoekje brengen en dan kunnen wij bijpraten.
  Ik ben ook op pensioen en woon zeer landelijke zodat U hier kan verkoelen.

  U bent zeer welkom.

  Mvg.
  Filip

  Like

  1. Geen paniek. De hosting van de website is al betaald tot februari. Tot dan kan de site zeker blijven bestaan.

   Hoewel ik misschien eens grondige kuis ga houden in artikels die geen relevantie meer hebben, dan wordt het voor iedereen ook makkelijker om iets terug te vinden.

   Like

 23. Bedankt voor de jarenlange nuttige info. Vraagje: zijn vandaag de fondsen die tot de mix, flex en dynamic portefeuille behoren nog altijd 100% waard om erin te blijven? Ook waardevol was jullie jaarlijkse bijdrage en totaal andere kijk dan de traditionele vergelijkingssites over de pensioenspaarfondsen.

  Like

  1. Alle indicatoren wijzen op een nakende resessie . De aandelen zijn deze zomer gestegen omdat de inflatie in Amerika maar 8 % is….
   Om de inflatie te bestrijden moet de rente omhoog, zodat de obligaties minder waard worden ( mixfondsen). Bij resessie gaan ook normaal de aandelen naar beneden .
   Ik heb nu een deel verkocht en houd cash aan tot wat normalisatie.
   Deze cash zal ik terug aanwenden om terug in te stappen.

   Like

   1. Noem eens een paar van die indicatoren op aub.
    Voor de adviseur/verkopers zijn er maar 3 prioriteiten en dat zijn “verkopen”, “verkopen” en “verkopen”.
    Als je een effectenportefeuille hebt, dan komen ze vertellen dat er recessie komt of een crash. Heb je veel cash dan vertellen ze dat je geld verliest door niet “in the market” te zijn.
    Het voornaamste voor een belegger is de selectie. Zie daarvoor de screenings in het artikel.
    Je kan te vroeg verkopen en veel winst laten liggen en te lang wachten op signalen dat de beurzen herstellen en nogmaals veel winst verliezen.
    Ik blijf altijd in de markt maar hou wel enige cash aan om te profiteren van opportuniteiten. Dat heb ik gedeeltelijk enkele weken geleden kunnen doen.
    Als mijn cash opraakt, dan verkoop ik de minst presterende fondsen. Zo ben ik momenteel fondsen aan ’t verkopen die “slechts” 4 à 5% opbrengen per jaar. Ik verkoop ook gedeelten van een fonds als dat te groot wordt in mijn portefeuille.

    Like

   2. Hoi Marc,

    Is me totaal niet ingegeven door verkopers van gelijk welke instelling hoor. Maar als ik naar de smart mix kijk, zitten er toch 4 fondsen bij waar je volgens mij geen enkel rendement mee kan halen het eerstkomend jaar. Zeker als ik naar hun samenstelling kijk en het obligatiegedeelte. Het Franklin, Black Rock, NN Patrimonial Defensive en het Nordea fonds in de Smart Mix, daarmee kan je toch de komende periode niets mee verdienen. En er moet dan nog telkens 2% beheerskosten afgetrokken worden… Sommigen zitten zelfs tot 30%in cash. Als je dan 2% beheer moet betalen op een postie van 30% cash. Ik hoor graag de constructieve reacties.

    Like

   3. Wie ons blog volgt, weet dat we dat al vele malen zelf gezegd hebben: defensief beleggen is op dit ogenblik niet meer mogelijk. Je zou aan die portefeuille kunnen gaan sleutelen, maar het enige resultaat zou zijn dat je van een defensieve portefeuille een dynamische portefeuille maakt. Wat is daar de zin van, indien de bedoeling net is om een defensieve portefeuille op te bouwen.

    Daarom laten we de portefeuilles gewoon ongewijzigd. Er zijn immers geen defensieve alternatieven.

    Like

   4. Even een grote misvatting rechtzetten:
    Wij baseren onze cijfers op de NETTO Inventariswaarden = je hoeft daar helemaal niets meer af te trekken. Alle beheerskosten zijn verrekend.
    Ook ben ik er quasi zeker van dat er geen enkel fonds op 30% cash zit, zelfs geen 20%. Hun reglementen laten dat gewoon niet toe !

    Like

   5. Marc,

    Als ik op Morningstar kijk op 30/6 naar de asset-verdeling

    NN Patrimonial Defensive 32.47 netto kas/geldmarktpositie. Dus dat zit al niet in obligaties of aandelen.

    DWS Concept op 30/6 20% netto kas/geldmarktpositie.

    tenzij dit dan in afwachting stond van een order dat ze gingen doen…

    Like

   6. Ettelijke malen hebben wij al geschreven dat je die cijfers van M* met een flinke korrel zout moet nemen.
    Ze weten daar niet altijd in welk vakje ze bepaalde producten moeten inputten en ze willen ook geen massa vakjes bij-creëren. Daarom dat ze soms kortlopende producten als cash inbrengen en zo de cijfers manipuleren.
    Ooit eens een vraag gesteld aan een fondsmanager waarom hij zo’n 40% cash aanhield (met een afdruk van M* in de hand). Hij schrok danig en liet me ’s namiddags reeds vanuit Londen de KIID opsturen waarop slechts 8% cash genoteerd stond.

    Like

   7. Kijk vooral eens naar de long/short posities van de aandelen, obligaties en cash. Iedere short positie moet afgedekt worden door evenredige long posities, anders gaat de totale teller nooit op 100 staan. Het is een beetje zoals een balans van een boekhouding. De netto percentages van aandelen, obligaties en cash slaan eigenlijk nergens op wanneer er met afgeleide producten wordt gewerkt.

    Like

 24. Beste Marc en Robokat,
  Ik ben een startende belegger en heb deze website ongeveer een jaar geleden ‘ontdekt’.
  Bedankt voor de tonnen aan informatie en goede raad! Ik heb er al veel aan gehad!

  Waar ik overigens ook ‘curieus’ naar ben is de formules ‘achter’ de waardes in de excel.
  Ik ben alleszins verheugd te horen/lezen dat er leden enthousiast zijn om jullie werk eventueel verder te zetten. Hopelijk komt er iets moois uit de bus!

  groeten,
  Rogerke

  Like

   1. Dag Marc,

    Ik bedoel niet de gebruikte codes/afkortingen, maar de excelformules?

    alvast bedankt,
    Rogerke

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.