De GOGI score 2022 07 16

Mijn persoonlijke portefeuille zet men een sprong het herstel in. DE VRAAG is of dat herstel gaat blijven duren ? Vooral de renteverhoging door de ECB zou wel eens voor een heftige reactie kunnen zorgen.

Op dit moment tonen de marktomstandigheden duidelijk waarom de GOGIscore een SPREAD geeft en geen BUY of GO. De fondsen met een SPREAD voor de GOGI Invers zijn op een heel laag peil beland, maar zoals je nu ziet kan er niemand vaststellen of we de bodem al bereikt hebben. Het kan mogelijk nog verder dalen… Wie zal het zeggen ?

Nu instappen ? Da’s de vraag…

Lees ook de info onderaan want anders zou deze lijst je wel eens op het verkeerde been kunnen zetten: Alle cijfers in de lijst blijken belangrijk te zijn.

Bij een SPREAD van de GOGI Invers presteert een fonds erg zwak. Kijk toch maar na of dat fonds niet blijft dalen want zelfs GOGI Invers duidt NIET aan dat dit de bodem is.

Omdat een fonds of een tracker bij de omslag naar hausse niet als een raket omhoog schiet, durf ik persoonlijk soms wachten tot het herstel duidelijk wordt. Soms kan men zich dan nog mispakken en soms ben je gewoon te laat. Je kan ook nu beginnen te kopen en als het nog verder daalt, gewoon bijkopen. We leven nog altijd in een vrij land, zodat jij kan kiezen.

G.O.G.I. :

GOGI is een indicator van MijnPortefeuille die we op regelmatige basis publiceren. Het hoe en waarom kan je lezen in het artikel GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen. Weet je niet wat GOGI is, dan is dat artikel van harte aanbevolen.

Kort samengevat, als GOGI een STOP aanduidt, dan is het niet aan te raden is om dat fonds aan te kopen of bij te kopen. Want een STOP geeft aan dat we ons in een fase van overdrijving bevinden, die kan gevolgd worden door een correctie.

Een score “SPREAD” wil echter niet zeggen dat het een goed moment is om in te stappen. Je mag een SPREAD enkel gebruiken om aan te kopen binnen een systeem van gespreide instap. Een SPREAD betekent enkel dat we geen uitspraak doen of het nu een goed instapmoment is of niet en dus braaf maandelijks verder sparen.

De globale GOGI markt indicator

Voortaan geen verkeerslichten meer voor de individuele MP portefeuilles maar wel één globale marktindicator. Het hoe en waarom wordt hier uitgelegd.

GOGI
GOGI Invers

SPREAD

oranje

SPREAD

GOGI geeft een SPREAD wat betekent dat de markten zich niet in overdrive bevinden.

Voor het eerst in lange tijd staat de globale GOGI markt indicator op SPREAD.

De GOGI score van individuele fondsen

De lezers die er vertrouwd mee zijn, kunnen er mee aan de slag. Voor de anderen kan je best eerst even de uitleg lezen uit dit artikel.

Toch kort voor iedereen: als er bij een fonds SPREAD vermeld staat, dan kan je bijkopen/bijsparen. Krijg je een STOP dan wacht je beter af tot het fonds niet meer in overdrive is.

Gebruik van de GOGIscore op dit moment:

Mijn collega had ergens geschreven dat de GOGIscore door die Coronadreun tijdelijk onbruikbaar was geworden. Dat signaal werd aangegrepen door sommigen om te stellen dat onze GOGI gewoon rommel was omdat goede ratio’s altijd bruikbaar dienen te zijn en niet kunnen aangepast worden van moment tot moment als het je uitkomt.  Al te gemakkelijke uitleg om een goed idee in de grond te boren.

In deze bizarre tijden zijn de risico’s echter niet verdwenen.  

Om dit bestand te openen heb je een wachtwoord nodig. Dit kan je eenvoudig en gratis bekomen door onze blog te volgen via e-mail onderaan deze pagina. Graag wel even geduld, we sturen dit binnen de 8 dagen naar je op. Volg je ons via WordPress? Geef ons dan ook even een seintje via het contactformulier (in het menu) met vermelding van je wordpress @gebruikersnaam.

Opletten: alle cijfers zijn belangrijk:

Ik vermoed dat velen zich weinig aantrekken van het aantal berekeningen (kolom NBR1). Nochtans dien je hier wel degelijk rekening mee te houden om geen foute conclusies te trekken.

In mijn artikel “Zo doe ik het” gaf ik aan dat je zo een beetje zicht op de toekomst krijgt (althans op korte termijn) als je de Med1L120 gaat vergelijken met de Med1L60 en Med1L36. Hoe dat werkt dat komt aan bod in dat artikel.

Als in de kolom NBR1 vermeld wordt dat ik maar 36 berekeningen kon maken, dan ga je zien dat Med1L120, Med1L60 en Med1L36 een identiek cijfer geven. Immers, als er maar 36 zijn dan kan ik er geen 120 toveren of uitvinden. Je zou dan kunnen besluiten dat het een heel stabiel fonds is, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Als je even nadenkt, zal je ook wel begrijpen wat er gebeurt als er maar 60 zijn. Vanaf minstens 120 beginnen de cijfers een realiteit te worden.

Ik zou dat kunnen aanpassen maar dan wordt ofwel mijn bestand extra zwaar en mijn computer heeft er nu al last mee ofwel zou je het aantal Noscore of NVT of zoiets veel groter zien worden ofwel een veel kortere lijst met dan allemaal vragen waarom fonds X en Y niet werd opgenomen. Voorlopig hou ik het zo, maar alle cijfers zijn belangrijk !

Nu al instappen of toch maar beter nog even de kat uit de boom kijken ? Wat Poetin beslist kan verregaande gevolgen hebben. Jouw idee ?

Alle indicatoren en cijfermateriaal zijn © MijnPortefeuille en onderhevig aan onze gebruiksvoorwaarden.

Categorieën:

19 Comments

 1. “Vooral de renteverhoging door de ECB zou wel eens voor een heftige reactie kunnen zorgen.”
  Wat bedoelen jullie hier precies mee ? Dat de beurzen verder kunnen dalen (wat ik hoop), of eerder terug gaan stijgen ?

  Like

  1. Kort door de bocht volgens het boekje: als de rente stijgt, zakken de aandelen.
   Bij een stijgende rente kunnen meer mensen overwegen om weer in obligaties te gaan beleggen en ontstaat er alzo minder vraag naar…

   Like

  1. Bij die medianen hoort ook een BULL en een BEAR: in 80% van de gevallen positioneert het Y1 zich tussen die beide. Door de huidige omstandigheden zal het eerder dicht bij of zelfs voorbij die BEAR zijn. Bij sommigen zal het uiterste nog veel verder liggen.
   Het is zoals met het weer: het lange termijn gemiddelde bedraagt hier zo’n 25°, maar we halen op dit moment temperaturen van zelfs om en rond de 40°…

   Like

 2. Beste

  Multi Opp III FvS K € komt in 2 portefeuilleselekties voor. Als ik kijk naar de details dan bestaat deze voor 99,57% uit Multi App II FvS. Dit begrijp ik niet. Ik kijk uit naar jouw duiding.

  met vriendelijke dank

  Jozef Vagenende

  >

  Like

  1. Flossbach von Storch bestond in Duitsland als GBF, maar kreeg in BE geen toelating voor distributie. Volgens JVDL kan en mag er veel, maar beleggen in grondstoffen (speculeren noemt hij dat) vindt hij immoreel.
   Door de vraag in BE werd die rechtstreeks belegging in goud in een ander GBF uitgevoerd met afgeleide producten. Hypochriet misschien, maar dat mag dan weer wel.
   De vraag in BE was zo groot maar zo’n GBF levert een hoop fiscale rompslomp in BE. Dat werd dan uiteindelijk aangepast door een sicav op te starten speciaal voor de Belgische beleggers.
   De drie fondsen zijn quasi identiek.

   Like

  1. Zoals aangekondigd, ben ik, gezien mijn leeftijd, teruggeplooid op een shortlist met fondsen en trackers die ik persoonlijk voor mezelf interessant vind.
   Ik vrees echter dat die specifieke lijst voor velen te dynamisch is zodat ik twijfel om hem online te zetten.
   Voor de spaarders zou ik aanraden: start bij een dieptepunt en “spaar” daarna op regelmatige tijdstippen.
   Ik spaar natuurlijk niet meer, maar “schuif eerder” met blokken waar ik wel rekening hou met de GOGI. Op die manier hou ik mijn rendement op een hoog peil.

   Like

   1. Voor mij mag je die shortlist gerust tonen, ik heb een dynamisch profiel.
    Ik denk dat het zelfs een voordeel is dat de ballast eruit is en het kaf van het koren gescheiden is.

    Like

   2. Wat mij betreft mag dat geen probleem zijn. Dat is ieders keuze. Daarbij, de mix brengt nog maar weinig op. Updaten zoals veelvuldig naar word gevraagd kan maar dan neigt de mix portefeuille naar een dynamische variant. En die hebben we ook al. Ook hier kan je nu al voor kiezen. Dus waarom niet?

    Like

 3. laat het net nu die dynamische groep zijn waar ik interesse heb. Maar alle begrip dat je op dat vlak liever voorzichtig wil zijn

  Like

  1. Ik ga zien wat ik kan doen.
   Opvallend aan mijn nieuwe lijst is dat een aantal bekende fondsenhuizen niet meer in de lijst voorkomen. Ik ga nochtans enkel op de cijfers af en laat geen emoties meetellen.
   De fondsen met de hoogste medianen blijken ook geen trackers te zijn. John Bogle had alzo toch gelijk: zo’n 6% van de fondsen verslaat de benchmark op langere termijn.

   Like

   1. Het zou fijn zijn als we het lijstje met de crème-de-la-creme van de fondsen kunnen inkijken. Daar kunnen we mee verder. Niet nu, maar wel op lange termijn.
    Van mij mag het nu eerst eens serieus zakken….

    Like

   2. Ik ga wachten op de update van 1 september: het zal dus eind volgende week zijn.
    Of je het “de crème-de-la-crème” mag noemen, is maar de vraag. Sommigen zullen het misschien als te volatiel bestempelen. Ik ga echter wel uitleggen hoe je daar iets kan aan doen.

    Like

 4. Hartelijk dank Marc en Robokat.
  Mogen we ervan uitgaan dat de vandaag op deze site weergegeven fondsen in jullie modelportefeuilles (voornamelijk flex en dynamic) nog adviezen zijn die stroken met de realiteit?

  Like

 5. Dankjewel Robokat.
  Leid ik daaruit correct af dat jullie portefeuilles nog up-to-date zijn of moet ik verder onderzoeken?
  Als ze dat niet meer zijn, zou ik durven suggereren ze offline te halen ;-).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.