Update MijnPortefeuille Smart Selection 16 07 2022

Het herstel zet zich door. Dat zie je aan het herstel van onze drie portefeuilles. DE vraag is natuurlijk of dat herstel zich wel gaat doorzetten.

Ben je op zoek naar een erg defensieve portefeuille, bekijk dan zeker onze Smart Mix en kijk zeker naar het rendement dat wij daar halen met zo’n behoudsgezinde samenstelling.

Kan je wel meer dan een stootje verdragen, dan past onze Smart Flex en misschien zelfs onze Smart Dynamic. Loop jezelf echter niet voorbij: start met stappen, lopen kan je daarna nog altijd.

Wil je dan weten hoe zoiets kan: lees dan onderaan mijn berekende voorbeelden.

Als je zit te wachten op het GOGI P-signaal dan kan dat de eerste maal lijken dat het lang duurt. Na de eerste aankopen na zo’n signaal groeit je portefeuille als kool: dat ondervinden diegenen die bij de vorige SPREAD instapten en dat kan je ook zien aan onze Smart Selections hieronder waar ik een aantal cijfers bij voeg.

Mijn collega Robokat schrijft al een tijdje dat je met Mixfondsen enkel nog rendement kan halen, als je ze aankoopt op de juiste momenten. Anders blijft het aanmodderen.

De updates van de 3 Smart Selections met de Risk-indicator en de MPQ 2020 ( de MP Quality Indicator ):

Als je de exacte betekenis van onze indicators wil kennen en hoe ze berekend worden, tik dan in het zoekvenster van onze site de naam van die score in. Maar je kan alle info over codes en indicators ook hier vinden.

Hou er wel rekening mee dat wij met de drie combinaties gestart zijn op een moment dat onze GOGI Invers een SPREAD gaf. Op eender welk moment starten zou kunnen tegenvallen. Vooral op dit moment: heel wat fondsen stonden enkele dagen geleden nog op hun all time highest en onze GOGIscore gaf en geeft in de meeste gevallen een STOP. Fondsen die nu een SPREAD geven, zijn meestal je centen niet waard. Aankopen van fondsen met een STOP kunnen een risico inhouden.

De MP Smart Mix 2022 07 16:

Zo’n portefeuille stel je niet samen om de hoogste winst te halen. Maar wie haalt er met een erg defensieve portefeuille op dit moment toch bijna 6% op jaarbasis ? Voor een defensieve belegger is ook het behoud van het kapitaal (zoveel als mogelijk) erg belangrijk. Als we zien dat deze combinatie slechts iets meer dan 6% is teruggevallen sinds vorig jaar en zich dan nu al herstelt, dan denk ik dat we mogen stellen dat we geslaagd zijn. Een massa fondsen is meer dan 30% kwijt gespeeld op dit moment.

Onze selectie werd opgemaakt aan de hand van onze screenings. Critici blijven zeggen dat onze screening geen waarde heeft: je merkt hier duidelijk dat ons systeem erg waardevol is. Geen enkele wijziging sinds de start...

Maar let toch op: de selectie is 1 belangrijk element. De start hier op een “SPREAD-moment” is minstens even belangrijk. Starten op een moment dat de GOGIscore een STOP geeft, houdt altijd een belangrijk risico in.

De volledige infofiche vind je hier.

Op dit moment zijn de interessante defensieve fondsen bijna op één hand te tellen.

Natuurlijk is het erg gevaarlijk voor beleggers met een defensief beleggingsprofiel om te kiezen voor meer risico.  

De MP Smart Flex 2022 07 16:

In zijn geheel halen we hier terug meer dan 8% per jaar. Hoeveel portefeuilles staan er momenteel niet negatief ? De fondsen werden ook geselecteerd op basis van onze screenings.

Of we momenteel dat rendement gaan kunnen houden, is maar de vraag.

De volledige infofiche vind je hier.

Als je echt allergisch bent aan verliezen, dan zou ik niet zonder nadenken kiezen voor dit profiel.

De MP Smart Dynamic 2022 07 16:

De fondsen werden geselecteerd aan de hand van onze screenings. Laat ze maar commentaar geven op onze cijfers uit het verleden: wij hebben al lang ondervonden dat ze heel waardevol zijn. Het verlies sinds vorig jaar is minder dan 20% en dat voor een volatiele combinatie…

De volledige infofiche vind je hier.

Opgelet, heel wat van deze fondsen hebben verschillende varianten. In bovenstaande tabellen zie je de ISIN codes van één variant, maar dit betekent niet dat we die aanbevelen boven andere varianten. Het is jouw keuze of je bv. een variant in EUR of USD en kapitalisatie of distributie wil kopen. En die keuze zal misschien ook afhangen van het aanbod van je bank. Bekijk dus de infofiches en zoek fondsen ook eens op naam.

Wij hebben in onze selecties niet alleen gekeken naar de prestaties, maar ook naar het risico dat genomen wordt om die prestatie neer te zetten

Laat je niet overdonderen door de “fantastische cijfers” die men je zal voorleggen. Het riedeltje “dat je geld verliest met te wachten” heb ik weerlegd met het artikel (2 delen) dat de beurzen voorspelbaar zijn (hier). Dat jouw contactpersoon je liever onmiddellijk ziet starten, is meer dan normaal. De “adviseurs” worden immers op ’t einde van elke maand beoordeeld op hun verkoopsresultaten. Met hoeveel goede raad ze gaven, of met het rendement dat jij verkreeg, wordt daar geen rekening gehouden.

Ik begrijp heel goed dat wachten op een gunstig instapmoment lang duurt en stalen zenuwen vereist. Ik kijk zelf ook telkens uit naar de volgende update

Dat we in een volatiele periode zitten, hoef ik je zeker niet uit te leggen. Dat hebben we de laatste dagen al gevoeld. Als je een opportuniteit opmerkt, maak dan goed je huiswerk en probeer verdere dalingen te vermijden.

Dat er niets is om te paniekeren, geloof ik nog amper. Dat de inflatie maar van korte duur ging zijn, zingen ze ook al een hele tijd en die blijft maar gaan.

Wordt alzo vervolgd.

Een laatste opmerking: als je erg defensief ingesteld bent (en dat zijn er meer dan je denkt: overschat jezelf alzo niet) kies dan niet zomaar voor de hoogste resultaten. Hou rekening met het risico dat je wil lopen !

Categorieën: Tags: , ,

12 Comments

 1. Gespreid instappen blijft de boodschap.
  Alhoewel lijkt het nog iets te vroeg voor de bodem.

  Ik las vanmiddag een artikel van een US belegger en die schreef : vanaf het moment de mensen niet meer komen vragen of het de moment is om aandelen te kopen, dan is het de moment om in te stappen.
  Maar zover zijn we nog niet denk ik.

  Like

  1. Ik heb al allerlei signalen horen vernoemen die moeten passeren vooraleer de de beurzen zouden uitbodemen.
   Ik heb nog nooit moeten betreuren dat ik fondsen aankocht als onze GOGI Invers een SPREAD gaf.

   Like

  1. Een eerste reactie: ik kom daar een van de volgende dagen op terug met een uitgebreid artikel.
   Vervolgens: de tabel in het artikel vind ik totaal oneerlijk. Men geeft daar een lijst gemengde fondsen en zet daar een aantal trackers bij die 100% in aandelen beleggen. Je zet een aantal fietsers bij mekaar waarvan er een aantal met een e-bike rijden. Wedden dat die e-bikers winnen…

   Like

   1. Weet dat je gestopt bent! Maar is dit artikel al of nog niet gepubliceerd?
    dank u

    Like

   2. Het beloofde artikel is in mijn pen blijven steken.
    Een kort antwoord:
    A) sparen met vaste bedragen op regelmatige tijdstippen = je hebt er alle belang bij om te starten als het rendement rond de GOGI Invers draait. Je vermijdt zo dat je binnen de kortste keren in ’t rood belandt. Dat weegt op je toekomstig rendement (kijk maar na als je eind vorig jaar zou begonnen zijn). Vanaf de volgende stortingen zou ik zeggen “hou je aan je plan en blijf met dezelfde regelmaat doorgaan. De resultaten variëren dan van moment tot moment: maak het je dan niet moeilijk.
    B) diegenen die in “blokken” aankopen: laat je best leiden door de GOGI zodat je vermijdt dat je aankoopt op slechte momenten.

    Like

 2. Nu Marc er mee ophoudt, ben jij (Robokat) van plan om de verschillende portefeuilles maandelijks, trimestrieel of semestrieel te updaten? Ik kan wel begrijpen dat een tweewekelijkse update moeilijk is.

  Like

  1. Ik ben in ieder geval van plan om het artikel onder de naam “prestaties van de smart selection in 2022” regelmatig te updaten. Dat is een licht andere aanpak dan hierboven en is gebaseerd op een transactieportefeuille in Morningstar. Dat is voor mij minder arbeidsintensief.

   Maar wat denken andere lezers daarvan? Is dat een voldoende alternatief?

   Like

   1. Voor mij is dat oké, maar het zou wel fijn zijn als we af en toe (ev. maandelijks) iets meer details te zien krijgen. Bv. als een fonds het veel minder goed doet, en eigenlijk alles mee naar beneden sleurt, is het wel handig om te weten welk dat is.

    Like

   2. Ik heb een paar maand geleden een suggestie gedaan om “prestaties van de smart selection” uit te breiden met aparte rubriek genoemd satellietfondsen zoals themafondsen. bv. water, infrastructuur, resources, mining, robotica, AI, mobility, healthcare, agrobusiness, clean energy, biotechnologie, vastgoed enz.

    Nadien nooit reactie op gelezen. Ik heb hiervoor verwezen naar iexprofs40, ook al zijn fondsen niet representatief voor België.
    Zou meerwaarde kunnen betekenen en debat op gang kunnen brengen.
    Hoe meer trends je kan tonen, hoe meer lezers getriggerd of geboeid kunnen geraken.

    Like

   3. Zo’n benadering brengt ons terug naar de begindagen van onze blog. Lezers van het eerste uur zullen zich nog wel het “kernfonds” herinneren.

    Probleem daarmee is dat dit vaak erg volatiele fondsen zijn. Bij de eerste grote correctie van die satellietfondsen, hadden sommige lezers in paniek hun hele portefeuille verkocht en zo duizenden euro’s verlies definitief vastgeklikt. Dat was voor ons een signaal om heel voorzichtig met die zaken om te gaan.

    Uiteindelijk zijn daar de Smart Selection portefeuilles uit voortgevloeid: breed gespreid en wereldwijd, waardoor de kans op extreme koersbewegingen veel kleiner is.

    Wie zelf met themafondsen aan de slag wil, zijn er de screening cijfers waarmee je je eigen selectie kan samenstellen. Ik probeer wel eens de artikels terug op te delven die uitleggen hoe je dat precies doet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.