De GOGI score 2022 07 01

Ik vond een artikel waarin men waarschuwde voor de zang van de Sirenen. Voor al diegenen die het verhaal van Odysseus kennen en voor al diegenen die het niet kennen, kom ik daar terug op binnen enkele dagen.

Mijn persoonlijke portefeuille zet men een sprong het herstel in. DE VRAAG is of dat herstel gaat blijven duren ?

Op dit moment tonen de marktomstandigheden duidelijk waarom de GOGIscore een SPREAD geeft en geen BUY of GO. De fondsen met een SPREAD voor de GOGI Invers zijn op een heel laag peil beland, maar zoals je nu ziet kan er niemand vaststellen of we de bodem al bereikt hebben. Het kan mogelijk nog verder dalen… Wie zal het zeggen ?

Nu instappen ? Da’s de vraag…

Lees ook de info onderaan want anders zou deze lijst je wel eens op het verkeerde been kunnen zetten: Alle cijfers in de lijst blijken belangrijk te zijn.

Bij een SPREAD van de GOGI Invers presteert een fonds erg zwak. Kijk toch maar na of dat fonds niet blijft dalen want zelfs GOGI Invers duidt NIET aan dat dit de bodem is.

Omdat een fonds of een tracker bij de omslag naar hausse niet als een raket omhoog schiet, durf ik persoonlijk soms wachten tot het herstel duidelijk wordt. Soms kan men zich dan nog mispakken en soms ben je gewoon te laat. Je kan ook nu beginnen te kopen en als het nog verder daalt, gewoon bijkopen. We leven nog altijd in een vrij land, zodat jij kan kiezen.

G.O.G.I. :

GOGI is een indicator van MijnPortefeuille die we op regelmatige basis publiceren. Het hoe en waarom kan je lezen in het artikel GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen. Weet je niet wat GOGI is, dan is dat artikel van harte aanbevolen.

Kort samengevat, als GOGI een STOP aanduidt, dan is het niet aan te raden is om dat fonds aan te kopen of bij te kopen. Want een STOP geeft aan dat we ons in een fase van overdrijving bevinden, die kan gevolgd worden door een correctie.

Een score “SPREAD” wil echter niet zeggen dat het een goed moment is om in te stappen. Je mag een SPREAD enkel gebruiken om aan te kopen binnen een systeem van gespreide instap. Een SPREAD betekent enkel dat we geen uitspraak doen of het nu een goed instapmoment is of niet en dus braaf maandelijks verder sparen.

De globale GOGI markt indicator

Voortaan geen verkeerslichten meer voor de individuele MP portefeuilles maar wel één globale marktindicator. Het hoe en waarom wordt hier uitgelegd.

GOGI
GOGI Invers

SPREAD

oranje

SPREAD

GOGI geeft een SPREAD wat betekent dat de markten zich niet in overdrive bevinden.

Voor het eerst in lange tijd staat de globale GOGI markt indicator op SPREAD.

De GOGI score van individuele fondsen

De lezers die er vertrouwd mee zijn, kunnen er mee aan de slag. Voor de anderen kan je best eerst even de uitleg lezen uit dit artikel.

Toch kort voor iedereen: als er bij een fonds SPREAD vermeld staat, dan kan je bijkopen/bijsparen. Krijg je een STOP dan wacht je beter af tot het fonds niet meer in overdrive is.

Gebruik van de GOGIscore op dit moment:

Mijn collega had ergens geschreven dat de GOGIscore door die Coronadreun tijdelijk onbruikbaar was geworden. Dat signaal werd aangegrepen door sommigen om te stellen dat onze GOGI gewoon rommel was omdat goede ratio’s altijd bruikbaar dienen te zijn en niet kunnen aangepast worden van moment tot moment als het je uitkomt.  Al te gemakkelijke uitleg om een goed idee in de grond te boren.

In deze bizarre tijden zijn de risico’s echter niet verdwenen.  

Om dit bestand te openen heb je een wachtwoord nodig. Dit kan je eenvoudig en gratis bekomen door onze blog te volgen via e-mail onderaan deze pagina. Graag wel even geduld, we sturen dit binnen de 8 dagen naar je op. Volg je ons via WordPress? Geef ons dan ook even een seintje via het contactformulier (in het menu) met vermelding van je wordpress @gebruikersnaam.

Opletten: alle cijfers zijn belangrijk:

Ik vermoed dat velen zich weinig aantrekken van het aantal berekeningen (kolom NBR1). Nochtans dien je hier wel degelijk rekening mee te houden om geen foute conclusies te trekken.

In mijn artikel “Zo doe ik het” gaf ik aan dat je zo een beetje zicht op de toekomst krijgt (althans op korte termijn) als je de Med1L120 gaat vergelijken met de Med1L60 en Med1L36. Hoe dat werkt dat komt aan bod in dat artikel.

Als in de kolom NBR1 vermeld wordt dat ik maar 36 berekeningen kon maken, dan ga je zien dat Med1L120, Med1L60 en Med1L36 een identiek cijfer geven. Immers, als er maar 36 zijn dan kan ik er geen 120 toveren of uitvinden. Je zou dan kunnen besluiten dat het een heel stabiel fonds is, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Als je even nadenkt, zal je ook wel begrijpen wat er gebeurt als er maar 60 zijn. Vanaf minstens 120 beginnen de cijfers een realiteit te worden.

Ik zou dat kunnen aanpassen maar dan wordt ofwel mijn bestand extra zwaar en mijn computer heeft er nu al last mee ofwel zou je het aantal Noscore of NVT of zoiets veel groter zien worden ofwel een veel kortere lijst met dan allemaal vragen waarom fonds X en Y niet werd opgenomen. Voorlopig hou ik het zo, maar alle cijfers zijn belangrijk !

Nu al instappen of toch maar beter nog even de kat uit de boom kijken ? Wat Poetin beslist kan verregaande gevolgen hebben. Jouw idee ?

Alle indicatoren en cijfermateriaal zijn © MijnPortefeuille en onderhevig aan onze gebruiksvoorwaarden.

Categorieën:

12 Comments

  1. Een garantie kan ik je niet geven, maar zo doe ik het.
   Aan de hand van mijn shortlist kijk ik of een fonds een SPREAD krijgt van de GOGI Invers en met de bijhorende GOGIgraf controleer ik of dat fonds wel degelijk op een dieptepunt staat. Dan ga ik dagelijks op volgen: de stijging dient minstens een week aan te houden en de GOGIgraf dient ook een stijging weer te geven. Als extra controle kijk ik ook dagelijks de trendlijnenen na op die momenten.
   Het is al voorgevallen dat ik toch de trein miste en geen aankoop deed. Volgende keer beter?
   Een zeldzame keer ging het toch nog verder bergaf en daarvoor hou ik steeds een deel cash klaar om nog goedkoper bij te kopen. Dat is sinds ik de GOGIgraf gebruik nog nooit gebeurd, behalve de keer dat mijn geduld teneinde was en ik dacht dat ik slimmer was dan de GOGIgraf.
   En ja, ik heb tijdens de voorbije dagen enkele orders ingegeven en sommige fondsen volg ik momenteel nog dagelijks op.

   Like

  1. Dat kan: de eerste maal heb je daar wat werk aan. Daarna is het toevoegen en doortrekken(in excel).
   Je start met een historiek van de NIW die minstens 6 à 7 jaar teruggaat. Je zou een volledige kunnen gebruiken. Ik echter met bijna 1.000 fondsen neem er maar 2 per maand (de 1ste en de 16de).
   Daarmee berekenen je alle mogelijke jaarresultaten (DTD) best op een ander tabblad: 2 per maand geeft minstens 120 jaarresultaten.
   Het kan echt interessant zijn om dat zelf te doen want voor mij is dat voor 900 fondsen onmogelijk.

   Like

   1. Marc,
    Zou het mogelijk zijn de gogigrafs van de 3 Smart portefeuilles 1 keer per maand te publiceren of
    is dit te veel werk voor u?

    Like

   2. Ik ga het proberen want ik heb er nu wel wat werk aan.
    Vorige week heb ik mijn databestand namelijk moeten ontdubbelen want het was zo omvangrijk met data en linken, dat mijn computer er zich in verslikte. Bijna was ik alles kwijt.
    Dat ontdubbelen vraagt wel wat werk en aandacht en dan… weer opstarten.
    Morgen verschijnen echter de lang verwachte screeningresultaten.

    Like

 1. Beste Marc,

  Verder over zelf de Gogigraph opstellen: van waaruit download ik de koersen aub ? Want er moet toch een zeker automatisme in zo’n excelbestand kunnen verwerkt worden, zodat je de waardes niet telkens manueel moet opzoeken en intypen. Uit Morningstar, Quotestocker, met beursknop van Microsoft-excel ? Lijkt niet allemaal gratis.

  Met dank,
  Jan

  Like

  1. Er zijn fondsenhuizen die de historiek van hun fondsen op hun site zetten. Meestal dien je echter naar buitenlandse brokers te gaan om voldoende historieken te kunnen vinden, zeker als je ze gratis wil hebben.
   Pasklare oplossingen bestaan er volgens mij echter niet zodat er altijd wel wat manueel werk aan te pas komt bij de opstart. Eén van de grote problemen is dat de eerste van de maand en de zestiende soms op een zondag vallen.
   Het is zoals Dieter Haerens, de CEO van SAXO een van de vorige dagen liet noteren: vele aanbieders van fondsen profiteren van de weinige kennis van vele beleggers om hun producten aan de man te brengen. Ze doen er ook niks aan omdat het te gemakkelijk is om producten te pushen bij mensen die niet opgeleid zijn in de financiele wereld. Als je de resultaten van vele van die “adviseurs” zou zien, dan zou je verschieten hoe weinig rendement ze zelf halen.

   Like

 2. Hmmm,

  Marc ik heb recent enige ervaring opgedaan met excel zijn nieuwe functie van data modellen.
  Volgens mij moet het mogelijk zijn om hiermee makkelijk voor alles snel de Gogi grafieken uit te tekenen. Volgens mij zou het ook perfect mogelijk moeten zijn om gewoon elke 2 weken een bestand te maken met de niw van al de fondsen en deze in een folder te zetten en dan automatisch aan het geheel toe te voegen.

  Als je interesse hebt wil ik hier wel eens mee aan de slag gaan. Laat maar iets weten en bezorg me eventueel voor enkele fondsen de data die je hebt en dan probeer ik het eens.

  Like

  1. Er heeft me al eens iemand met heel wat computerkennis geholpen maar ik ben uiteindelijk teruggekeerd naar mijn oud systeem (met toch wel wat manueel werk).
   Het probleem is dat die data niet allemaal op hetzelfde moment gepubliceerd worden en ook niet allemaal op dezelfde plaats.
   Mijn systeem gaat nog altijd sneller en accurater.

   Like

 3. Ok geen probleem. Mijn doel zou niet zijn de data op zich sneller binnen te trekken. Daar heb ik geen kaas van gegeten. Maar eerder die data als alles voor het 2 wekelijks meetmoment binnen is zo te organiseren dat het makkelijker is om er berekeningen op uit te voeren en gogi grafieken van te trekken.

  Ik merk in de data die gepubliceerd wordt (gogiscore) van maand tot maand wel wat wissels in de volgorde van cijfers (wat niet handig is als je een eigen versie van gogimatic er op los laat. En in de grafieken zie ik ook regelmatig andere opmaak en schalen terugkomen.

  Maar is een vrijblijvende aanbieding hoor. Kan ook zijn dat het op niks uitdraait ik blijf hoedanook fan.

  Like

  1. in ieder geval bedankt voor de aangeboden hulp.
   De FSMA zou beter die medianen verplichten dan de cijfers die ze nu eisen en waarmee je geen stap vooruit bent. Ze zetten er dan ook bij dat hun cijfers geen waarde hebben. Bescherming van de belegger noemen ze dat.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.