Prestaties van de Smart Selection in 2022

Regelmatig evalueren we op visuele manier de prestaties van onze Smart Selection portefeuilles alsook de passieve 50/50 ETF portefeuille. Met dit artikel kijken we terug op berenmarkt van 2022 en evalueren of het stilaan tijd is om terug in te stappen.

De grafieken die je hierna ziet, zijn geen koersgrafieken maar tonen wel de winst/verlies evolutie van de portefeuilles in de loop de voorbije 12 maanden. Dit zie je telkens in de groene grafiek.

Omdat de verschillende grafieken een andere schaal hanteren, moet je wat oppassen om die onderling te vergelijken. Daarom voegen we een index (blauwe grafiek) toe als referentiepunt. In tegenstelling tot wat sommigen denken, hanteren wij geen index als referentie voor onze portefeuilles en daarom blijft de blauwe grafiek onbenoemd.

MP Smart Mix

MP Smart Flex

MP Smart Dynamic

50/50 tracker portefeuille

Prestaties in juni

In iedere grafiek heb ik ook een rode lijn toegevoegd.  Dit is de grens van de GOGI Invers.  Uit zo’n rendementsgrafieken kan je heel snel zien hoe de portefeuilles de afgelopen maanden zijn geëvolueerd.

Deze grafieken tonen mooi aan dat we al een tijdje onder de grens van GOGI Invers zitten. Hoewel de grafieken op maandbasis flink op en neer gaan, blijven we duidelijk met een SPREAD zitten voor alle portefeuiles.

De cijfers van juni 2022

1 maand 6 maand 1 jaar
Smart Mix -3,72% -9,72% -6,90%
Smart Flex -4,79% -14,64% -10,31%
Smart Dynamic -5,15% -21,30% -16,67%
50/50 tracker -3,06% -12,40% -7,57%

Marktcommentaar 2022

Sinds onze vorige commentaar zijn we geëvolueerd naar een berenmarkt. Aandelenbeleggers spreken van een berenmarkt bij een daling van de beurzen met -20%.

De omslag van onze GOGI invers Globale Markindicator van STOP naar SPREAD viel dag op dag samen met de start van de berenmarkt op de beurzen in de VS. Hiermee weten we dat de GOGI Invers als instrument perfect gekalibreerd is met het begrip berenmarkt uit de aandelenwereld.

Is het nu stilaan tijd om terug te investeren?

Jaren gelden hebben de GOGI en GOGI Invers geïntroduceerd om de emoties uit het beleggen te halen. Mensen hebben immers de neiging om zwaar te gaan beleggen als de markten hoge toppen scheren en vervolgens de verkopen als ze zwaar dalen. Een gegarandeerd recept voor verlies.

Je moet letterlijk het omgekeerde doen: stoppen met kopen als iedereen hoera roept en terug kopen als andere beleggers depressief worden. Niet makkelijk als je je emoties laat leiden. GOGI helpt bij dat eerste, GOGI Invers helpt bij dat laatste. Geen emoties maar objectieve cijfers.

Nu alle indicatoren op SPREAD staan, is het dus inderdaad tijd om voorzichtig te gaan instappen. Het woord “SPREAD” hebben we niet toevallig gekozen. Het betekent dat je gespreid gaat instappen want de koersen zouden nog stevig kunnen verder dalen.

Je moet dan ook niet al je opgespaarde geld van de lange STOP periode in één of twee keer gaan beleggen. Een vaak gestelde vraag is daarbij: over welke periode dan wel? Helaas hebben wij geen glazen bol, dus is het onmogelijk om die te beantwoorden.

Weet dat de crash of berenmarkt van 2008 maar liefst 18 maanden geduurd heeft. De correctie van 2020 slechts enkele maanden.

 

© Carl De Ridder (@Robokat_MK)

1 Comment

  1. Ik werk momenteel aan de update van 1 juli 2022. Van sommige fondsen staan de rendementen op een historisch laag niveau. Ik verwacht de GOGIscores te kunnen publiceren tijdens de tweede helft van deze week.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.