De GOGI score 2022 06 16

Speciaal moment: ik publiceer hier 976 fondsen. Als ik diegene filter met een positief resultaat tijdens de periode 2021 06 16 tot 2022 06 16 dan hou ik er slechts 103 over (en dan heb ik dat met 0% nog bij de positieve geteld. Al de andere geven een lagere waarde dan diegene op hetzelfde moment vorig jaar.

Op dit moment tonen de marktomstandigheden duidelijk waarom de GOGIscore een SPREAD geeft en geen BUY of GO. De fondsen met een SPREAD voor de GOGI Invers zijn op een heel laag peil beland, maar zoals je nu ziet kan er niemand vaststellen of we de bodem al bereikt hebben. Het kan mogelijk nog verder dalen… Wie zal het zeggen ?

Nu instappen ? Da’s de vraag…

Lees ook de info onderaan want anders zou deze lijst je wel eens op het verkeerde been kunnen zetten: Alle cijfers in de lijst blijken belangrijk te zijn.

Bij een SPREAD van de GOGI Invers presteert een fonds erg zwak. Kijk toch maar na of dat fonds niet blijft dalen want zelfs GOGI Invers duidt NIET aan dat dit de bodem is.

Omdat een fonds of een tracker bij de omslag naar hausse niet als een raket omhoog schiet, durf ik persoonlijk soms wachten tot het herstel duidelijk wordt. Soms kan men zich dan nog mispakken en soms ben je gewoon te laat. Je kan ook nu beginnen te kopen en als het nog verder daalt, gewoon bijkopen. We leven nog altijd in een vrij land, zodat jij kan kiezen.

G.O.G.I. :

GOGI is een indicator van MijnPortefeuille die we op regelmatige basis publiceren. Het hoe en waarom kan je lezen in het artikel GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen. Weet je niet wat GOGI is, dan is dat artikel van harte aanbevolen.

Kort samengevat, als GOGI een STOP aanduidt, dan is het niet aan te raden is om dat fonds aan te kopen of bij te kopen. Want een STOP geeft aan dat we ons in een fase van overdrijving bevinden, die kan gevolgd worden door een correctie.

Een score “SPREAD” wil echter niet zeggen dat het een goed moment is om in te stappen. Je mag een SPREAD enkel gebruiken om aan te kopen binnen een systeem van gespreide instap. Een SPREAD betekent enkel dat we geen uitspraak doen of het nu een goed instapmoment is of niet en dus braaf maandelijks verder sparen.

De globale GOGI markt indicator

Voortaan geen verkeerslichten meer voor de individuele MP portefeuilles maar wel één globale marktindicator. Het hoe en waarom wordt hier uitgelegd.

GOGI
GOGI Invers

SPREAD

oranje

SPREAD

 

GOGI geeft een SPREAD wat betekent dat de markten zich niet in overdrive bevinden.

Voor het eerst in lange tijd staat de globale GOGI markt indicator op SPREAD.

De GOGI score van individuele fondsen

De lezers die er vertrouwd mee zijn, kunnen er mee aan de slag. Voor de anderen kan je best eerst even de uitleg lezen uit dit artikel.

Toch kort voor iedereen: als er bij een fonds SPREAD vermeld staat, dan kan je bijkopen/bijsparen. Krijg je een STOP dan wacht je beter af tot het fonds niet meer in overdrive is.

 

Gebruik van de GOGIscore op dit moment:

Mijn collega had ergens geschreven dat de GOGIscore door die Coronadreun tijdelijk onbruikbaar was geworden. Dat signaal werd aangegrepen door sommigen om te stellen dat onze GOGI gewoon rommel was omdat goede ratio’s altijd bruikbaar dienen te zijn en niet kunnen aangepast worden van moment tot moment als het je uitkomt.  Al te gemakkelijke uitleg om een goed idee in de grond te boren.

In deze bizarre tijden zijn de risico’s echter niet verdwenen.  

 

Om dit bestand te openen heb je een wachtwoord nodig. Dit kan je eenvoudig en gratis bekomen door onze blog te volgen via e-mail onderaan deze pagina. Graag wel even geduld, we sturen dit binnen de 8 dagen naar je op. Volg je ons via WordPress? Geef ons dan ook even een seintje via het contactformulier (in het menu) met vermelding van je wordpress @gebruikersnaam.

Opletten: alle cijfers zijn belangrijk:

Ik vermoed dat velen zich weinig aantrekken van het aantal berekeningen (kolom NBR1). Nochtans dien je hier wel degelijk rekening mee te houden om geen foute conclusies te trekken.

In mijn artikel “Zo doe ik het” gaf ik aan dat je zo een beetje zicht op de toekomst krijgt (althans op korte termijn) als je de Med1L120 gaat vergelijken met de Med1L60 en Med1L36. Hoe dat werkt dat komt aan bod in dat artikel.

Als in de kolom NBR1 vermeld wordt dat ik maar 36 berekeningen kon maken, dan ga je zien dat Med1L120, Med1L60 en Med1L36 een identiek cijfer geven. Immers, als er maar 36 zijn dan kan ik er geen 120 toveren of uitvinden. Je zou dan kunnen besluiten dat het een heel stabiel fonds is, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Als je even nadenkt, zal je ook wel begrijpen wat er gebeurt als er maar 60 zijn. Vanaf minstens 120 beginnen de cijfers een realiteit te worden.

Ik zou dat kunnen aanpassen maar dan wordt ofwel mijn bestand extra zwaar en mijn computer heeft er nu al last mee ofwel zou je het aantal Noscore of NVT of zoiets veel groter zien worden ofwel een veel kortere lijst met dan allemaal vragen waarom fonds X en Y niet werd opgenomen. Voorlopig hou ik het zo, maar alle cijfers zijn belangrijk !

Nu al instappen of toch maar beter nog even de kat uit de boom kijken ? Wat Poetin beslist kan verregaande gevolgen hebben. Jouw idee ?

Alle indicatoren en cijfermateriaal zijn © MijnPortefeuille en onderhevig aan onze gebruiksvoorwaarden.

Categorieën: Tags:

7 Comments

 1. Van de 8 fondsen in de Smart dynamic portefeuille staan er nog 3 op GOGI-Inverse=STOP.
  Nochtans wordt voor de globale marktindicator voor GOGI-Inverse een SPREAD gegeven.
  Welke regel wordt hiervoor toegepast? V.b.: Volstaat het dat de meerderheid van de fondsen op GOGI-Inverse op SPREAD staan om de globale marktindicator op GOGI-Inverse =SPREAD te zetten?

  Like

  1. We kennen het mediaanrendement van onze portefeuilles als geheel. We kunnen die vergelijken met het huidige rendement van die portefeuilles op één jaar en daaruit GOGI en GOGI Invers halen. Al onze portefeuilles krijgen op die manier een GOGI Inverse SPREAD.

   Bijgevolg krijgt ook de marktindicator een SPREAD. Om een portefeuille in evenwicht te houden kan je dus alle fondsen in gelijke hoeveelheden bijkopen als je dat wil.

   Like

 2. Marc, betreft de grote daling van LU0119196938 Patr.Def.
  Op welke manier zou dit fonds nog kunnen herstellen?
  Is het nog de moeite om daarin te investeren?

  Like

  1. Het is erg moeilijk voor ons om hierop te antwoorden. Wij kennen je niet, weten niet hoeveel volatiliteit je aandurft en kennen ook de rest van jouw portefeuille niet.
   Het is in ieder geval wel zo dat zowat alle fondsen van NN de laatste weken zware klappen gekregen hebben. Waren ze wat overmoedig, ik weet het niet.
   Ik begrijp wel dat jij je daarover vragen stelt.

   Like

 3. Vele fondsen zijn inderdaad gedaald. Kunnen we al spreken van een crash? Ik denk het niet, hoogstens is er sprake van een berenmarkt. Ze spreken dat er 50% kans is op een recessie. Ik vrees eerlijk gezegd dat we nog maar het begin van de daling hebben gezien, hopelijk heb ik het mis.
  Ik koop maandelijks bij zonder me te baseren GOGI, GOGI invers, …. Voor mij is het belangrijk dat ik een goed fonds in portefeuille heb waarvan de fondsbeheerders in het verleden al iets bewezen hebben (ik baseer me eigenlijk enkel op de L120, L60 en L36. Zo koop ik zowel bij hoge als lage koersen.

  Like

  1. Iedereen zit te kijken op de cijfers of de grafieken van de Inventariswaarden. Wanneer zit een fonds op een dieptepunt en waneer wordt de kans op een verdere daling erg klein ? Dat kan je daar niet zien. Onze GOGI, die gebaseerd is op de behaalde rendementen, duidt dat wel vrij duidelijk aan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.