De GOGI score 2022 05 1 correctie

Op dit moment tonen de marktomstandigheden duidelijk waarom de GOGIscore een SPREAD geeft en geen BUY of GO. Dat de fondsen met een SPREAD voor de GOGI Invers of GOGI P zijn op een heel laag peil beland, maar zoals je nu ziet kan er niemand vaststellen of we de bodem al bereikt hebben. Het kan mogelijk nog verder dalen want vele fondsen tonen voor de GOGI Invers op 01 05 2022 nog steeds een STOP !!! Who nows ?

Nu instappen ? Da’s de vraag…

Lees ook de info onderaan want anders zou deze lijst je wel eens op het verkeerde been kunnen zetten: Alle cijfers in de lijst blijken belangrijk te zijn.

Bij een SPREAD van de GOGI Invers presteert een fonds erg zwak. Kijk toch maar na of dat fonds niet blijft dalen want zelfs GOGI Invers duidt NIET aan dat dit de bodem is.

G.O.G.I. :

GOGI is een indicator van MijnPortefeuille die we op regelmatige basis publiceren. Het hoe en waarom kan je lezen in het artikel GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen. Weet je niet wat GOGI is, dan is dat artikel van harte aanbevolen.

Kort samengevat, als GOGI een STOP aanduidt, dan is het niet aan te raden is om dat fonds aan te kopen of bij te kopen. Want een STOP geeft aan dat we ons in een fase van overdrijving bevinden, die kan gevolgd worden door een correctie.

Een score “SPREAD” wil echter niet zeggen dat het een goed moment is om in te stappen. Je mag een SPREAD enkel gebruiken om aan te kopen binnen een systeem van gespreide instap. Een SPREAD betekent enkel dat we geen uitspraak doen of het nu een goed instapmoment is of niet en dus braaf maandelijks verder sparen.

De globale GOGI markt indicator

Voortaan geen verkeerslichten meer voor de individuele MP portefeuilles maar wel één globale marktindicator. Het hoe en waarom wordt hier uitgelegd.

GOGI
GOGI Invers

SPREAD

oranje

STOP

Voor het eerst in lange tijd staat de globale GOGI markt indicator op SPREAD. Nog geen koopjes en we kunnen nog veel dieper zakken. Maar wie vanaf nu gespreid instapt, zal daar op lange termijn de vruchten van plukken.

En wie tot nu gewacht heeft, plukt daar ook de vruchten van. Je hebt verliezen vermeden en zeker geen winsten misgelopen.

Ondanks de grote dalingen van de beurzen bevinden de markten bevinden zich (nog) niet in een fase van zware correctie. Er is dus geen uitzonderlijke opportuniteit om in te stappen.

De GOGI score van individuele fondsen

De lezers die er vertrouwd mee zijn, kunnen er mee aan de slag. Voor de anderen kan je best eerst even de uitleg lezen uit dit artikel.

Toch kort voor iedereen: als er bij een fonds SPREAD vermeld staat, dan kan je bijkopen/bijsparen. Krijg je een STOP dan wacht je beter af tot het fonds niet meer in overdrive is.

Gebruik van de GOGIscore op dit moment:

Mijn collega had ergens geschreven dat de GOGIscore door die Coronadreun tijdelijk onbruikbaar was geworden. Dat signaal werd aangegrepen door sommigen om te stellen dat onze GOGI gewoon rommel was omdat goede ratio’s altijd bruikbaar dienen te zijn en niet kunnen aangepast worden van moment tot moment als het je uitkomt.  Al te gemakkelijke uitleg om een goed idee in de grond te boren.

In deze bizarre tijden zijn de risico’s echter niet verdwenen.  

Om dit bestand te openen heb je een wachtwoord nodig. Dit kan je eenvoudig en gratis bekomen door onze blog te volgen via e-mail onderaan deze pagina. Graag wel even geduld, we sturen dit binnen de 8 dagen naar je op. Volg je ons via WordPress? Geef ons dan ook even een seintje via het contactformulier (in het menu) met vermelding van je wordpress @gebruikersnaam.

Opletten: alle cijfers zijn belangrijk:

Ik vermoed dat velen zich weinig aantrekken van het aantal berekeningen (kolom NBR1). Nochtans dien je hier wel degelijk rekening mee te houden om geen foute conclusies te trekken.

In mijn artikel “Zo doe ik het” gaf ik aan dat je zo een beetje zicht op de toekomst krijgt (althans op korte termijn) als je de Med1L120 gaat vergelijken met de Med1L60 en Med1L36. Hoe dat werkt dat komt aan bod in dat artikel.

Als in de kolom NBR1 vermeld wordt dat ik maar 36 berekeningen kon maken, dan ga je zien dat Med1L120, Med1L60 en Med1L36 een identiek cijfer geven. Immers, als er maar 36 zijn dan kan ik er geen 120 toveren of uitvinden. Je zou dan kunnen besluiten dat het een heel stabiel fonds is, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Als je even nadenkt, zal je ook wel begrijpen wat er gebeurt als er maar 60 zijn. Vanaf minstens 120 beginnen de cijfers een realiteit te worden.

Ik zou dat kunnen aanpassen maar dan wordt ofwel mijn bestand extra zwaar en mijn computer heeft er nu al last mee ofwel zou je het aantal Noscore of NVT of zoiets veel groter zien worden ofwel een veel kortere lijst met dan allemaal vragen waarom fonds X en Y niet werd opgenomen. Voorlopig hou ik het zo, maar alle cijfers zijn belangrijk !

Nu al instappen of toch maar beter nog even de kat uit de boom kijken ? Wat Poetin beslist kan verregaande gevolgen hebben. Jouw idee ?

Alle indicatoren en cijfermateriaal zijn © MijnPortefeuille en onderhevig aan onze gebruiksvoorwaarden.

Categorieën:

16 Comments

 1. Beste Marc,
  ik zie dat bv. Kaldemorgen zijn Gogi Invers op spread staat, terwijl zijn GOGI een stop heeft. Het laatste jaarrendement is positief. Het lijkt mij daarom vreemd dat de GOGI invers ook niet op stop staat.
  Is hier een verklaring voor?

  Like

  1. Dat was inderdaad bizar. Ik heb het bestand volledig opnieuw aangemaakt en teruggeplaatst. Het zou nu moeten opgelost zijn en waarschijnlijk nog een aantal fouten weggewerkt.

   Like

 2. Een vraag. Ik zie hier nu al enkele updates de gogi invers staan, waar er een hele tijd de gogi P stond. Ik weet dat jullie ergens geschreven hadden dat die gogi P steeds dichter de gogi invers benaderd, maar toch de vraag, waarom hier een verandering in strategie?

  Like

  1. Ik dacht dat de GOGI Invers een zo lage drempel plaatste, dat we die drempel nooit gingen bereiken.
   De huidige omstandigheden geven me ongelijk in die zin dat deze crisis de GOGI P meer en emeer richting GOGI Invers duwt.

   Like

  1. Niet op de naam alleen verder gaan. Er zijn inderdaad 2 fondsen en die hebben allebei een andere isincode !!!
   Het ene is een Acc-fonds en het andere een Inc-fonds… Uiteraard andere cijfers.

   Like

   1. Nee ik heb het wel degelijk over 2 keer hetzelfde fonds, beiden onder de ISN code LU0114721508. Lijn 465 en 467.

    Andere waardes voor MED3L120 bvb

    Like

   2. Er zit (en nu zat) een fonds dubbel in het bestand. Ik ga heel dat bestand nu echter niet meer omzetten en publiceren.
    Vanwaar de verschillende cijfers: eenmaal zat het er in vanaf 2000 en eenmaal vanaf 2006: als je dan gemiddelden berekent, dan gaan die resultaten natuurlijk verschillen.

    Dank voor de opmerking.

    Like

   1. Dat komt omdat de kolommen in de tabel niet meer overeenkomen met de vorige versies. Dat is belangrijk opdat de GOGI-Matic de juiste gegevens vindt.

    Like

   2. De formule verwijst naar kolom 22 (tellen vanaf links) Deze moet je simpelweg aanpassen naar 21. Dan werkt het.

    Like

 3. Bedankt ! Juist nog enkele kleine (maandelijkse) kooporders doorgegeven. Als het nog wat zakt komen er volgende maand nog wat meer fondsen in het vizier.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.