Update MijnPortefeuille Smart Selection 1 05 2022

Zelfs op een moment als dit waarbij aandelen en fondsen dikwijls al heel wat waarde zagen verloren gaan, zijn er nog steeds fondsen waarbij de GOGI Invers nog steeds een duidelijke STOP geeft. Zou de bodem nog steeds niet bereikt zijn ?

Ben je op zoek naar een erg defensieve portefeuille, bekijk dan zeker onze Smart Mix en kijk zeker naar het rendement dat wij daar halen met zo’n behoudsgezinde samenstelling.

Kan je wel meer dan een stootje verdragen, dan past onze Smart Flex en misschien zelfs onze Smart Dynamic. Loop jezelf echter niet voorbij: start met stappen, lopen kan je daarna nog altijd.

Wil je dan weten hoe zoiets kan: lees dan onderaan mijn berekende voorbeelden.

Als je zit te wachten op het GOGI P-signaal dan kan dat de eerste maal lijken dat het lang duurt. Na de eerste aankopen na zo’n signaal groeit je portefeuille als kool: dat ondervinden diegenen die bij de vorige SPREAD instapten en dat kan je ook zien aan onze Smart Selections hieronder waar ik een aantal cijfers bij voeg.

Mijn collega Robokat schrijft al een tijdje dat je met Mixfondsen enkel nog rendement kan halen, als je ze aankoopt op de juiste momenten. Anders blijft het aanmodderen.

De updates van de 3 Smart Selections met de Risk-indicator en de MPQ 2020 ( de MP Quality Indicator ):

Als je de exacte betekenis van onze indicators wil kennen en hoe ze berekend worden, tik dan in het zoekvenster van onze site de naam van die score in. Maar je kan alle info over codes en indicators ook hier vinden.

Hou er wel rekening mee dat wij met de drie combinaties gestart zijn op een moment dat onze GOGI Invers een SPREAD gaf. Op eender welk moment starten zou kunnen tegenvallen. Vooral op dit moment: heel wat fondsen stonden enkele dagen geleden nog op hun all time highest en onze GOGIscore gaf en geeft in de meeste gevallen een STOP. Fondsen die nu een SPREAD geven, zijn meestal je centen niet waard. Aankopen van fondsen met een STOP kunnen een risico inhouden.

De MP Smart Mix 2022 05 1:

Zo’n portefeuille stel je niet samen om de hoogste winst te halen. Voor een defensieve belegger is ook het behoud van het kapitaal (zoveel als mogelijk) erg belangrijk.

Onze selectie werd opgemaakt aan de hand van onze screenings. Critici blijven zeggen dat onze screening geen waarde heeft: je merkt hier duidelijk dat ons systeem erg waardevol is. Geen enkele wijziging sinds de start...

Maar let toch op: de selectie is 1 belangrijk element. De start hier op een “SPREAD-moment” is minstens even belangrijk. Starten op een moment dat de GOGIscore een STOP geeft, houdt altijd een belangrijk risico in.

De volledige infofiche vind je hier.

Op dit moment zijn de interessante defensieve fondsen bijna op één hand te tellen.

Natuurlijk is het erg gevaarlijk voor beleggers met een defensief beleggingsprofiel om te kiezen voor meer risico.  

De MP Smart Flex 2022 05 1:

In zijn geheel halen we hier nog altijd ruim meer dan 10% per jaar. Hoeveel portefeuilles staan er momenteel niet negatief ? De fondsen werden ook geselecteerd op basis van onze screenings.

Of we momenteel dat rendement gaan kunnen houden, is maar de vraag.

De volledige infofiche vind je hier.

Als je echt allergisch bent aan verliezen, dan zou ik niet zonder nadenken kiezen voor dit profiel.

De MP Smart Dynamic 2022 05 1:

De fondsen werden geselecteerd aan de hand van onze screenings. Laat ze maar commentaar geven op onze cijfers uit het verleden: wij hebben al lang ondervonden dat ze heel waardevol zijn.

De volledige infofiche vind je hier.

Opgelet, heel wat van deze fondsen hebben verschillende varianten. In bovenstaande tabellen zie je de ISIN codes van één variant, maar dit betekent niet dat we die aanbevelen boven andere varianten. Het is jouw keuze of je bv. een variant in EUR of USD en kapitalisatie of distributie wil kopen. En die keuze zal misschien ook afhangen van het aanbod van je bank. Bekijk dus de infofiches en zoek fondsen ook eens op naam.

Wij hebben in onze selecties niet alleen gekeken naar de prestaties, maar ook naar het risico dat genomen wordt om die prestatie neer te zetten

Laat je niet overdonderen door de “fantastische cijfers” die men je zal voorleggen. Het riedeltje “dat je geld verliest met te wachten” heb ik vorige week weerlegd met het artikel (2 delen) dat de beurzen voorspelbaar zijn (hier). Dat jouw contactpersoon je liever onmiddellijk ziet starten, is meer dan normaal. De “adviseurs” worden immers op ’t einde van elke maand beoordeeld op hun verkoopsresultaten. Met hoeveel goede raad ze gaven, of met het rendement dat jij verkreeg, wordt daar geen rekening gehouden.

Ik begrijp heel goed dat wachten op een gunstig instapmoment lang duurt en stalen zenuwen vereist. Ik kijk zelf ook telkens uit naar de volgende update

Dat we in een volatiele periode zitten, hoef ik je zeker niet uit te leggen. Dat hebben we de laatste dagen al gevoeld. Als je een opportuniteit opmerkt, maak dan goed je huiswerk en probeer verdere dalingen te vermijden.

Dat er niets is om te paniekeren, geloof ik nog amper. Dat de inflatie maar van korte duur ging zijn, zingen ze ook al een hele tijd en die blijft maar gaan.

Wordt alzo vervolgd.

Vaststelling na iets meer dan 3 jaar:

De 3 combinaties zijn samengesteld op basis van mijn screenings van bijna 900 fondsen.

Ik wil het dan niet hebben over de specifieke resultaten op zich, maar je kunt hier zeker zien dat het mogelijk is om aan de hand van die screenings een combinatie samen te stellen die overeenstemt met een defensief, een neutraal en dynamisch profiel. De cijfers uit het verleden geven zo een duidelijke basis aan waarop je kan bouwen. Iemand uit de verzekeringssector vertelde mij dat dat eigenlijk niet verbaasde omdat de toekomstige schadelast in verzekeringen (hoeveel woningschade zal er zijn, de verwachte schadelast in de autosector en hoeveel overlijdensverzekeringen zullen dienen uitbetaald te worden?) worden op een soortgelijke manier berekend.

Een laatste opmerking: als je erg defensief ingesteld bent (en dat zijn er meer dan je denkt: overschat jezelf alzo niet) kies dan niet zomaar voor de hoogste resultaten. Hou rekening met het risico dat je wil lopen !

Een tipje van de sluier: de update van de GOGIscore zal ook 4 vijfsterrenfondsen van Baillie Gifford tonen. De intrede op de Beneluxmarkt wordt met veel trompetgeschal aangekondigd. Alhoewel ze nog “te jong” zijn om onze MP Q – beoordeling te krijgen, valt er één element erg op: de MP Riskfactor swingt de pan uit. Alzo oppassen geblazen.

Categorieën: Tags: , ,

21 Comments

 1. “Ik begrijp heel goed dat wachten op een gunstig instapmoment lang duurt en stalen zenuwen vereist…”

  Op het moment dat de Fed de verwachte renteverhoging effectief uitvoert gaan de beurzen omhoog om de dag later terug te dalen.
  Zelfs een super aandeel als Microsoft ondergaat hetzelfde lot. Nochtans kan Microsoft perfect zijn prijzen optrekken wanneer de inflatie stijgt of blijft stijgen ( pricing power ).

  Warren Buffet en zijn compagnon vergelijken nu de beurzen met de casino.
  Nochtans heeft hun holding dit jaar enkele miljarden belegt in aandelen.
  Ik denk ook dat het nu een moment is om af en toe te ( bij )kopen tijdens een overdrijving.
  Wel Uw huiswerk maken welk aandeel of aandelenfonds je bijkoopt natuurlijk.

  In Amerika zijn er miljoenen nieuwe beleggers die de afgelopen jaren denken dat de beurzen enkel maar kunnen stijgen. Ze beleggen zelfs met geleende dollars.

  Wanneer is er dan het in het artikel vermelde “gunstigste “ instapmoment ?
  Misschien moeten we een team van psychiaters raadplegen ipv van de GOGI score?

  Like

  1. Aan de hand van de evolutie van de NIW kan je dat niet zien.
   Voor de GOGI volgen wij de jaarprestaties (DTD) en daar zie je duidelijk dat de meeste rendementen nog zeker niet het dieptepunt benaderen. De omslag (het ultieme dieptepunt) weten wij ook niet, maar momenteel kan het nog lager…

   Like

   1. Wat een vergelijking. Heb je de groeicijfers en omzet van Microsoft al eens bekeken ? Zelfs op cloud gebied beginnen ze Amazon in te inhalen.
    Microsoft boekte een omzetstijging van 18,4% tot $ 49,36 miljard. De operationele winst steeg 19,5% tot $ 20,36 miljard. De nettowinst steeg 8,2% tot $ 16,73 miljard.
    Waar ik werk mag men vanaf nu vrijwillig twee dagen per week vanuit thuis werken. Dit verloopt allemaal via teams van Microsoft. Mijn zoon krijgt momenteel wekelijks bijles via teams, enz enz.

    Like

 2. Het kan altijd lager maar wanneer de grote jongens in de US aan de knopjes draaien zijn er op enkele dagen vele procenten bijgekomen en zijn wij toch weer te laat. Dus aankopen op het laagste punt is puur gok werk.
  Ik blijf bij mijn systeem, maandelijks bijkopen en niet elke dag koersen zitten bekijken en wachten op het laagste punt. Daarnaast blijf ik wel rustig opties schrijven zodat ik nog een extra maandelijks inkomen heb.

  Like

  1. Met meer dan 20 jaar ervaring ben ik de mening toegedaan dat een daling veel sneller gaat dan een opwaartse beweging (en ik spreek hier voor fondsen en indexen). Ik zie geen voorbeelden van fondsen of indexen die op één dag zo’n 10% stijgen. Je hebt alzo ruim de tijd om op een dieptepunt in te stappen.

   Like

  2. Gisteren had ik een gesprek met iemand die meer geloof hecht aan zijn privat banker (een elegante jongedame met de nodige swung). Zij had hem al twee maal dit jaar het signaal gegeven dat het “nu” de moment was en volges hem al “twee maal boenk erop”. Als ik hem daarna vroeg hoe het nu met die aankopen stond, dan kreeg ik als antwoord: “ja, nu met de oorlog natuurlijk serieus in min”.
   Ik heb mij kunnen inhouden en heb niet gezegd dat het aldus flink boenk te vroeg was.
   Die privat banker heeft er alle belang bij om af en toe zijn koopsignaal te geven: de stortingen EN DE COMMISSIE stromen toe.

   Like

  3. Benny, wees eerlijk de Nasdaq staat overgewaardeerd.
   Hierbij een grafiek van de Nasdaq gepost door iemand die pro technologie is.
   De generaals (Microsoft, Apple) krijgen op het eind een nekschot. Sinds begin Corona is de Nasdaq parabolisch gestegen. Kijk naar de curve, leg er een lat op en een fair value zou 10.000 zijn ipv 13.000

   Like

   1. Inderdaad.
    Vandaag ga ik waarschijnlijk een volgende reeks GOGIgrafs publiceren. Ik ga daar de iShares Nasdaq bijvoegen: op die grafiek ga je dat ook duidelijk zien.

    Like

   2. Marc,

    Kijk reeds uit naar de grafiek van de Nasdaq kan u misschien ook de iwda er bijvoegen?

    Bedankt

    Like

   3. Bram, is een KW verhouding van 28 te hoog voor een bedrijf als Microsoft ??
    Is een KW van 45 te hoog voor Nividia, terwijl deze een jaar geleden aan een KW van 99 noteerde? Dat was zwaar overgewaardeerd.
    Apple, KW van 25, is dat overdreven voor dergelijk bedrijf ?
    Ja een KW van 109 voor Tesla lijkt me wel veel te hoog.

    Like

 3. Ik denk toch dat er stilaan koopjes(lange termijn) kunnen gedaan worden betreft aandelen. Als je kijkt naar een Sofina die dit jaar al 34% gedaald is. Het blijft een topholding die vorig jaar veel te duur genoteerd stond maar aan deze koersen begint het toch wel interessant te worden.
  Natuurlijk wanneer er maandag nog wat negatief nieuws uit Rusland komt kan er nog wel een stuk van de koersen vanaf.

  Like

  1. Spijtig dat ik hier geen grafieken kan tonen want dan zou je zien dat het rendement van Sofina in vrije val is. Het jaarrendement, niet Sofina!
   In cijfers: op 1/04 = DTD 13,54%; op 16/04 = DTD 4,42% en op 1/05 = DTD -7,02%. Op 16/05 misschien ….
   De Med1L120 is 19,8% en alzo is onze GOGI Invers -19,8%. Daar zijn we nog niet.
   Het trendkanaal van de evolutie van dat rendement zou waarschijnlijk ook duidelijkheid bieden.
   Ik heb ook eens gaan kijken naar de allergrootste stijging sinds 2009 in waarde (NIW) op een halve maand is ongeveer 14%. Dat was een uiterste en waarschijnlijk een kleine kans dat het nog eens gebeurt. Alzo goed kijken wanneer de omslag gebeurt en zelfs met een paar dagen vertraging en je zit op rozen.

   Like

   1. KBC heeft Sofina bovenaan hun lijst gezet, koersdoel blijft behouden op €380. Momenteel staan we op €283.
    Maar dat zegt natuurlijk niet veel.
    Je ziet nogmaals dat zelfs de beste holdings serieuze klappen kunnen krijgen. Jan 2022 nog €430.

    Like

  2. Benny, ik ben meer TA gericht (grafieken) en jij meer fundamenteel.
   Je leest wsl veel beursbladen en bank adviezen. Ik heb het zo niet voor die blaaskaken die bombastisch komen doen over ev/ebitda of vrije bedrijfskasstroom.
   Ik zeg niet dat uw KW voor die bedrijven te hoog zijn, ik verwacht alleen dat de koersen nog stevig gaan zakken.
   De bankboys zullen achteraf wel met argumenten komen waarom Microsoft daalt, ze gaan teams vergelijken met de koersval van Zoom of er zijn miljarden teveel betaald van Activision Blizzard, allemaal praat na de vaat.
   Grafieken worden dikwijls geschilderd en Tesla, Apple, Microsoft houden die indexen voorlopig “boven water”, vandaar dat die koersen nog moeten kelderen.
   Beurzen zijn sentiment en jij probeert rationeel en logisch te denken. Je hebt waarschijnlijk geen psychologie of geschiedenis gestudeerd maar eerder economie, wiskunde of IT.
   Koop die aandelen gerust bij na de val.

   Like

   1. Ik heb al enkele malen geschreven dat je gebrainwasht wordt op de univ. Velen durven daarna niet buiten het canvas denken dat daar getoond wordt als DE waarheid. Wij krijgen dan bijvoorbeeld opmerkingen over onze cijfers uit het verleden: die tonen echter meer dan velen denken, maar geven inderdaad geen keiharde garantie en alleen dat.
    Ikzelf heb plantkunde gestudeerd en daarna financiële kennis opgedaan tijdens mijn werk en opleiding in de verzekeringswereld en nog later de bank. Praktijkervaring. Dan heb je geen probleem om out of the box te denken.
    Ooit gaf ik een presentatie aan zo’n 30 kantoordirecteurs en ik vroeg hen om mij in mensentaal de sharpe-ratio uit te leggen: geen enkele wou daar aan beginnen…

    Like

 4. De vraag is wanneer stopt de val hé ? Ik schrik nog dagelijks van de cijfers. Het topaandeel dat elke Belg in port moest hebben was Sofina. Ik twijfelde zelf nog om ze rond €350 in port te nemen en intussen staan we op €270.
  Mijn TA vrienden zijn al sinds november 2021 uit de markt en zij verkondigden toen al aan dat de grote jongens al aan het uitstappen waren. Ik denk dat intussen de kleine jongens ook begonnen zijn met uitstappen.
  Ik koop nog steeds maandelijks mijn selectie trackers maar dit zijn maar heel beperkte bedragen.
  Hopelijk kunnen we binnenkort het grote geld beginnen te investeren.

  Ik sta wel op het punt om obligaties van Apple in port te nemen om de inflatie toch wat tegen te gaan.
  Netto : 2,660 % met een looptijd van 3 jaar.

  Like

  1. Heb je al gezien dat er enkele holdings (waaronder Sofina) in de GOGIscore-lijst zitten ?
   De GOGI Invers gaf op 1/05 nog altijd een STOP. Die geeft natuurlijk niet aan dat we de bodem bereikt hebben. Als de GOGI Invers een SPREAD geeft, dan zitten we wel in de omgeving van dat dieptepunt.
   Als je instapt op dieptepunten dan hoef je niet te verkopen: zie mijn voorbeeld van Nasdaq. Ik ben ingestapt op een dieptepunt en haal vandaag nog ruim 30% op jaarbasis. Hoeveel zitten er daar op fikse verliezen ?

   Like

   1. In ieder geval momenteel goed op te volgen.
    Ook in mijn vizier zijn klimaat, alternatieve energie, water en grondstoffen. Zaken die bij een eventuele correctie toch ook in een portefeuille horen lijkt me.
    Nordea 1 – Global Climate and Environment Fund BP
    SPDR® MSCI World Energy UCITS ETF (EUR) | WNRG
    Grondstoffentracker DXSM
    iShares Global Water UCITS ETF USD (Dist) (EUR) | IH2O

    Wat denken jullie trouwens van de Apple obligatie die nog een 2,66% opbrengt ?

    Like

   2. Goh ja…. het hangt ook van veel dingen. Wat is jouw spaarvermogen? Hoe groot is jouw portefeuille?

    30% op 10.000 of 10% jaarlijks op portfolio van 200.000 is een andere context…..

    Altijd het ganse portfolio bekijken en niet alleen de Nasdaq

    Like

   3. Met mijn reactie wou ik vooral aantonen dat je niet per se onder nul duikt, als je op de goede momenten je aankopen uitvoert.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.