Regelmatig evalueren we op visuele manier de prestaties van onze Smart Selection portefeuilles alsook de passieve 50/50 ETF portefeuille. Met dit artikel kijken we terug op de eerste turbulente maanden van het jaar 2022.
De grafieken die je hierna ziet, zijn geen koersgrafieken maar tonen wel de winst/verlies evolutie van de portefeuilles in de loop de voorbije 12 maanden. Dit zie je telkens in de groene grafiek.
Omdat de verschillende grafieken een andere schaal hanteren, moet je wat oppassen om die onderling te vergelijken. Daarom voegen we een index (blauwe grafiek) toe als referentiepunt. In tegenstelling tot wat sommigen denken, hanteren wij geen index als referentie voor onze portefeuilles en daarom blijft de blauwe grafiek onbenoemd.
MP Smart Mix
MP Smart Flex
MP Smart Dynamic
50/50 tracker portefeuille
Prestaties in april
In iedere grafiek heb ik ook een rode lijn toegevoegd, die stelt de “normale” winstontwikkeling van de portefeuille voor in de loop van het jaar. M.a.w. dit is de grens die we voor GOGI gebruiken.
Nieuw is de groene lijn die het inverse is van de rode lijn. Dit is de grens van de GOGI Invers. We willen immers wel eens zien hoever we nog verwijderd zijn van die grens.
Uit zo’n rendementsgrafieken kan je heel snel zien hoe de portefeuilles de afgelopen maanden zijn geëvolueerd.
Je ziet dat de beurzen een beetje manisch depressief zijn. Na de correctie van januari – februari zagen we een heropleving in maart. Om vervolgens in april terug te dalen.
Eén zaak is zeker: de overdrijving op de markten van de afgelopen 2 jaar is nu echt wel verdwenen. Alle portefeuilles krijgen een duidelijke GOGI Spread. De GOGI Invers is wel nog ver af, daar staat het signaal nog steeds op STOP.
De cijfers van april 2022
1 maand | 6 maand | 1 jaar | |
Smart Mix | -1,54% | -2,91% | 1,37% |
Smart Flex | -1,93% | -5,20% | 1,17% |
Smart Dynamic | -2,86% | -10,59% | -2,52% |
50/50 tracker | -2,75% | -4,67% | 1,56% |
Marktcommentaar 2022
De correctie van 2022 trof vooral de technologie sector. Deze sector was relatief beperkt aanwezig in de Smart Mix en Flex, maar veel sterk vertegenwoordigd in de Smart Dynamic.
De portefeuilles volgen de lijn van de verwachtingen in moeilijke tijden. De Smart Mix beschermt ons tegen al te grote dalingen, terwijl de Smart Dynamic zwaar moet inleveren.
Collega Marc stelde me onlangs voor om de Smart Mix portefeuille eens te herschikken. Er zitten immers enkele fondsen in die het minder goed doen. Maar nadat ik er over had nagedacht, vond ik dat geen goed idee. Ten eerste doet de portefeuille als geheel nog altijd wat ze moet doen. Dat is al jaren een curieuze eigenschap van de Smart Mix: als een aantal fondsen het wat minder doet, dan zijn er altijd andere fondsen die dit compenseren. Maar dat wisselt voortdurend.
Ten tweede, als je er de huidige zeer defensieve fondsen uithaalt wegens gebrek aan rendement, dan hou je enkel nog de meer dynamische fondsen over. En dat is dan geen Smart Mix meer, maar iets anders.
Voorlopig blijft alles dus zoals het is. Tenzij we onverwacht toch defensieve fondsen vinden die het beter doen dan de huidige selectie.
© Carl De Ridder (@Robokat_MK)
Je kan die selecties ook uitbreiden met een aantal fondsen waardoor het risicoprofiel ongeveer hetzelfde blijft.
Dit geeft dan weer aanleiding tot “idiote vragen”, ik heb vaak de indruk dat er hier nogal wat “copie paste dummies ” zijn, die moeilijk beslissingen voor zichzelf kunnen nemen, dan in de realiteit exact die fondsen gaan kopen.
Jullie vinden de financiële educatie belangrijk(er) dan de hoogst mogelijke score met jullie voorbeeldportefeuilles.
Ik lees hier soms een artikel als het mij triggert, maar niet altijd.
LikeLike
Klopt, we zouden de selecties inderdaad kunnen uitbreiden. Lezers suggereren ook vaak nieuwe fondsen en in het verleden hebben we ons daar ook vaak op gebaseerd.
LikeLike
Zou het kunnen dat velen hun huiswerk niet willen of kunnen maken en gewoon gemakshalve lijstjes van anderen volgen ?
LikeLike
Dat klopt dat vele te lui, onvoldoende kennis hebben en lijstjes volgen; maar de ratrace van het leven speelt ook mee.
Lukt mij niet altijd om die GOGI tabel te strippen, sorteren, selecteren wegens tijdgebrek.
Moesten jullie teveel tijd en goesting hebben, dan zou ik een “SMART selection thema” toevoegen, een vereenvoudigde versie van iexprofs40 maar dan met jullie data en fondsen die relevant zijn in België en niet resultaat gebonden wegens te volatiel.
De banken boekjes denken alleen nog maar in thema’s (en duurzaamheid).
LikeLike
Ga ik eens laten proefdraaien…
Wat onze GOGI betreft: ik wordt met de dag meer en meer fan: opvallend dat na de fikse dalingen van de Dow Jones en de Nasdaq NOCH de iShares MSCI World, NOCH de iShares Nasdaq vandaag een SPREAD krijgt. Heb je de verliezen van vandaag al gezien in de USA. Duidt onze GOGI aan dat de daling nog niet ten einde is ?
LikeLike
Kunnen we concluderen dat de gemengde fondsen toch nog een plaatsje kunnen verdienen in de portefeuille van een defensief ingestelde belegger als we de resultaten van de Smart Mix zien tov de andere portefeuilles?
LikeLike
Ik meen dat het beter is dat erg defensieve beleggers zeker niet gaan voor dynamische portefeuilles: de verrassing zou groot kunnen zijn. Alzo gelijk heb je.
Wat ik wel straf vind: men roept al weken “alarm, alarm, de rente gaat stijgen en dat is nefast…” Nu de FED de rente gevoelig (erg uitzonderlijk) laat stijgen, schieten alle beurzen uit de startblokken.
LikeLike
Het is de onzekerheid die soms meer weegt dan het besluit zelf.
LikeLike
Als je zo’n portefeuille al een tijdje hebt, gewoon bijhouden en niet te veel naar omkijken.
LikeLike
De indexen Nasdaq en S&P hebben pas een verkoopsignaal gegeven, een death cross, dus er kan nog wat van af.
De angstindicator VIX staat nog niet super hoog.
Ik heb al gelezen dat de daling nu een domino effect heeft door “Margin Call”.
Ik bekijk het wat vanop afstand en volg de waan van de dag niet teveel.
Merci om mijn voorstel eens te bekijken.
LikeLike