Fixed Income en Mixfondsen

Obligaties, ook wel Fixed Income genoemd, zijn op dit moment hun zekerheid en hun stabiliteit volledig verloren. Er blijft niet zoveel “Fixed” over.

Door een gedeelte in aandelen en een gedeelte in “Fixed Income” slaagden de Mixfondsen er in het verleden in om met een erg defensieve strategie toch een behoorlijk rendement te genereren.

Verschillende beheerders van zo’n Mixfondsen zakken gewoon door het ijs. Sommigen kunnen zich herpakken maar sommigen slagen daar blijkbaar niet in.

Voor onze Smart Mix zouden we wijzigingen kunnen overwegen, maar dan zal dat waarschijnlijk als resultaat hebben dat deze combinatie een behoorlijk stuk dynamischer wordt en niet iedereen kan zich vinden in het feit dat die Fix niet zo fiks meer is.

Zo maar fondsen schrappen, is waarschijnlijk ook geen optie. Zo’n concentratie zou dan tot verrassingen kunnen leiden als er nog door het ijs zakken.

Omdat onze GOGIgraf een duidelijk beeld geeft van de evolutie’s, geef ik ze hier allemaal in de volgorde van ons gekende overzicht.

DWS Concept Kaldemorgen:

Klaus Kaldemorgen heeft blijkbaar al ingegrepen. Omdat het bijna onmogelijk is om overzichten uit het verleden terug te vinden, is het voor ons zo goed als onmogelijk om aan te duiden welke wijzigingen werden doorgevoerd. In mijn historieken zou ik wel kunnen terugvinden of de Risk-factor stijgt of stabiel blijft. Da heb ik nu nog niet gedaan.

Amundi First Eagle AE:

Hier heeft men blijkbaar ook al bijgestuurd. Zoals bij het vorige fonds zit men nog niet op het niveau van vroeger.

Flossbach von Storch Multi Opportunities:

ppHou geen rekening met de felle daling bij de start. Da’s een momentopname door een tekort aan voldoende data.

Hier zien we een stabiel rendement en zelfs momenteel nog een lichte verbetering.

Franklin Templeton Fundamental Strategie Balanced:

Ook dit fonds probeert zich te herstellen. Of die evolutie zich gaat verder zetten, is maar de vraag. Nog een heel eind te gaan als we kijken naar het verleden.

Blackrock Global Allocation A2:

Blackrock slaagt er in de prestatie min of meer stabiel te houden. Zou spijtig zijn, moest dat niet kunnen voor zo’n grote klepper.

NN Patrimonium defense:

Het fonds lijkt zich te herstellen. Echter op zo’n laag niveau lijkt het mij niet meer aantrekkelijk.

Nordea Stable Ret:

Men kan vermijden dat men helemaal onderuit gaat, maar het niveau is verre van aantrekkelijk. Momenteel zou het zeker niet meer in aanmerking komen om door onze selectie te komen.

Merclin Patrimonium:

Ook hier weer veel van ’t zelfde.

DPAM Horizon Balanced Strategie

Hier kan men de prestatie stabiel houden. Het zou de moeite zijn om na te kijken welke veranderingen er werden toegepast.

Nog een toemaatje op verzoek:

Carmignac Patrimoine:

Een poging tot herstel die zich niet kan doorzetten. Jammer. In tegenstelling met alle andere grafieken krijg je hier nog de GOGI P. Hier maakt dat niets uit want de grafiek toont wat zichtbaar moet zijn.

Zoals je kan merken, geeft zo’n GOGIgraf een duidelijk beeld van de evolutie van een fonds. Kan op verzoek van bijna elk fonds als het al meer dan 7 jaar bestaat.

Categorieën: Tags: ,

18 Comments

 1. Mooie oefening.
  Zou u dezelfde oefening eens kunnen doen voor de volgende gemengde fondsen die ik in port heb? Alvast bedankt!
  1) Capital Group Global Allocation Fund (isin-code: LU1006076209)
  2) DWS Invest ESG Dynamic Opportunities (isin-code: LU1868537090)
  3)NN (L) Patrimonial Aggressive (isin-code: LU0119195450)
  4)Argenta Portfolio Neutral R Dis (isin-code: LU1243878177)

  Like

 2. beste Marc,

  ik lees steeds met veel belangstelling jouw inzichten. kun je de oefening ook eens doen voor volgende gemengde fondsen in mijn bezit:
  – Horizon Comfort Dynamic K, , BE6258738077 (een KBC fonds)
  – JPM Global Balanced Fund A EUR K, LU 0070212591

  Geen probleem als dit niet zou kunnen.

  Like

 3. interessant, kan ik de grafieken krijgen voor
  DP GLOBAL STRATEGY L LOW A LU0035599397
  DP GLOBAL STRATEGY L MEDIUM B LU0034463017
  dank u

  Like

 4. Hallo Marc,

  Is mogelijk om deze oefening ook eens te maken, voor de mixfondsen uit het keyplan bij keytrade, die ik in portefeuille heb?

  Triodos Sicav I Triodos Impact Mixed Fund – Neutral R – LU0504302604
  Invesco Funds Invesco Balanced-Risk Allocation Fund A – LU0432616737
  R-co Valor C EUR – FR0011253624

  Alvast bedankt

  Like

 5. Eigenlijk een vreemde tijd ah worden. Defensieve beleggingen (mixfondsen, obligatiefondsen, spaarboekje spaarverzekering…) brengen niks meer op of je scheurt er je broek aan, de energieprijzen blijven maar de hoogte inschieten, waardoor de energiefactuur onbetaalbaar wordt..ook de huizenprijzen blijven stijgen…ik heb de indruk dat we stilaan evolueren naar een tijd waar de kloof tussen arm en rijk weer groter wordt of ben ik de enige die dit zo ziet?

  Like

  1. Het spreekwoord zegt: “Geld maakt geld.”
   Een voorbeeld: Musk kocht Twitter voor 47 miljard. Voor velen een onbegrijpbaar gegeven. Maar: als je voor dat bedrag elk jaar 1% krijgt (en da’s toch wel pover?) dan krijg je ELK JAAR 470 miljoen…
   Dan begrijp je dat je zo snel als mogelijk moet beginnen sparen om een kapitaaltje bij mekaar te krijgen.
   Je moet niet sparen wat op ’t einde van de maand over blijft (bij mij meestal niets); je moet een bedragje sparen in ’t begin van de maand en hetgeen dat overblijft opleven.

   Like

 6. Is het mogelijk om de Gogi Invers toe te passen op de Fixed-portefeuille? Gogi Invers mag dan wel strenger zijn dan Gogi P maar ik zie er wel een meerwaarde in, in die zin dat je nooit te hoog aankoopt.

  Like

  1. Voor mixfondsen is het selectief instappen zelfs de enige manier om nog wat rendement te kunnen verwachten. GOGI Invers is er zelfs gekomen naar aanleiding van de vaststelling dat de winstverwachtingen voor mixfondsen <2% bedragen. Wie GOGI Invers gevolgd heeft, heeft nu al 7% voorsprong op wie het afgelopen jaar wel is ingestapt.

   Like

   1. En zou van die fondsen misschien een Gogigraf gemaakt kunnen worden? Lijkt me interessant om te zien waar we op dit moment staan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.