De GOGI score 2022 04 16

Op dit moment tonen de marktomstandigheden duidelijk waarom de GOGIscore een SPREAD geeft en geen BUY of GO. Dat de fondsen met een SPREAD voor de GOGI Invers of GOGI P zijn op een heel laag peil beland, maar zoals je nu ziet kan er niemand vaststellen of we de bodem al bereikt hebben. Het kan inderdaad nog verder dalen. Who nows ?

Nu instappen ? Da’s de vraag…

Lees ook de info onderaan want anders zou deze lijst je wel eens op het verkeerde been kunnen zetten: Alle cijfers in de lijst blijken belangrijk te zijn.

Bij een SPREAD van de GOGI Invers presteert een fonds erg zwak. Kijk toch maar na of dat fonds niet blijft dalen want zelfs GOGI Invers duidt NIET aan dat dit de bodem is.

G.O.G.I. :

GOGI is een indicator van MijnPortefeuille die we op regelmatige basis publiceren. Het hoe en waarom kan je lezen in het artikel GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen. Weet je niet wat GOGI is, dan is dat artikel van harte aanbevolen.

Kort samengevat, als GOGI een STOP aanduidt, dan is het niet aan te raden is om dat fonds aan te kopen of bij te kopen. Want een STOP geeft aan dat we ons in een fase van overdrijving bevinden, die kan gevolgd worden door een correctie.

Een score “SPREAD” wil echter niet zeggen dat het een goed moment is om in te stappen. Je mag een SPREAD enkel gebruiken om aan te kopen binnen een systeem van gespreide instap. Een SPREAD betekent enkel dat we geen uitspraak doen of het nu een goed instapmoment is of niet en dus braaf maandelijks verder sparen.

De globale GOGI markt indicator

Voortaan geen verkeerslichten meer voor de individuele MP portefeuilles maar wel één globale marktindicator. Het hoe en waarom wordt hier uitgelegd.

GOGI
GOGI Invers

SPREAD

oranje

STOP

Voor het eerst in lange tijd staat de globale GOGI markt indicator op SPREAD. Nog geen koopjes en we kunnen nog veel dieper zakken. Maar wie vanaf nu gespreid instapt, zal daar op lange termijn de vruchten van plukken.

En wie tot nu gewacht heeft, plukt daar ook de vruchten van. Je hebt verliezen vermeden en zeker geen winsten misgelopen.

Ondanks de grote dalingen van de beurzen bevinden de markten bevinden zich (nog) niet in een fase van zware correctie. Er is dus geen uitzonderlijke opportuniteit om in te stappen.

De GOGI score van individuele fondsen

De lezers die er vertrouwd mee zijn, kunnen er mee aan de slag. Voor de anderen kan je best eerst even de uitleg lezen uit dit artikel.

Toch kort voor iedereen: als er bij een fonds SPREAD vermeld staat, dan kan je bijkopen/bijsparen. Krijg je een STOP dan wacht je beter af tot het fonds niet meer in overdrive is.

Gebruik van de GOGIscore op dit moment:

Mijn collega had ergens geschreven dat de GOGIscore door die Coronadreun tijdelijk onbruikbaar was geworden. Dat signaal werd aangegrepen door sommigen om te stellen dat onze GOGI gewoon rommel was omdat goede ratio’s altijd bruikbaar dienen te zijn en niet kunnen aangepast worden van moment tot moment als het je uitkomt.  Al te gemakkelijke uitleg om een goed idee in de grond te boren.

In deze bizarre tijden zijn de risico’s echter niet verdwenen.  

Om dit bestand te openen heb je een wachtwoord nodig. Dit kan je eenvoudig en gratis bekomen door onze blog te volgen via e-mail onderaan deze pagina. Graag wel even geduld, we sturen dit binnen de 8 dagen naar je op. Volg je ons via WordPress? Geef ons dan ook even een seintje via het contactformulier (in het menu) met vermelding van je wordpress @gebruikersnaam.

Opletten: alle cijfers zijn belangrijk:

Ik vermoed dat velen zich weinig aantrekken van het aantal berekeningen (kolom NBR1). Nochtans dien je hier wel degelijk rekening mee te houden om geen foute conclusies te trekken.

In mijn artikel “Zo doe ik het” gaf ik aan dat je zo een beetje zicht op de toekomst krijgt (althans op korte termijn) als je de Med1L120 gaat vergelijken met de Med1L60 en Med1L36. Hoe dat werkt dat komt aan bod in dat artikel.

Als in de kolom NBR1 vermeld wordt dat ik maar 36 berekeningen kon maken, dan ga je zien dat Med1L120, Med1L60 en Med1L36 een identiek cijfer geven. Immers, als er maar 36 zijn dan kan ik er geen 120 toveren of uitvinden. Je zou dan kunnen besluiten dat het een heel stabiel fonds is, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Als je even nadenkt, zal je ook wel begrijpen wat er gebeurt als er maar 60 zijn. Vanaf minstens 120 beginnen de cijfers een realiteit te worden.

Ik zou dat kunnen aanpassen maar dan wordt ofwel mijn bestand extra zwaar en mijn computer heeft er nu al last mee ofwel zou je het aantal Noscore of NVT of zoiets veel groter zien worden ofwel een veel kortere lijst met dan allemaal vragen waarom fonds X en Y niet werd opgenomen. Voorlopig hou ik het zo, maar alle cijfers zijn belangrijk !

Nu al instappen of toch maar beter nog even de kat uit de boom kijken ? Wat Poetin beslist kan verregaande gevolgen hebben. Jouw idee ?

Alle indicatoren en cijfermateriaal zijn © MijnPortefeuille en onderhevig aan onze gebruiksvoorwaarden.

Categorieën:

9 Comments

 1. Mijn idee blijft maandelijks instappen voor kleine bedragen wat ik zelf ook doe. Het dieptepunt zoeken gaat toch niet lukken.

  Like

  1. Akkoord Benny, en als we het dan doen met fondsen die een dubbele spread hebben dan lopen we nog minder risico.
   Marc, heeft het nog zin om nu te beleggen in het fonds Patrim. Defens P NN waar het obligatie gedeelte zeer hoog is?

   Like

   1. Da’s een moeilijke vraag. Ik lees in interview dat actieve beleggers teveel kijken naar de korte termijn en alzo fondsen kopen die goed hebben gepresteerd en fondsen verkopen die het slecht hebben gedaan.
    Als ik dan kijk naar mijn cijfers (vind je ook terug in de cijfers van de GOGIscore): de mediaan van de laatste 36 resultaten: 5%. De laatste 24: 5,5% en inderdaad de laatste 12: 1,2%.
    Neem dan maar een beslissing… (waar is mijn glazen bol nu weer gebleven ?)

    Like

 2. Hieronder een grafiek van halfgeleiderindex sinds 1999 (groeiaandelen, groeifondsen laatste 25 jaar, vanaf 2009 zie je stijgende lijn, maar 10 jaar tevoren is het resultaat veel minder).
  Veel heeft te maken met rente evolutie en QE van de FED.

  Like

  1. Om een bepaalde stelling of idee te bevestigen, zou ik toch eerder een “brede” index nemen en geen index van een specifieke sector.
   Je gaat ook de invloeden op de wereldeconomie niet verklaren met bijv de BEL20 of de index van een ander land. Zelfs indexen van erg grote landen kunnen een eigen evolutie tonen die volledig los staat van de wereldeconomie (neem bijv Rusland of China).

   Like

 3. Volgens mij ziet de Wereld er helemaal anders uit dan 20 jaar geleden.
  Als je ziet wat er in een elektrische auto zit van chips. Volgens Melexis zitten er binnen 5 jaar 150 chips in 1 auto. Het valt op dat meer en meer bedrijven zelf hun chips aan het ontwikkelen zijn.(Apple, Amazon, Facebook en Tesla, enz)

  Like

  1. Dat zal wel want de wereld is constant in verandering. Wat bedoel je daar echter mee.
   Ik heb toestellen zien opkomen die vooruitgang betekenden en sommige daarvan waren al snel verouderd: bijvoorbeeld de fax.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.