Prestaties van de Smart Selection in 2022

Regelmatig evalueren we op visuele manier de prestaties van onze Smart Selection portefeuilles alsook de passieve 50/50 ETF portefeuille. Met dit artikel kijken we terug op de eerste turbulente maanden van het jaar 2022.

En voor de aardigheid zetten we een oude bekende in het overzicht: Carmignac Patrimoine.

De grafieken die je hierna ziet, zijn geen koersgrafieken maar tonen wel de winst/verlies evolutie van de portefeuilles in de loop de voorbije 12 maanden. Dit zie je telkens in de groene grafiek.

Omdat de verschillende grafieken een andere schaal hanteren, moet je wat oppassen om die onderling te vergelijken. Daarom voegen we een index (blauwe grafiek) toe als referentiepunt. In tegenstelling tot wat sommigen denken, hanteren wij geen index als referentie voor onze portefeuilles en daarom blijft de blauwe grafiek onbenoemd.

MP Smart Mix

Carmignac Patrimoine

MP Smart Flex

MP Smart Dynamic

50/50 tracker portefeuille

Prestaties in februari

In iedere grafiek heb ik ook een rode lijn toegevoegd, die stelt de “normale” winstontwikkeling van de portefeuille voor in de loop van het jaar. M.a.w. dit is de grens die we voor GOGI gebruiken.

Voor het eerst flirten de meeste portefeuilles met de normale GOGI grens. Enkel de Smart Dynamic gaat er hier duidelijk onder en krijgt dus een GOGI SPREAD.

Echter, geen enkele portefeuille komt nog maar in de buurt van de GOGI Invers. De koopjesperiode ligt nog ver van ons af

Hoe zou het nu zijn met … Carmignac Patrimoine

We krijgen af en toe wel eens een lezersreactie dat Carmignac zich aan het herpakken is.

Bovenstaande (groene) grafiek toont echter aan hoe triestig het wel gesteld is met dit fonds. Carmignac Patrimoine slaagt er in om een negatief rendement van -8,5% neer te zetten.

Ter vergelijking: geen enkel fonds van de Smart Mix presteert negatief op één jaar.

Onze beslissing van enkele jaren geleden om dit fonds te dumpen was dus duidelijk de juiste beslissing. Wat er met het fonds aan de hand is, weet ik niet. Maar het is ronduit rampzalig.

De cijfers van februari 2022

1 maand 6 maand 1 jaar
Smart Mix -1,27% -2,54% 6,27%
Smart Flex -1,71% -3,77% 7,56%
Smart Dynamic -0,99% -8,73% 3,06%
50/50 tracker -1,24% -2,31% 7,09%

Marktcommentaar 2022

De correctie van 2022 trof vooral de technologie sector. Deze sector was relatief beperkt aanwezig in de Smart Mix en Flex, maar veel sterk vertegenwoordigd in de Smart Dynamic.

De trend van januari zet zich door: de defensievere portefeuilles zijn de winnaar terwijl de offensieve portefeuille de grootste verliezen optekent.

Zitten we nu op een punt dat het terug interessant is om terug in te stappen? Wie de beursindexen volgt, zou denken van wel. Maar bovenstaande grafieken tonen wel iets anders.

De Smart Mix, Flex en 50:50 schommelen rond hun gemiddelde, voorlopig blijven de signalen staan op STOP.

De Smart Dynamic krijgt wel een GOGI SPREAD, maar betekent dit nu dat het wel interessant is om terug in te stappen? We staan nog ver weg van een GOGI Invers SPREAD.

© Carl De Ridder (@Robokat_MK)

2 Comments

 1. Vermits de rente nog altijd historische zeer laag staat is volgens mij er nog altijd geen alternatief voor obligaties ( TINA ). Rekening houdend met op middellange termijn rentestijgingen van de dollar en de euro verkies ik nog altijd aandelen.
  Het wapengekletter in Oekraïne maakt de beurzen zeer zenuwachtig met het gevolg dat de waarde aandelen van zeer gezonde bedrijven ( tijdelijk ? ) sterk gezakt zijn.
  Bv. Alphabet, Microsoft, Samsung, Philips, ASML, ASMI, Volkswagen, KBC, DNB bank Noorwegen, SONY, CFE , Ageas,TMC,Mowi ,Lockheed Martin, NN groep, enz …….
  Ik koop nu aandelen en of aandelenfondsen waar deze vooral aanwezig zijn.
  Ik geloof niet dat de deze waarde aandelen blijvend zullen zakken zodat het wachten op koopjes een Fata Morgana zal zijn …..

  Like

  1. Wat we stilaan wel kunnen zeggen is dat er heel wat lucht uit de aandelenballon is verdwenen. We gaan naar wat meer normale waarderingen, zonder dat we over echte koopjes kunnen spreken. Maar normale waarderingen hebben we niet meer gezien sinds het herstel na de coronacrash, dus ik begrijp wat je bedoelt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.