3 maal een top 25

De lijst van de beste prestaties in 2021 die heb je van mij al gekregen: hier. Nu probeer ik een TOP 25 samen te stellen met fondsen die mooie prestaties hebben geleverd tijdens de laatste 5 jaar (minstens).

Daarom een lijst met de 25 beste mediaan jaarrendementen van die periode van fondsen waarvan ik historiek heb die minstens start begin 2016.

Bij de selectie van hun fondsen of trackers zijn er velen die enkel kijken naar de prestatie en niet naar de volatiliteit. Aan de hand van deze tabel ga je zien dat daar fondsen en ETF’s tussen zitten die je niet in jouw portefeuille zou willen. Toch niet als je nu hun parcours bekijkt, want als je ze begin 2016 zou gekocht hebben dan zou je echt wel tevreden zijn op dit moment.

De volgende tabel kan me eerder bekoren:

De volgende tabel is gerangschikt volgens onze MP Quality Indicator (MP Q). In mensentaal: naast de prestatie is er ook rekening gehouden met de volatiliteit. Een fondsmanager die teveel risico neemt om zijn doel te bereiken wordt daarop afgerekend. Zo zie je dat sommige fondsen van de eerste tabel niet meer verschijnen of eerder op een lager niveau worden ingeschaald.

Als er goede prestaties zijn, dan zijn er ook…

Hier werd er ook alleen maar rekening gehouden met het mediaan jaarlijks rendement. Het kan zijn dat zo’n fonds een uitschieter maakt en jou een fikse meerwaarde bezorgt, maar over het algemeen ga je met deze fondsen niet bij de winnaars belanden.

Ook goed om eens over na te denken: als je dat mediaan (jaarlijks) rendement bekijkt en dan de COVID-dip (verlies op 1 maandtijd tussen 15 02 2019 en 15 03 2019). Als er al winst is, dan loop je nog de kans dat die plotseling verdwijnt.

Categorieën: Tags:

16 Comments

 1. Bedankt Marc voor de info.
  Vooral interesse in de tweede lijst . Verschillende gelukkig reeds in mijn bezit nu nog een signaal ( gogi spread ? ) om voorzichtig bij te kopen.

  Like

 2. Bedankt voor deze lijst. Zo is het voor ons lezers makkelijker om zelf de betere fondsen op 5 jaar eruit te halen waarbij we ook kunnen rekening houden met de MPQ en riskfactor. Ik heb alvast 2 van de opgelijsten fondsen zelf in portefeuille.

  Like

 3. Opvallend is dat er ook 2 zuivere obligatiefondsen tussen zitten. Het rendement van de voorbije 5 jaar is jammer genoeg geen garantie voor het rendement van die 2 fondsen voor de komenden 5 jaar.

  Like

  1. Zoals in de natuur werkt het systeem zolang de mens niet ingrijpt.
   Ingrepen zoals: massaal aankopen van obligaties om de rente te beïnvloeden, tussenkomsten in China bij de techbedrijven, oorlogsdreiging door Rusland, enz…

   Like

 4. Er zijn vele fondsen in in deze tabellen in de categorie growth maar voor 2022 lees ik toch adviezen om meer in “waarde” fondsen te beleggen omdat “growth” wat last zou hebben van de te verwachten renteverhoging.
  Wat is jullie opinie ? Misschien een 4de tabel MPQ met de nadruk op “value” fondsen ?

  Like

  1. Ik heb al dikwijls zulke vooruitzichten opgeslagen om ze later te vergelijken met de resultaten. Meestal zijn de voorspellingen niet (helemaal) correct. Als je dan die voorspeller wil wijzen op het feit dat hij/zij ernaast zat, dan blijkt die outlook zodanig opgesteld dat je er eigenlijk alle kanten mee uit kan en dat je die kerels niet op hun woorden kan pakken. Daarom al verwezen naar het Orakel van Delphi.

   Like

   1. Om even te verwijzen naar het artikel van vandaag in hln.be:
    ““Beleggers switchen maar beter van groei naar waarde”: zo haal je nog een mooi rendement in onzekere tijden
    De afgelopen jaren maakten de groeiaandelen het mooie weer op de beurs. Dat zijn aandelen van bedrijven die een bovengemiddelde omzet- en winstgroei realiseren. Maar dit jaar lijkt een einde te zijn gekomen aan ‘the sky is the limit’-mentaliteit van beleggers. Onze geldexpert Pascal Paepen is van mening dat je als belegger dan maar beter het geweer van schouder verandert. Hij geeft concrete tips hoe je daarbij te werk kan gaan.”

    Like

   2. Ik heb voor jou iets opgezocht. Voor de Schroders Euro bond geeft de MED1L60 als cijfer 2,6% en voor de JPM Aggregate Bond zelfs 6%;

    Like

   3. Een fonds in Dollar, en zo’n resultaat… Komt dat dan niet eerder van de stijging van de Dollar ipv de obligaties zelf ?

    Like

   1. JPM Aggregate bond heeft precies toch wel hoog rendement op MEDL60, is het mogelijk om ook even de MEDL36 mee te delen?
    Wellicht hele risicovolle obligaties dan? Ik blijf er toch van af.

    Like

   2. Sinds de coronadip zijn die fondsen in de min gegaan. Ben je nu niet beter af met Inflation Bonds (bv. van Axa of Amundi) ?

    Like

   3. Er kwamen hedgefondsen op de markt die beweerden zowel bij een stijgende beurs als bij een dalende beurs winst te maken. Het verleden heeft aangetoond dat de rendementen bedroevend zijn.
    Ik heb zo’n beetje het gevoel dat dat bij inflatiegerelateerde fondsen of bonds zowat een zelfde liedje is. Maar ik kijk het straks even na. Er zitten nml zo’n fondsen in mijn database.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.