Fondsen: cijfers en screenings

Vooreerst geef ik de cijfers zoals de meesten die kennen. De resultaten jaar per jaar sinds 2010. Je vindt die cijfers van een massa fondsen, van indexen, van trackers, van een aantal Belgische holding en zelfs hoe een aantal munten evoluëren ten opzichte van de EUR.

Aan de hand van die cijfers kan de fondsmanager wel gaan zien of de collega’s het beter of slechter hebben gedaan. Maar voor de rest vind ik die cijfers bijna waardeloos als gebruiksvoorwerp. Probeer er maar eens een lijn in te trekken of te kijken hoe volatiel een bepaald fonds wel is. De meeste zeggen dan nog dat hun cijfers niets zeggen over de toekomst en dat zegt toch wel voldoende: onbruikbaar!

Toch één ding: als je deze cijfers goed bekijkt, dan ga het zeker opvallen dat het cijfer/het resultaat van 2021 in heel wat gevallen veel hoger uitkomt dan de resultaten van de vorige jaren: gedopeerd door de massa goedkoop geld?

Hieronder mijn screenings:

Deze cijfers zijn wel bruikbaar als studiemateriaal om te beoordelen of je al of niet in dat fonds of die tracker gaat investeren. We hebben al verschillende malen aangetoond dat het een vrij betrouwbare indicator geeft voor de toekomst, zowel voor de korte termijn als de iets langere termijn.

Zo kan je zien wat een fonds zoal gemiddeld presteert. Weliswaar zonder keiharde garanties, maar je hebt behoorlijk meer kans om goede resultaten te halen met fondsen die bovengemiddeld presteren.

Je kan ook de vork bekijken waartussen jouw rendement zich waarschijnlijk gaat plaatsen. Je kan de volatiliteit beoordelen of met onze MP Quality-indicator vaststellen welk risico de manager neemt om welk resultaat te behalen.

Het is ook een heel makkelijk systeem om fondsen en of trackers met elkaar te vergelijken over de sectoren heen.

Heb je meer info nodig over de afkortingen, zie dan hier.

In tegenstelling tot mijn eerste lijst (hier boven) kan je deze lijst enkel openen met een paswoord. Dat kan je niet aanvragen via een reactie hieronder maar wel mits in te schrijven op onze GRATIS Nieuwsbrief. Zie "volg deze blog via email" naast dit artikel bovenaan rechts en voer daar een bestaand emailadres in. Geef ons wel enkele dage respijt om je dat paswoord te bezorgen.

Categorieën: Tags:

2 Comments

 1. Vraagje. Ik heb de meest recente screening cijfers gebruikt om mijn eigen analyse lijsten up te daten. Hierbij kwam ik er op uit dat F.v.S Multi Opp.III K € LU1716946634 niet meer in de screening cijfers zit. Enkel nog de I en de II. Is hier een specifieke reden voor?
  Zelfde vraag voor de Gr. World Comgest D €** van de dynamic. Hier is de K versie wel beschikbaar en dan kan ik die gebruiken voor de screening

  Like

  1. Fondsen met weinig historiek kan je moeilijk screenen. Wij gebruiken daarvoor de “moederfondsen” waarvan ze afgeleid zijn.
   In de updates van de portefeuilles ga je daar telkens een verwijzing of opmerking * over vinden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.