Belgische holdings in 2021

Tot eind vorig jaar hadden er maar 7 Belgische holdings een plaatsje gekregen in mijn bestand. De andere waren totaal niet interessant. Tot ik op het einde van het jaar tot de vaststelling kwam dat een van die “mindere” het hoogste jaarrendement had neergezet in 2021. Ik heb dan snel ook de historiek van de groep D’IETEREN ingevoerd.

Als je op de een of andere site de grafiek van die holding gaat opzoeken, dan ga je kunnen vaststellen dat die extreme prestatie een uitzondering is. Dat zie je ook heel duidelijk in de cijfers van mijn screening: het mediaan rendement oogt helemaal niet zo aantrekkelijk.

Diegenen die D’Ieteren al volgden, die zullen ondertussen al wel weten waarom die koers zo hoog is opgelopen. Tegen die nu pas tot de ontdekking komen, zou ik zeggen: “trek het je niet aan en loop niet achter de winnaars aan, zo’n prestatie wordt waarschijnlijk niet herhaald”.

Hier mijn screening van de holdings:

Die tonen met meer zekerheid welk er dan wel interessant zijn: normaal screen ik geen aandelen. Er zijn echter wel wat overeenkomsten tussen holdings en fondsen zodat hier toch een poging gedaan heb om deze cijfers te bekomen.

In de tabel kan je het mediaan rendement vinden sinds 2008. Dit cijfer staat op deze manier los van alle momentums en wordt alzo, weliswaar zonder keiharde garantie, vrij betrouwbaar. Dat het mediaan rendement over periodes van 5 jaar, periodes van 3 jaar en zelfs jaarlijks vrij dicht bij mekaar aanleunen, bewijst dit.

Ook kan je zien dat hoe langer de periode duurt, hoe meer kans je hebt om met een positief resultaat te eindigen (kolommen PERC). Krijg daar bij de jaarlijkse cijfers 57% als resultaat, dan is de kans op winst of verlies bijna 1 op 2. Bij sommige holdings is de kans meer dan 75%.

De holdings worden hier geklasseerd volgens onze MP Quality-indicator: die beoordeling houdt rekening zowel met het rendement als de volatiliteit.

Voor meer info over de afkortingen: hier de verklaringen.

Wil je nu gaan beleggen in bijvoorbeeld Brederode, dan kan je vinden dat jouw jaarlijks rendement waarschijnlijk zal liggen tussen 2% (BEAR) en 39% (BULL). Heeft dat laatste cijfer meer je voorkeur, dan raden wij je aan om onze GOGIscore te volgen. Omdat die score veel en veel volatieler is dan de cijfers uit de screening, publiceren we die twee maal per maand afzonderlijk.

Voor meer info kan je ons altijd contacteren.

Weldra krijg je soortgelijke screeningcijfers van zo’n 900 fondsen, trackers en indexen. Vergelijken wordt dan erg gemakkelijk (over de sectoren heen als je dat graag wil).

Categorieën: Tags:

5 Comments

 1. Kunnen fondsen eveneens investeren in private Equity of is dit toch vooral mogelijk door holdings. Zodoende, gezien de koersen van Sofina en Brederode is er toch een wezenlijk verschil tussen holdings en fondsen. Uiteraard zie ik ook de gelijkenissen.

  Like

   1. De ticker is IPRV en deze tracker zit al een tijdje in mijn bestand. In de GOGIscore ga je die zeker terugvinden.
    Daar kan je ook zien of het toch niet in overdrive is en er teveel kans is op een terugval.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.